Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИНТРИГИ

Васил Терзиев е продал фирмата си “Телерик“ на фонда “Блекрок”, наричан “сенчесто правителство”





“Блекрок“ е най-големият инвестиционен фонд в света с активи на стойност 9 млрд. долара

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ и “Спаси София” за столицата Васил Терзиев е продал фирмата си „Телерик“ на американската компания “Прогрес”, чийто най-голям акционер е инвестиционният фонд “Блекрок”. Това показват данни в Yahoo Finance, съобщи Бюлетин.бг.

„Блекрок“ е най-големият инвестиционен фонд в света с активи на стойност 9 млрд. долара. Наричат го “сенчесто правителство”, което ръководи света, поради баснословната стойност на неговите активи и активната му намеса в ръководенето на корпоративната политика на компаниите.

Собственикът на фонда, Лари Финк, е известен с това, че създаде финансовия инструмент, който доведе до финансовата криза от 2007.

След кризата именно „Блекрок“ получи от правителството задачата да борави със стотици милиарди, за да спаси закъсалите банки и фондове.

След пандемията от ковид „Блекрок“ отново получи задача от правителството да ползва средства на данъкоплатците в САЩ, за да „спасява“ фирми – много от които „Блекрок“ вече притежава.

„Блекрок“ е известен и с друго: от години изисква от фирмите, които управлява, да финансират инициативи в подкрепа на ЛГБТ обществото.

Американската компания “Прогрес”, разбира се, днес присъства сред основните дарители на София прайд 2023, събитието в подкрепа на ЛГБТ общността.

ПП-ДБ и “Спаси София” също така са известни със своята подкрепа към ЛГБТ обществото, а самият Терзиев засега предимно страни от темата. Но заяви, че София има нужда от прайд, а “Луковмарш” трябва да бъде забранен.

Съветникът от ДБ Иво Христов пък използва като основен аргумент против Вили Лилков, съперника на Терзиев за кмет на София, че е “твърд анти-гей парад”. Представителите на “Демократична България” в Столичния общински съвет също призоваха “свободомислещите граждани” да се включат в София прайд, който според тях трябва да бъде подкрепян от всеки цивилизован човек.

Според LinkedIn страницата на Терзиев, той е работил във фирмата и след като “Прогрес” я купува – бил е главен директор на иновациите от 2014 до 2017 година.

Терзиев днес участва в десетки фирми като инвеститор и директор.

Още една важна подробност: днес Блекрок е сред основните фирми, които ще ръководят 411-те милиарда долара, нужни за възстановяване на Украйна след войната, голяма част от които САЩ, Европейският съюз и международните финансови институции вече са обещали.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...