Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

LIFE

Турско кафе





Според легендата кафето било открито в Каффа,Абисиния(днешна Етиопия),от млад овчар. Растението се разпространило из арабския полуостров.

През 40те години на 16 век, Оздемир паша,тогавашният управник на Йемен,го пробвал и толкова го харесал,че пратил няколко чувала подарък на султан Сулейман Велики.

През 1554г отваря първото кафене в Истанбул.

През 1600г кафето пристига в Европа с турските търговци. Тогава търговския център е Венеция.

През 1657г Мехмед IV чрез посланика си,праща подарък на Луи XIV също няколко чувала. С това започва ориенталска мода във френския двор.

Формата на джезвето е с конична форма и е създадено в Истанбул. Преди това номадите са го готвили в нещо като метална кана с чучур. Правят го от различни материали,но класически е медно.

Не е случайно,защото медта е силно топлопроводима. Отвътре го покриват с калай. Следващата лига е медно джезве със сребърно покритие отвътре. Такива използват на международни състезания. Най-висока класа са изцяло сребърни джезвета,но цената им става фантастична. Според шампионите по турско кафе,най-добре се готви в малко джезве. 1 джезве = 1 кафе
Максимум 150мл Търсете малко джезве,с по-дебели стени.
В джезвето не се бърка с метална лъжичка. За да не се надере покритието. Освен това не се мият, а се изплакват и забърсват с мек парцал или салфетка. Кафето отделя масла,които покриват вътрешната повърхност.

Всякакво вид кафе е подходящ. Най-често са бразилски сортове. Но на състезания,модата в момента е кафе от Кения. Разбира се,трябва да е прясно смляно. Най-добре е ако се използва кафе, опечено в рамките на месец.
Съветват да се купуват малки разфасовки,защото след отваряне се окислява и губи аромат в рамките на 2-3 седмици. Ако не е отворен,пакета може да се сложи във фризер и да се пази дълго. Отворите ли го,трябва да го готвите. Бурканите с плътно затворени капаци или с вакуум е просто търговски трик.

Смилането е на прах,но не съвсем. Казаха че трябвало да прилича на дамска пудра. Да се усещат малки частици в него. Даже и най-евтината мелачка с конически дискове е в пъти по-добра от мелачка с нож.

Дозиране: 10грама кафе на 100мл вода. Може да се отклоните леко. Когато кафето е твърде силно,могат да намалят на 9, или 8,5г на 100мл.

Готвят го в нагорещен пясък. Когато искат да ускорят загряването,движат джезвето в пъсъка.
На състезание,използват малки газови горелки. За домашни условия,на газ е най-добрия избор.

Слагаме кафето в джезвето,заливаме с вода стайна температура (за тези които са на газ) или топла 40-50 градуса,за тези които са на ел. котлон.
Чакаме 1 минута,след което разбъркваме добре(с дървена лъжичка) и слагаме на газта. Времето,в което се движим трябва да е 2,5 до 3,5 минути.

Екстракцията на кафето се движи по следния начин: първо се отделят киселини,след това сладост и аромат,по-нататък горчивина и накрая вкус на „прах от пустинята“ 😆
Затова в началото на силен огън,а когато по ръбовете започне надигане,намаляваме огъня. Кафето не се оставя да кипне!

Ако съдя по температурата за екстракция на еспресо,което е 92-95 градуса,това целта.
Трябва да улучим момента,когато ароматът се отделил и започва горчивото. Изливаме веднага в чашка. И не пипаме.
Чакаме поне 3 минути,защото екстракцията продължава и в чашата. А и кафето ще се утаи.

Турско кафе не се бърка,ако искаме захар,тя се слага в началото с кафето. Сервира се с чаша вода и парче локум.

Подправки: най-често това е кардамон.Даже продават предварително подправено с кардамон. Но може още мускат,карамфил,бахар Правилото е,че подправката е в малки количества.
Може да добавите плодов сок. Просто замествате част от водата,но не повече от 30мл. на джезве.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...