Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Заповед на Козяк: Стефан Янев става премиер с мандат на ГЕРБ, акушират ДПС, БСП и ДБ





Политическата върхушка търси начин за оцеляване – поредната потайна схема за съставяне на правителство набира скорост само два дни след предсрочните избори на 2 октомври, научи Narod.bg.

Дотук вариантите за изпиране на ГЕРБ бяха „кабинет на спасението” с премиер Томислав Дончев или Даниел Митов.

Сега Бойко е кандисал на нова схема, за която вече писахме – премиер с благословията на хунтата да стане ген. Стефан Янев в абсолютно безпринципната коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ и „Български възход”.

Два независими един от друг източници на Narod.bg потвърдиха, че има разговори в тази посока. Нишаните за подобно политическо образувание дадоха двама от участниците – Бойко Борисов и Стефан Янев.

По-рано днес Борисов обяви пред тв камерите: „Предлагам на останалите политически лидери на партии да се дръпнем назад. Не искам да бъда министър, депутат или премиер“, поза своето „великодушие” бившият шофьор в СИК.

Думите му трасират извеждането на преден план на нова фигура за министър-председател. Дали е възможно това да е екс служебният премиер Стефан Янев?

Ако проследим медийните изяви на лидера на „Български възход”, няма да е трудно да се досетим, че генералът наистина е възможният нов пример-министър.

Новоизлюпеният партиен тартор отдавна даде заявка, че е готов за разговори за коалиция с всяка партия, за генерала червени линии няма.

„Може да приемем всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани. Винаги съм казвал, че този тип коалиции трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения”, призна само преди ден военният от орбитата на президента Румен Радев.

Проблемни за такъв политически брак, поне привидно, са хората около Корнелия.

„БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС, коментираха тази сутрин близките до Корнелия Кристиан Вигенин и Иван Ченчев. Но като знаем на колко остри виражи са способни социалистите, нищо чудно да клекнат с аргумента, че спасяват България с „експертно правителство”, коментира източникът на Narod.bg.

Ако всичко върви според този план, сметката е проста – вече е ясно, че в 48-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС ще получат 67 места, „Продължаваме промяната“ – 54, ДПС ще имат 35, „Възраждане“ – 27, БСП – 25, „Демократична България“ ще разполага с 20 народни представители, а „Български възход“ – с 12.

Като пресметнем 2+2 излиза, че готвената коалиция от ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ и „Български възход” може да разчита на 67+35+25+20+12 депутати, т.е. на 159 народни избраници, което е солидно мнозинство.







Може да харесате

СВЯТ

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори...

ПОЛИТИКА

Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии. Захарова: Подготвяме отговор! Неофашисткият Съветът на ЕС реши да спре излъчването на територията на Европейския...

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...