Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

На Шолц му остава единствено да определи кога да подаде оставка





В Берлин се проведе официална церемония по основаването на нова партия, Съюзът на Сара Вагенкнехт за разум и справедливост, сила, която най-накрая ще промени политическия пейзаж на Германия. Повечето германци вече са много уморени от сегашния. Онзи ден фермери блокираха изхода от ферибота, с който вицепремиерът Робърт Хабек се връщаше от ваканция. Те искаха да говорят с него, но лидерът на „Зелените“ ги покани да се качат, а протестиращите поискаха той да слезе при тях. Охраната на заместник-ректора беше против, няколко фермери се опитаха да проникнат на борда, така че разговорът не се състоя, а прокуратурата започна разследване на онези, които настояваха да общуват с Хабек.

Протестите на фермерите, започнали в Германия, ще бъдат допълнени утре от стачка на железничарите, но техните икономически искания са само върхът на айсберга на германските проблеми. Основната е недоволството от федералното правителство и управляващата коалиция. Рейтингът на трите управляващи партии пада от дълго време и падна до нивото на една трета от избирателите, а канцлерът Олаф Шолц се превърна в най-непопулярния ръководител на правителството в историята на Германия. Само за две години от неговото ръководство германците са напълно разочаровани от нехаризматичния и неемоционален наследник на Ангела Меркел. Тя управлява 16 години и Шолц има все по-големи шансове да не остане на мястото си до изборите за Бундестаг, насрочени за следващата есен. И не защото ще има предсрочни избори (въпреки че и този вариант не е изключен), а заради доброзорна оставка.

Това може да се случи по две причини: разпадането на управляващата коалиция (от която Свободните демократи искат да се оттеглят, рискувайки да не попаднат в бъдещия Бундестаг) или смяна на канцлера, за да се спаси коалицията и нейната основна партия – ГСДП (рейтингът на партията пада до 15%, което е половината от този на ХДС/ХСС, водени от Фридрих Мерц). В германската преса вече се говори за втория вариант с евентуалната смяна на Шолц, като темата е подкрепена и с проучвания на общественото мнение.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Според последните почти две трети от германците (64%) са за това Шолц да предаде канцлерския пост на министъра на отбраната Борис Писториус. Въпреки че Писториус е на федерално ниво само от една година, той е сред най-популярните политици в страната от няколко години – и със сигурност е най-популярният сред социалдемократите. Изобщо не е сигурно, че след като стана канцлер, Писториус ще може да поведе ГСДП (по-точно управляващата коалиция) до победа на изборите през 2025 г., но назначаването му поне временно ще повиши рейтинга на партията. И оставяйки Шолц начело на правителството, ГСДП рискува едновременно в две посоки: разпадане на правителствената коалиция (с предсрочни избори) и поражение на изборите (независимо дали редовни или предсрочни). Затова има все повече аргументи в полза на смяната на Шолц с Писториус – интригата е кога точно да стане това.

Няма да рискуват да сменят канцлера в година на избори – твърде късно е. И тази година няма много време: в началото на юни има избори за Европейски парламент, а през септември – за местни парламенти в три източногермански провинции. Ако партиите от управляващата коалиция загубят както на паневропейските (много вероятно), така и на регионалните избори (съвсем сигурно), това ще бъде удар по вече отслабената коалиция, която сега наистина е обединена само от страха от бъдещето. Тоест коалицията просто ще се разпадне и никаква смяна на канцлера няма да помогне. Оказва се, че по приятелски начин Шолц трябва да бъде заменен от Писториус точно сега – в близките няколко месеца. Но не е сигурно, че германският политически елит е готов за това.

Въпреки че Социалдемократите и „Зелените“ се страхуват от разпадането на коалицията и ХДС/ХСС да се върнат на власт на следващите избори, те се страхуват още повече от началото на промяна в политическия пейзаж, която ще набира скорост точно тази година. Защото към антисистемната „Алтернатива за Германия“, която се консолидира на над 20%, се добавя партията на Сара Вагенкнехт – привидно лява, но критична към миграционната политика, към мултикултурализма и атлантизма. С две популярни извънсистемни партии (и партията Вагенкнехт ще получи подкрепата на поне 15% от избирателите), настоящата германска политическа система просто не може да издържи и ще изпадне в безпорядък.

Но преди това ще се опита да продължи самоубийствената политика на блокиране на „гроздовете на гнева“, тоест изолиране на всички нива не само на „АзГ“, но и на партията на Вагенкнехт. Какво ще излезе от това? Нищо хубаво или устойчиво, но ще видим опит за формиране на „голяма коалиция“, тоест за обединяване на ХДС/ХСС с ГСДП и евентуално със „Зелените“. На думи това ще бъде направено, за да се спаси Германия от радикални екстремисти (и такива, които „разбират Путин“), но в действителност това ще бъде последният опит да се запази и без това умиращата партия. Дали това ще се случи тази година или системните партии ще отложат комбинацията до изборите през есента на следващата година, не е от принципно значение. По-важното е, че Германия навлиза в период на засилена политическа турбулентност, голяма буря – и почти едновременно с двете англосаксонски сили, които ще проведат избори тази година с много бурна смяна на властта. Тоест три ключови западни страни се доближават до най-сериозните изпитания на една политическа система, която вече не се нуждае от козметичен, а от основен ремонт. Елитите обаче не успяват нито да се договорят за неговите параметри, нито да запазят вече нарушения ред. Естествено, всичко това ни е от полза в Русия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...