Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

Тресе ли конфликт на интереси Министерството на финансите на Асен Василев?





Бивш депутат от ПП бил назначен да води одита на щекотливата дирекция „Съдебна защита“ във ведомството

Конфликт на интереси и нов скандал е напът да се заформи във финансовото министерство на Асен Василев. Щекотливата дирекция „Съдебна защита“ на „Раковски 102“, за която от седмици има брожения в самата администрация, но и в медиите, отново е на топа на устата, след като стана ясно, че бивш депутат от „Продължаваме промяната“ в миналия парламент е бил назначен да я одитира.

Разкритието дойде тази сутрин от някогашния ексдепутат от БСП и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев. Ето какво напипа той при Асен Василев:

„МФ започва вътрешен одит на дирекция „Съдебна защита“, около която има толкова страсти и която парламентът им забрани да местят в министерство на правосъдието поради големия риск от загуба на огромни международни арбитражни дела (в момента върви едно за 1.1 млрд.лв. от наследниците на Ершов срещу България и едно на ЧЕЗ за 1 млрд.лв. срещу България, плюс други по-малки).

За външен „консултант“ на отдел „Вътрешен одит“ на МФ е назначен Димитър Колев Гочев, доскоро депутат от ПП.

Поръчката е дадена, резултатът от одита е предизвестен. Няма да се спрат, докато не унищожат тази дирекция. Ние всички сме длъжни да им попречим да го направят“.

Още с встъпването си отново в длъжност Василев обяви, че готви нов устройствен правилник в МФ, с който цели реформиране на чиновниците и техните постове.

А въпросната дирекция бе предвидена за закриване. Идеята е защитата на държавата в международните арбитражни дела да премине към Министерството на правосъдието.

Дирекция „Съдебна защита“ в МФ осъществява процесуалното представителство на държавата съгласно Гражданския процесуален закон, но ГКП урежда само делата пред българските съдилища, се посочва в мотивите за исканата промяна. Така представителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на ГПК и е уредено в Устройствения правилник на МФ като функция на звено от администрацията на министерството.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...