Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

ОБРАТ: Морфов уволнен от Народния театър?





Режисьорът вероятно ще свали отново всичките си спектакли, а постът главен режисьор ще заеме Явор Гърдев

Трудовият договор на главния режисьор на Народния театър Александър Морфов е бил прекратен днес от директора Васил Василев, твърдят източници. Новината не е официално потвърдена, но ако е факт се очаква тя да бъде оповестена в понеделник, довериха те.

Причината Василев да промени рязко позицията си на 180 градуса е, че Морфов в знак на протест срещу пиара на Народния Велислава Кръстева, която е и дългогодишен медиен съветник на Ахмед Доган и ДПС, изкърти табелката с името й и надраска вратата на служебния й кабинет.

През седмицата директорът на трупата заяви, че няма да бъдат толерирани подобни действия, но след това каза, че екипът му остава в този състав и никой няма да бъде махан.

Същевременно в отворено писмо самият Александър Морфов призна, че той е „неизвестният“ извършител, обяви, че е направил това след двете представления на „Хъшове“ на 29 октомври, събота, и че това е неговият бунт срещу политическата пропаганда и политически назначените лица. Хъшът не е съгласен чрез Народния театър да се прави „откровена политическа пропаганда“, тъй като в деня на изборите Кръстева придружи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган до изборната секция.

Пиарът на Народния театър Велислава Кръстеве си навлече гнева на Морфов, защото придружи Ахмед Доган до изборната секция в деня на вота

В съботния ден вратата на кабинета на Кръстева в Народния театър е издраскана с надписи „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“.

Ако Александър Морфов за пореден път си тръгне като главен режисьор на Народния театър най-вероятно той отново ще свали емблематичния си спектакъл „Хъшове“ и другите негови постановки, които се играят там.

Във вторник и служебният министър на културата Велислав Минеков коментира случая с надрасканата врата: „Това е една много грозна история. Директорът е пожелал вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица са от три различни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме „Демократична България“ – Захари (Карабашлиев – бел. ред.), имаме ДПС, той самият малко БКП и БСП. Може би това е удобно, но дали е полезно за театъра, аз не съм сигурен. Тогава и аз да си направя така министерството: да си взема едно ДПС, едно БКП, едно ДБ и малко ПП – и нещата ще бъдат чудни… Няма да можете да ме мръднете от този пост още 63 години.“

Самият Минеков каза, че държи на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. „За съжаление той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било голяма щета. Естествено, има мълчание сред неговите колеги. Това мълчание струва злато в буквалния смисъл на думата. Говоря за небивало покачване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лв. Това е смущаващо“, каза Минеков.

„Към директора ще отправя предупреждение, ще искам да се извърши пълна проверка не само за случая, а за всичко, което става в театъра, откакто е станал директор. За съжаление са видни тези политически представители. По-добре професионалисти“, допълни още Минеков.

Директорът на Народния театър Васил Василев обяви, че няма да се разделя с никого от екипа си, но явно под натиск е размислил

Директорът на Народния театър Васил Василев е свързан политически с левицата. Той бе общински съветник от БСП в Ловеч, както и зам.-министър на културата в кабинета „Орешарски“. На същия пост, но от квотата на ДПС бе настоящият пиар на Народния театър Велислава Кръстева, която е и дългогодишен медиен съветник на Ахмед Доган и на ДПС и екс депутат от движението.

Главният секретар на театъра Красимира Стефова пък бе на същия пост в Министерство на културата по време на управлението на ГЕРБ. Захари Карабашлиев, който бе назначен от Васил Василев на странната длъжност „писател“ в Народния театър, никога не е крил публично десните си политически възгледи. Той е сред основателите на партия „Да, България“ на Христо Иванов. Главният режисьор Александър Морфов публично не е изявявал конкретни партийни пристрастия, но от всичките му политически изявления през годините е ясно, че е противник на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Вчера оставка подаде Захари Карабшлиев, който е и главен редактор на издателство „Сиела“. Самият той не крие политическите си пристрастия и е сред учредителите на „Да, България“ и е издател на мемоарите на Иван Костов.

Драматургът на Народния театър Захари Карабашлиев подаде оставка заради скандала

„По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа – мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън“, аргументира се Карабашлиев.

Засега позиция по скандала не е изразил режисьорът Явор Гърдев, също известен с десните си убеждения, както и Диана Добрева. Според източници на Lupa.bg, ако Морфов си тръгне, Василев ще предложи поста на главен режисьор на Явор Гърдев. Преди половин месец двамата бяха заедно в Скопие да договорят гастроли между Народния театър и Македонския народен театър.

Ако Александър Морфов си тръгне като главен режисьор вероятно поста ще бъде зает от Явор Гърдев

Решението на Василев да се освободи от бунтаря Морфов е странно, имайки предвид, че в началото на седмицата режисьорът бе посрещнат от публиката с бурни аплодисменти и одобрителни възгласи на сцената на Народния театър след софийската премиера на спектакъла си „Антигона“.

Режисьорът постави театралната импровизация по известната пиеса на Жан Ануи в Плевенския театър през лятото, а сега постановката гостува и в столицата. „Антигона“ беляза завръщането на Морфов в българския театър след 7-годишно отсъствие, а поканата за завръщането на режисьора бе отправена от Василев като директор на плевенската трупа.

Същевременно чрез пост в социалните мрежи една от звездите на Народния театър Александра Василева опроверга министър Минеков, че актьори от трупата получават по 5000 лева.

„Заплати от 5 хиляди няма в Народния. Не знам откъде се спряга тая информация. Има просто адекватни такива. Друго. Не разбирам защо трябва ние, актьорите да вземаме (според медиите, министърът) страна и позиция. Ето аз бих казала какво мисля: Аполитична съм, политиката ме отвращава отдавна. Искам само да имам възможността да си гледам работата. А моята работа е да бъда проводник между автора и режисьора и съучастник, доколкото мога. Ако е възможно, това нещо, този нов директор, който е млад и перспективен да не го превръщаме в поредната помия в тая страна“, написа Александра Василева във фейсбук.







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...