Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

Над 215 милиона християни днес са преследвани по целия свят





Мащабът на преследването на християните по света продължава да расте. Повече от 215 милиона християни са преследвани днес. Това се посочва в наскоро публикувания доклад на Международната организация за подпомагане на преследваните християни „Отворени врати“, която вече 50 години оказва помощ на християни, преследвани заради вярата си.

И тази година в списъка са публикувани 50 държави, подредени в съответствие с нивото на заплаха за християните в тях. Проучването обхваща периода от 1 ноември 2016 до 31 октомври 2017 г. По силата на съдебно преследване това проучване се отнася до „несправедливостите, причинени на лица и групи заради изповядваната от тях вяра в Иисус Христос“, което може да бъде под формата на културно-социална дискриминация, психически тормоз, уволнение и физическо насилие, мъчения, отвличания, унищожаване на имущество и убийства.

Челната позиция в този тъжен списък от много години държи Северна Корея. Афганистан, Сомалия, Судан, Пакистан, Еритрея, Либия, Ирак, Йемен и Иран също се нареждат в топ десет. Ескалация на нетърпимост е отчетена в Либия и в Индия, където в резултат на нарастващия индуистки радикализъм са извършени над 24 000 атаки срещу индийски християни.

Според доклада близо 3100 християни са били убити заради вярата си в рамките на изследвания период, а атаките срещу християнски сгради наброяват повече от 15 000. Около две хиляди християни са били хвърлени в затвора за вярата си и повече от 1 200 са били отвлечени. Освен това повече от 33 000 християни са били подложени на различни физически атаки или психологически мъчения.

Според оценката на организацията „Отворени врати“ в Африка повече от 81 милиона християни са били жертви на преследване, а в Азия и Близкия изток – повече от 113 милиона души; в Латинска Америка – 20 милиона, в други части на света – почти 12 000 души.

Сред основните заплахи за християните е радикализацията на фундаменталисткия ислямизъм, главно в Африка и в азиатския неарабски мюсюлмански свят. По-специално увеличаването на случаите на етническо прочистване възоснова на религиозна принадлежност се наблюдава в Нигерия, Кения, Сомалия и Судан. Друга заплаха за християните в Азия е „религиозният национализъм“ – в това отношение най-притеснително е положението в Индия и Непал. Влиянието на „идеологическия национализъм“ в Китай, Виетнам и Лаос е сериозно. В страни като Северна Корея и Еритрея основният източник на преследване се нарича „диктаторска параноя“. Християните в Мексико и Колумбия най-често са жертва на „организираната престъпност и етническите конфронтации“.

Докладът на „Отворени врати“ също отбелязва леко подобрение в ситуацията в Кения и Етиопия. Значително намаляване на нивото на насилие срещу християни се отчита в Сирия, което се дължи главно на поражението на Ислямска държава.







Може да харесате

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...