Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИНТРИГИ

Телевизията на БСП фалира! Кабеларката натрупа над 3 млн. дългове





Спирането за профилактика е само проформа

Партийната телевизия на БСП, гръмко назована „Българска свободна телевизия” (БСТВ) е пред фалит, а твърденията на ръководството, че спира за кратко заради пренасяне на техниката в нови студиа са само прах в очите на малкото останали избиратели, научи „Уикенд”. Подобно на партията-майка, чиято собственост е, и червената кабеларка е тръгнала с уверени крачки към бунището на историята. Докато при БСП, ръководена вещо от Корнелия Нинова, края се отлага за следващите или в краен случай по-следващите избори, то БСТВ нещата са въпрос буквално на дни, твърдят запознати.

Телевизията има няколко милиона лева дългове – неплатени данъци, сметки за ток, наем на помещения и консумативи. Твърди се, че е въпрос на дни съдия-изпълнители да нахлуят в партийната централа на „Позитано” 20, търсейки си парите. Дали ще се стигне да публична продажба на маси, столове или компютри, собственост на партията, или някой от стотиците другари милионери-социалисти ще се смили и покрие дълговете, предстои да разберем.

Червените, който се бият в гърдите, че са единствената социална партия, бранеща интересите на трудовите хора, не са се посвенили да оставят без заплати дори и персонала на собствената си медиа. Репортери и оператори имат да вземат стотици хиляди левове, става ясно от финансови отчет на кабеларката. От „Позитано” 20 са забравили да внасят редовно дори и осигуровките на щатните си пропагандатори, чиято основна задача е да хвалят непогрешимостта на лидера Корнелия Нинова и яростно да защитават нареденото от Владимир Путин нападение над Украйна.

Членове на червеното ръководство коментираха, че съдбата на БСТВ е била ясно още при нейното създаване. Всяка електронна медия обичайно се издържа от реклами. За да ги има тях обаче, е нужно някой и да те гледа, обяснява иронично противник на лидерката Корнелия Нинова. Кабеларката на БСП, която се разпространява в цялата страна, се радва на едва няколко хиляди души ежедневна аудитория на възраст 75+. По-висока гледаемост има дори и регионалната телевизия в някое малко градче. Едва ли е изненада, че за последната година БСТВ е събрала едва стотина хиляди лева от реклами. Голяма част от тях платени от БСП в предизборните кампании, обясняват запознати. Подобни са постъпленията и предходните години. Тези смешни приходи, логично, няма как да стигнат за наем на студиата, купуване на техника, сметки за ток и заплати на репортери, монтажисти, водещи и оператори. За това и останалите разходи, които хич не са малки – между 2 и 3 милиона лева годишно, се покриват от партийната субсидия на БСП. Дали си струва да се наливат подобни суми в медия, която никой не гледа, знае само хвалената ежедневно от червения ефир лидерка Корнелия Нинова.

До преди година-две, когато БСП бе водеща партия и прибираше милиони левове субсидия от бюджета, издръжката на собствена телевизия не е била съществен проблем, разказват активисти. След започналият през 2021 г. маратон от предсрочни избори, нещата рязко се променят, а електората се топи като лански сняг. От най-голяма опозиционна партия, червените се превърнаха в маргинална формация, стискаща палци да премине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. На вота от 2 април тази година, водената от Корнелия Нинова формация би всякакви антирекорди с пуснатите в нейна полза едва 225 914 бюлетини. По закон, за всеки глас на червените се полагат по 8 лева субсидия или общо около 1,3 млн. лева на година. Тази сума не стига дори и за да се покрият разходите на партийната кабеларка, камо ли да се финансира кампанията по задаващите се поредни предсрочни избори през лятото и местния вот наесен. Какво остава за партийния апарат верен до гроб на лидерката в централата на „Позитано” 20, които също си искат огромните заплати.

След изборния разгром от 2 април, Нинова е поставена пред съдбовен избор относно харченето на държавната субсидия – телевизията, чиято създателка е, или разходите за партията. Очевидно изборът и е второто, което от своя страна обрича кабеларката на фалит. За да не се налива вода в мелницата на опозиционерите, които искат оставката на лидера, кръгът около Нинова измисля хитър номер. Преди седмица бе обявено, че от 2 май партийната телевизия спира за кратко, заради преместване на студиата и техниката в друга сграда. В съобщението си пресцентъра на социалистите уточни, че става дума за кратко прекъсване. Срок, в който пренасянето трябва да е приключило, така и не бе посочен.

Според работещи в телевизията, техниката отдавна е пренесена в централата на БСП, където уж ще са новите студиа, а „краткото” спиране е само предлог. Те са убедени, че нещата ще се бавят до очертаващите се през лятото нови предсрочни избори. Надеждата на кръга около Нинова е да стане чудо и БСП да си вдигне резултата, класирайки се отново във властта. „Ако и следващия път не стане чудо, Корнелия ще трябва да си ходи и спокойно може да обяви фалита на телевизията”, прогнозира червен опозиционер.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...