Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

Алчния Василев иска всяка сума над 5000 лв. да минава през банка





Предното ограничаване на плащанията в брой влезе в сила само преди два месеца

Задава се ново драстично ограничаване на плащанията на пари на ръка. В пакета от данъчни промени, внесени от правителството в парламента, фигурира и предложение летвата за плащане в брой да бъде свалена на 5000 лв. В момента прагът е двойно по-висок – ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка.

Мотивите на финансовото министерство са ясни – когато парите се движат по банков път, пътят им се проследява по-лесно и укриването на задължения към бюджета – доходи и съответно данъци, осигуровки и т.н., става по-трудно. Данъкоплатците обаче, особено гражданите и дребният бизнес, никак не харесват този тип рестрикции, защото банковите услуги изобщо не са евтини и всеки превод олеква със съответната такса, като тарифите на банките са така аранжирани, че тежестта на таксите е по-голяма за по-малките суми.

Всъщност предното затягане, предизвикало много спорове и критики, се случи съвсем неотдавна. През лятото със закона за бюджет 2023 финансовият министър Асен Василев прокара сериозни промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които задължиха всички фирми с над 100 души персонал да плащат заплатите само по банков път. Тъй като се надигна буря от недоволство, Василев се „поправи“ и с помощта на депутати внесе допълнение, с което уж направи реверанс на хората, които досега са получавали трудовите си възнаграждения на ръка и които не искат да плащат такси на банките.

„Добавката“ въвежда право на всеки гражданин да си отвори сметка, по която да получава заплатата си, без банката да го товари с такси. „Безплатна“ сметка бе предвидени и за получаващите пенсии, стипендии, социални помощи, обезщетения. Само че условията за ползване на такава сметка са толкова рестриктивни, че тя се оказа опция за малцина. Отделно бе приет и текст, че и дивиденти задължително се плащат по банков път, ако надхвърлят 1000 лева.

Дежавю

Изброените промени влязоха в сила от 1 септември, а ето че от Нова година вероятно ще има поредно ограничение на кешовите плащания. Всъщност идеята за сваляне на летвата за пари в брой от 10 000 на 5000 лева не е на сегашния финансов министър, а на предшественичката му от служебния кабинет Росица Велкова. Велкова предложи тази промяна още напролет като част от възможните мерки за изсветляване на доходите, вдигане на бюджетните приходи и свиване на дефицита. Преди нея и Владислав Горанов имаше същото намерение.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...