Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОМЕНТАР

ПРОСТОТИЯТА БЪЛГАРСКА …





Фестивал на кравите! За него се събират хиляди туристи.

Не у нас. В градчето Мартини. В кантон Вале, Швейцария!

Градчето е пръснато по долината, между къщите по зелените поляни пасат крави. Това е част от приказката Швейцария, част от поминъка на швейцарците, част от туристическата атракция Швейцария, част от богатството Швейцария и екологичния начин на живот, които се заплащат скъпо и прескъпо.

Цената на имотите там е фантастична, дори и за схлупена барачка, макар че такива няма.

Гимелвалд! Пак Швейцария.

И там има фестивал на кравите. В изобилие са – пасат си между къщите. Селцето е пълно с мандри и местна продукция от мляко, сирена, кашкавали – сред най-добрите в света.

Не е ски курорт въпреки природните дадености – местните жители с референдум са го обявили за лавиноопасно, което обаче не е истина. Но от екологично съобразеният туризъм печелят повече от онези със ските.

.


Село Влахи, община Кресна, Пиринско, България.

Красота като в Швейцария. И труд като в Швейцария.

Там Сидер и Атила Седефчеви и семействата им отглеждат единственото у нас стадо от изчезналата навсякъде другаде порода каракачански овце. Създавали са го десетилетия. Започват още от самото начало на прехода – през 1990 г. с каракачанските кучета, а десет години по-късно се захващат с каракачанските овце.

Породата е унищожена при комунизма, понеже не била толкова млекодайна, макар че млякото й и месото й е с превъзходно качество. Сега отглеждат 500 овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня.

Тези породи са най-високопланинското стадо в страната. За тях са сключили договор с Национален парк „Пирин” – т.е. плащат си за ливадите и пашата.

Сега общината в Кресна ги гони от селото. Оборският тор миришел. Срокът беше до 10 август, сега е преместен до 10 септември.

На кого в селото пречат Седефчеви? – Неизвестно е!

Защото постоянното население на село Влахи е само 13 души. То е призрачно село – с почти невъзможен път дотам и без парче асфалтирана улица. Само 13 души население, от които Седефчеви са половината. При предишното преброяване през 2011 г. населението е било само 5 души.

Влахи е от изчезващите села в България. Седефчеви са онези, които могат да му вдъхнат живот. И го правят!

Основанието за общинарите в Кресна е Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Според нея отстоянието на ферма от селото трябва да е поне 500 метра, а не да е ситуирано в края му. Това е формалното основание.
Неточно е. Защото стадото е на свободна паша, а не се отглежда механизирано като в заводски цех.

А какви са истинските, неформалните основания?

Три са:
*** евтини земи за нов фотоволтаичен парк;
*** добър мрамор за евентуална кариера;
*** вилите. Към селото интересът нараства, вкл. и от хора с политически връзки и бизнес възможности. На тези виладжии овцете, козите, конете им пречат заради миризмата. Те хем знаят, че се цени „екологията”, хем обаче искат тя да не е съвсем екология. Да е екология според тяхното разбиране и тяхната простотия.
Този манталитет обяснява защо България не е Швейцария. И защо никога няма да стане такава.
.
Това е адресът на петицията за защита на труда на братята и стадото.

Аз я подписах.

А вие?

https://www.peticiq.com/409477?fbclid=IwAR3P1eLnWRSWxbt0mckpngwwhDYAWM4yj7mxvg5qkfc24Ul-pbWHcCogfsU

*** Случаят с братя Сидерови не е единственият. Върху редица животновъди у нас се упражнява административна преса от една страна, а от друга – икономическа преса.

Защото в същата Швейцария или да кажем Германия, или пък Шотландия стадо към 30 крави или овце е достатъчно, за да живееш със семейството си като средна класа в по-богатия й сегмент. У нас е недостатъчно за що-годе сносен живот.

снимки 1 и 2 – Мартини и Гимелвалд в Швейцария

снимка 3 – село Влахи

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...