Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

„Витошка“ стана книжарница за 120 издателства





От днес до неделя най-голямата книжарница у нас отваря врати в пешеходната зона в центъра на София. Под името „Алея на книгата“ тя вече се е разпростряла от книжния център „Гринуич“, на юг през цялата пешеходна част на Витошка“, и след това през парка на НДК, почти почти до самия Дворец на културата.

Работното време е от 10 до 20 ч. (в последния ден до 19 ч.), а изборът е много голям — в 47 шатри са разположили своите най-нови, най-търсени и подбрани заглавия повече от 120 български издателства и книготърговци.

Освен големия избор, най-хубавото в „Алея на книгата“ са цените. Стандартното намаление е 20%, някои издателства предлагат и 30%, като например изд. „Лист“, което по този начин отбелязва 5-годишния си юбилей. Освен това в почти всяка шатра има и още по-сериозни намаления на специално подбрани издания.

Организаторите от Асоциация „Българска книга“ са решили тази година Алеята на книгата в София да се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Направена е и организация, за да може всеки посетил да получи информация за кампанията и защо е важно временно намалената ставка от 9% ДДС за книгите, която беше въведена на 1 юли миналата година и изтича в края на тази, да остане постоянна.

От Асоциация „Българска книга” са стартирали и „Петиция за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация“, която може да се намери в интернет.

Изложението ще зарадва посетителите си и с богата културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори и преводачи, събития за деца. Мястото на литературните срещи е жълтата шатра на Литературния кът на бул. „Витоша“ до пресечката с ул. „Солунска“.







Може да харесате

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...