Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

Честито Рождество Христово! Мир и Благоденствие на всички по Земята!





Светото Писание свидетелства, че „Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него“
Честито Рождество Христово! Мир и Благоденствие на всички по Земята!
Тази нощ е тайнствена. Тази нощ е свята. Предвечният Бог слиза от небесата, за да се сбъдне великата тайна на Боговъплъщението…
Честито Рождество Христово! Любов, мир и радост слезе на земята в този ден, за да ни направи весели и щастливи.
Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници – Рождество Христово (Коледа), на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос.
Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея.
На Христовото Рождество всяко християнско сърце е притихнало в очакване на дивното събитие – Бог се ражда в плът. В този ден, когато Бог в любовта и щедростта Си към нас разтваря така широко Своите обятия, че да изпрати в света Своя Единороден Син, нека разтворим и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа!
Свещеното Писание свидетелства, че „Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него“ (1Ин. 4:6)“.
Тази нощ е тайнствена. Тази нощ е свята. Предвечният Бог слиза от небесата, за да се сбъдне великата тайна на Боговъплъщението…
„Христос се ражда на земята. Целият християнски свят величае Рождеството на Предвечния Бог и в духовните песни звучи молитвеното преклонение не към някаква незнайна Висша Сила, но към конкретната историческа Личност на Иисус Христос – извор две хилядолетия на титанична духовна енергия в човешките сърца“.
„Бог – Творец на вселената – се явява в плът, за да ни научи на най-първичния и велик закон на живота: „Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Йоан 15:12-13).
Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.
Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.
В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.
В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.
Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.
Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очитe. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш – ще се сбъдне.
The Sodia Times честити Рождество Христово на всички свои читатели, автори и сътрудници с пожелание за мирна и благодатна година!







Може да харесате

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...