Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

SPORTS

За това е битката: 14 млн. евро за крадене чакат Боби Михайлов (Перуката се окуражил от оставката на Мутрата)





Наглостта на Боби Михайлов хвръкна в небесата. Перуката си оттегли оставката на последното заседание на Изпълкома на БФС. Той ще продължи да управлява футбола ни поне до февруари догодина, когато трябва да има редовни избори. Извънредните за 25 юни се отменят. През това време бившият вратар отново ще се разпорежда с парите на централата. Кокалът хич не е за изпускане, тъй като БФС оперира с милиони. Само от УЕФА се очакват повече от 14 милиона евро, една част от които вече дори са влезли в сметките, пресметна „Уикенд”.

„Пускай Преслава!”, гласяха първите отзиви след завръщането на Перуката. Бобката се решил на този ход, след като досегашният премиер Бойко Борисов си подаде оставката. Именно Бойко го посъветва да се разкара през октомври 2019 г., когато България падна от Англия с 0:6 в София.

И нареди на спортното министерство да прекрати всякакви контакти с пишман началниците на футбола ни.

Тогава Перуката първоначално се опъна, но подви опашка, след като ГДБОП същия ден удари офисите на футболната централа в София. Сега оставката на премиера го окуражила, и след 19 месеца Боби се завърна в БФС точно преди Великден.

Друга причина да си оттегли оставката била издигането на кандидатурата на Димитър Бербатов за нов президент на съюза. Боби побързал да седне обратно на трона, за да няма предсрочни избори на 25 юни, както беше по план. Сега извънредният вот беше отменен и конгрес ще има чак догодина.

„Връщам се, не видях нещо да се е променило. Гордо мога да дойда пред вас, починах си. Беше ви скучно без мен, но пак съм тук”, нагло се оправда Михайлов. Той уж имал подкрепата на 350 футболни клуба от цялата страна. „Уикенд” научи за съществуването на подобна подписка. Тя била събирана от регионалните футболни началници във всяка област. „Смееш ли да не подпишеш?”, коментира шеф на отбор от четвърта лига, притиснат да сложи параф.

Така хората на Перуката ще организират изборите през идния февруари. Досега клубовете най-често гласуваха по команда. А Михайлов печелеше с резултати, близки до тези на Тодор Живков преди 10 ноември. Не е ясно дали ще има някаква промяна в статуквото, дори и срещу него да излезе фигура като Бербатов.

Възможно било обаче Бербо да атакува в съда отлагането на изборите, които така или иначе вече бяха насрочени.

Така Боби Михайлов остава да се разпорежда с парите на футбола ни. А сметките показват, че в БФС влизат милиони, от които може да се краде. Не че досега не е крадено. Спортното министерство вече ги сгащи, че са завлекли 150 000 лева от европейското първенство за юноши през 2015 г. в Бургас чрез документална измама със стадион „Черноморец”. Журналистическо разследване показа далавери с екипи за аматьорските клубове. Но сумите всъщност са доста по-големи.

Така например само за женски футбол между 2014 и 2019 г. по документи са похарчени общо 6 милиона лева. И то при положение, че две години дори нямахме национален отбор, а само едно мижаво първенство. За децата и юношите, отново по фактури, отишли над 5 милиона.

Повече от 5 милиона лева са заминали за „комисиите” в БФС

Но най-голямо лапане пада на парите, които УЕФА превежда на БФС. Експертът по футболно финансиране Нено Ненов насочи вниманието ни към програмата Hattrick V. Става въпрос за общо 14.1 милиона евро, които трябва да влязат във футболния ни съюз между 2020 и 2024 г. От тях 9.6 милиона са за оперативни разходи, а други 4.5 милиона – за инфраструктура.

По принцип УЕФА осъществява известен контрол върху харчовете. Но „Уикенд” констатира, че в тези пари има много сладки суми. Така например за „оперативни разходи” всяка година са предвидени 800 000 евро. По четвърт милион има за „младежки, женски, футзал и аматьорски турнири” и „система за клубно лицензиране”. Други 200 хилядарки в евро са за „ефективност и добро управление”, а 150 000 – за женския футбол.

100 000 евро годишно пък са осигурени за семинари на съдиите. Всички те се провеждат в хотела на вицепрезидента на БФС Йордан Лечков в Сливен, на когото съюзът си плаща като поп. Други 100 000 евро са предназначени за треньорски обучения, а още толкова за „социална отговорност”. Има и едни 50 000 евро за борба с черното тото и уредените мачове.

„Всички харчове формално подлежат на контрол от финансовата комисия на БФС. Тя обаче се назначава именно от Боби Михайлов. Кой и как да го контролира, като са все негови хора?”, разясни източник от футболния съюз.

Там още се коментира например фактурата за кетъринга в мача България – Англия (0:6).

Според нея, във ВИП-ложата изяденото и изпитото излязло над 100 000 лева в рамките на 90 минути. Мълвата гласи още, че парите отишли в приближена на Боби фирма, зад която стоял синът му Николай Михайлов. Последният държи и ресторанта във футболната база в „Бояна”. При него на цени като за петзвезден хотел се хранят националните отбори на България. „Навързали са се като свински черва. Кой е луд да изтърве току-така кокала?”, възмущават се във футболните среди.







Може да харесате

SPORTS

Основното състезание на Олимпиадата в Париж ще е по шизофрения Докато почти милиард и половина евро, които бяха отпуснати за почистване на Парижка Сена...

БЪЛГАРИЯ

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Те предвиждат хазартни зали...

SPORTS

Нова държавна комисия да координира безопасността при спортни събития, предвижда законопроект По-малко от седмица след поредните изстъпления на феновете по време на футболното дерби...

SPORTS

Гробокопачите на футбола от БФС ликуват, а виждайки Изпълкома на Гонзо, в Банкя със сигурност пируват! Нескопосания Борисов и футболната мафия смачкаха с „калните...