Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

S&P Global посочи страната, която скоро ще е новият двигател на световната икономика





Бързият растеж в Индия ще се превърне в движеща сила на световната икономика през следващите години. Това се посочва в доклада на рейтинговата финансова компания S&P Global, като коментарите на експертите са цитирани от CNBC.

Важна роля в глобалния растеж ще играят и някои азиатски държави – не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. „Азиатско-тихоокеанският регион ще бъде най-бързо растящият регион на световната икономика“, прогнозира главният икономист на S&P Global за региона Раджив Бисвас по време на годишната енергийна конференция APPEC. Той добави, че през следващото десетилетие фокусът ще бъде върху Индия, Индонезия, Филипините и Виетнам.

Икономиката на Индия нарасна със 7,8% през второто тримесечие, което е най-бързият темп на растеж от една година насам. „Инерцията в икономиката в момента изглежда наистина доста силна“, каза Бисвас. Той потвърди прогнозата на S&P Global, че до 2030 г. Индия ще изпревари Япония и ще стане третата по големина икономика, като БВП на страната ще нарасне от 3,5 трлн. долара през 2022 г. до 7,3 трлн. долара за същия период.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия, Индонезия, отбеляза ръст от 5,17 % на годишна база през второто тримесечие. Филипините отбелязаха ръст от 4,3%, а БВП на Виетнам нарасна с 4,14%. Икономистът прогнозира, че през следващите десет години на Азиатско-тихоокеанския регион ще се падне повече от половината (55%) от общия ръст на световния БВП.

Същевременно Китай също ще продължи да играе ключова роля, като на него се пада около една трета от общия ръст за същия период, каза Бисвас.

По-рано индийският министър-председател Нарендра Моди заяви в обръщение към нацията по повод 76-ата годишнина от обявяването на независимостта, че през следващите пет години страната ще се превърне в третата по големина икономика в света, а борбата с бедността и ръстът в благосъстоянието на гражданите ще продължат. Премиерът заяви, че в историята на страната има „1000 години робство“ до 1947 г., когато най-накрая е освободена от британското колониално управление, и сега предстоят „1000 години величие“, които ще бъдат осигурени от икономическа и социална трансформация чрез „демография, демокрация и разнообразие“.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...