Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СКАНДАЛ

Гърми нов скандал: Мартин Нотариуса е лежал в затвора! Как тогава са назначили жена му в ГДБОП?





Нови скандални разкрития от миналото на показно застреляният брокер на влияние в съдебната система Мартин Божанов – Нотариуса направи журналистът Евгени Генов.

Показно разстреляният от наемен убиец шеф на банда за имотни измами, рекет, сплашване и изнудване на съдии и прокурори Мартин Божанов-Нотариуса, е излежал присъда в затвора в Бобов дол през 90-те години, след което е освободен. Това разказват добре осведомени източници от МВР, запознати с биографията на столичния бандит. Тук възниква обаче въпросът

как жена му Гергана Божанова е получила допуск за работа с класифицирана информация „строго секретно“, преди да бъде назначена за полицай в ГДБОП?

Нека разясним каква е процедурата в случая. „Строго секретно“ е третата, най-висока степен за допуск за работа с тайните на държавата. Той се изисква за назначение в силовите ведомства и институции и то не на всички длъжности, а на особено отговорни позиции. Преди да издаде документа, ДАНС започва разширено и задълбочено проучване на кандидата. То трае минимум три месеца. Освен проучване по документи, то включва и разговор с три независими един от друг източници, които не се познават, но пък могат да кажат какво представлява човекът, на когото предстои да постъпи в съответното силово ведомство. Освен това се пускат искания за справки до всички възможни архивни картотеки в криминална полиция, съд, прокуратура, следствие, затвори и т.н. Ако е било спазено това изискване на процедурата, няма начин да не излезе, че Мартин Божанов е бил затворник.

Назначението на Гергана Божанова в ГДБОП показва сериозен пробив в най-елитната служба на МВР.

В действителност, след като си излежава присъдата, след години той е реабилитиран по право. И досието му е чисто, води се неосъждан. При това обстоятелство, ако някой реши да си извади свидетелство за съдимост за работа, ще му издадат документ, че е неосъждан и всичко е ОК. Но ако иска да постъпи в спецслужба, все някоя архивна картотека ще покаже, че има регистрация и тъмно петно в миналото му. Може би такъв е случаят и с въпросната Гергана. Или не е спазена процедурата за проучване, или някой си е затворил очите, предполагат експерти.

В противен случай щеше да направи впечатление, че тя дели един дом и едно легло с човек от ъндърграунда. Тогава нямаше да получи допуск „строго секретно“ и бившата участничка в риалити формата „Къртицата“ нямаше как да стане разследващ полицай в ГДБОП.

По някое време вероятно в нейната служба са се усетили, че има нещо нередно в нейното досие и отнемат допуска ѝ, след което е освободена от системата на МВР. Но тя обжалва по съдебен ред и впоследствие съдът я връща на работа.

Божанов е притежавал две студия за красота в центъра на столицата на ул.“Алабин“, твърдят още източници. В действителност те са били прикрити публични домове, специализирани да обслужват магистрати. По обед особено активно ги посещавали прокурори и съдии. За тях Мартин Божанов е наемал елитни проститутки. Освен това е бил собственик и на станалия известен затворен частен клуб за магистрати в кв. „Гео Милев“, много близо до бившата Специализирана прокуратура. Там се е ходело със специални карти за достъп. Клубът се използвал за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...