Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

Foreign Policy: Западът плати за огромния нов арктически проект за втечнен природен газ на Путин





През юли, около седмица след като лидерите на НАТО обещаха по-голяма военна подкрепа за Украйна на срещата на върха в Литва, усмихнатият руски президент Владимир Путин наблюдаваше как най-голямата плаваща структура в света тръгва от строителната площадка в Мурманск, руски град на Баренцово море, пише в свой анализ за Foreign Policy Зоуи Райтер. Платформата, тежаща 640 000 тона, е предназначена за полуостров Гидан в Сибир, където ще се свърже с инфраструктурата на сушата, за да започне охлаждането на огромни количества газ в течна форма, годна за транспортиране, като в крайна сметка от 2024 г. ще произвежда повече от 6 милиона тона втечнен природен газ (LNG) годишно.

Платформата – в която се помещава първият т.нар. влак или производствена линия от мащабния проект за добив и втечняване на газ, известен като Arctic LNG 2 – разчиташе в голяма степен на международни инвестиции и западни технологии. Базираната във Франция TotalEnergies гордо обяви общо 21,6% дял в проекта при стартирането му през 2019 г., заедно с инвеститори от Китай и Япония. Оттогава мина време и TotalEnergies вече обяви, че няма да предоставя капитал за проекта. Отдалечеността на полуостров Гидан и мразовитите арктически зими означават, че Arctic LNG-2 изисква най-добрите инженери в света и водещи технологии, за да може газът да бъде изваден от земята, втечнен и натоварен на танкери. Турбините са най-съвременни и са предоставени от американската инженерна фирма Baker Hughes. Германската компания Linde доставя топлообменниците, необходими за охлаждане на газа. Британската компания Hill & Smith предоставя криогенни тръбни опори. Италианската компания Saipem играе ключова координираща роля и доставя електрически кабели.

През април Европейският съюз обяви забрана за износ на оборудване за втечнен природен газ за Русия. Въпреки това доставката на първата част от проекта беше извършена навреме – въпрос, който Путин не пропусна да отбележи в телевизионните си коментари от Мурманск.

През последните 9 месеца членовете на Колектива за борба с корупцията преглеждат митнически данни и сателитни снимки, за да предоставят на журналисти от множество европейски медии – включително тази седмица в Der Spiegel в Германия, Der Standard в Австрия, Le Monde във Франция, Il Fatto Quotidiano в Италия и The Times в Лондон – информация за участието на западни компании в проекта.

Тези разследвания разкриха как Arctic LNG 2 е бил активиран чрез постоянни доставки на жизненоважно оборудване от европейски и американски производители по време на войната в Украйна. Тези доставки продължиха да се извършват и след като ЕС обяви забраната си за износ на хардуер за производството на втечнен природен газ за Русия, и чак до крайния срок за влизане в сила на санкциите.

Според руските митнически регистри, от началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 г. основната руска търговска компания за Arctic LNG 2 е внесла оборудване на стойност над 400 млн. долара с произход от Европа.

През септември Държавният департамент на САЩ наложи санкции на десетки руски компании, участващи в изграждането на енергийни инфраструктурни проекти като Arctic LNG 2. Сред целевите компании е дъщерно дружество на „Новатек“, най-големия частен газов концерн в Русия, което е изградило два огромни резервоара за съхранение на втечнен природен газ, които компанията възнамерява да използва за прехвърляне на втечнен природен газ от Арктика. Държавният департамент също така реши да наложи санкции на фирма, базирана в Абу Даби, която наскоро е била създадена, за да предоставя „инженерни услуги и технологии“, които „преди това са били предоставяни от европейски компании за услуги“.

Засега ЕС не е решил да санкционира пряко руския LNG, нито „Новатек“ или неговия основател и изпълнителен директор, олигарха Леонид Михелсон. Тъй като доставките на нефт и газ по тръбопроводи и по море на суров петрол от Русия са почти напълно преустановени, руският втечнен природен газ се радва на голямо търсене. През 2022 г. страните от ЕС получиха 90% от добива от проекта на „Новатек“ за втечнен природен газ в Ямал, разположен само на 70 км от Arctic LNG 2. Според анализа на High North News доставките от Ямал за Европа продължават да се увеличават през 2023 г.

Европа не бива да си прави илюзии относно цената на пристрастяването си към руския газ. Първото по рода си картографиране на руска Арктика от страна на заинтересованите страни, извършено от Arctida, организация с нестопанска цел, основана от руски защитници на корупцията в изгнание, показва, че бизнесът, политическото ръководство, агенциите за сигурност и експертните групи в региона често са тясно преплетени и следват дневния ред, определен от Кремъл. Близкият сътрудник на Путин Генадий Тимченко е член на борда на директорите на „Новатек“, докато ЕС и Великобритания не го добавиха в санкционните си списъци през март 2022 г., след подобни санкции, наложени от Съединените щати още през 2014 г.

След началото на войната в Украйна Русия все по-често гледа към Азия като пазар за своя износ на газ. Arctic LNG 2 поставя на една ръка разстояние нещо, за което Путин отдавна мечтае, а именно целогодишни доставки на газ по Северния морски път от Баренцово море до Беринговия проток. В сравнение със Суецкия канал Северният морски път съкращава времето за пътуване почти наполовина и, което е по-важно за Путин, запазва трафика в рамките на изключителната икономическа зона на Руската федерация.

Arctic LNG 2 не само ще увеличи броя на танкерите, плаващи по маршрута – той ще изгради и претоварни хъбове във всеки край, които ще позволят на конвенционалните танкери да вземат доставения там газ. Глобалното затопляне също играе роля, тъй като намалява времето, през което маршрутът е покрит с лед всяка година.

Кремъл иска до 2030 г. Русия да изнася 100 милиона тона втечнен природен газ. Войната в Украйна и появата на САЩ като основен износител на втечнен природен газ направиха тази цел много по-трудно постижима. Но Arctic LNG 2 я приближава. Очаква се още през 2024 г. той да генерира приходи за Путин и неговите приближени, като помага на Русия да води войни срещу съседите си, да се намесва в демокрациите и да разширява влиянието си по света. Arctic LNG 2 също така е в списъка на така наречените „въглеродни бомби“ – проекти, които ще отделят повече от 1 милиард тона въглероден диоксид през целия си живот.

Ако санкциите на ЕС по отношение на технологията за втечнен природен газ бяха влезли в сила по-рано или ако западните компании бяха принудени незабавно да се откажат от договорите си, немислимо е първата част от руския проект да е на път да влезе в експлоатация. Включването на заместващи технологии от Турция или Китай за останалите производствени линии ще бъде скъпо и разпростряно във времето, но работещият първи влак помага да се балансират тези разходи.

Неотдавна Михелсон сигнализира, че има още по-големи планове. Той заяви, че след като бъде завършена следващата част от Arctic LNG-2, газът, който досега се транспортираше по тръбопроводи до Европа, ще бъде охлаждан и доставян от нов завод в Мурманск.

Това прави още по-наложително ЕС да насочи стратегическите енергийни проекти на Русия в следващия кръг от санкции. ЕС трябва да последва примера на Вашингтон, като посочи субектите, пряко отговорни за изграждането и експлоатацията на Arctic LNG 2 и други газови проекти. Европа може и трябва да отиде по-далеч, като разшири списъка на забранените за износ в Русия стоки. Това ще спомогне за спиране на разработването на нови проекти за добив на газ и ще възпрепятства възможността на Путин да изгради инфраструктура по Северния морски път. Като минимум държавите членки на ЕС, трябва да забранят претоварването и реекспорта на руски втечнен природен газ в своите пристанища.

От решаващо значение е, че тъй като САЩ се подготвят да бъдат домакини на Конференцията на държавите – страни по Конвенцията на ООН срещу корупцията през декември. Западът трябва да продължи да укрепва глобалния режим за борба с изпирането на пари, както на теория, така и на практика.

Журналистическите разследвания на доставките на оборудване и услуги за Arctic LNG 2 често попадат в задънени улици, тъй като много от договорите за инженеринг се прехвърлят към компании, създадени в непрозрачни юрисдикции, след като ЕС въведе санкции срещу Русия. Същата непрозрачност в собствеността на компаниите, която позволява на престъпниците да прехвърлят и изпират незаконните си средства, улеснява и заобикалянето на санкциите от страна на предприятията, решени да продължат да търгуват с Русия. Вашингтон трябва да започне тези усилия с даване на пример у дома, с пълното и ефективно прилагане на Закона за корпоративната прозрачност.

А за да стигне до корена на проблема, Западът трябва да ускори прехода си към възобновяеми енергийни източници и да помогне на другите да направят същото. Западните компании помогнаха на Путин да създаде въглеродна бомба, но все още има време да я обезвредим.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...