Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИНТРИГИ

Малшанс: Шест депутати не стигат на Николай Габровски да стане премиер





Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски може да изненада дори скептиците в редиците на мандатоносителите. В „Демократична България“ все още има колебаещи се, мнозина от БСП може да не влязат в зала при гласуването, а ГЕРБ да направи компромис с Изборния кодекс при очакваното вето от президента Румен Радев.

Всички тези варианти ще бъдат разиграни в следващата седмица, когато преговори ще се водят с лидерите на обявили се за опозиционни партии, но и с основните играчи на несъгласните с кабинет с мандата на ГЕРБ, пише „Филтър”.

Колеблива заявка да гласуват против има от „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП. Очаква се подкрепа от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, които заедно имат 115 гласа и им трябват още 6, за да има правителство.

Ситуацията е същата, както в проектокабинета начело с Асен Василев от лятото. Тогава четворната коалиция падна след вот на недоверие, а първият мандат беше връчен отново на „Продължаваме промяната”. Въпреки разцеплението на „Има такъв народ” и преговорите с всички парламентарни групи не им достигнаха 5 депутати, за да имат подкрепата на 121.

Подходът на Габровски няма да е същият като на Киро и Асен, категоричен е депутат от партиите, които искат правителство. Той не е член на ГЕРБ и ще обсъжда министрите с всяка от партиите в парламента, като условието ще бъде да са експерти, а не политически лица, твърди „Филтър”.

Вече са обсъдени повече от половината членове за проектокабинета, а други остават отворени за преговорите.

Проф. Габровски ще положи най-големи усилия да привлече „Демократична България” за кабинета, категорични са политици от целия спектър. Затова се очаква да им предложи точно те да посочат министъра на правосъдието, който е най-важен за тях. Освен това в редиците им има много членове, които искат евроатлантическа коалиция.

Официално ДБ не подкрепят ГЕРБ заради промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, от което ще загубят влияние в парламента.

Гласуването бе миналата седмица, но се очаква президентът да наложи вето и да върне депутатите в изходна позиция.

При този вариант ГЕРБ със сигурност ще направят още отстъпки, ако получат подкрепа за правителство. С аргумента за Изборния кодекс против кабинет с мандат на ГЕРБ се обявиха и от „Продължаваме промяната“.

Преговорите с парламентарните партии започнаха още в понеделник след връчването на мандата, когато песимистите за кабинет бяха повече от оптимистите.

Изненада с деликатна подкрепа в зала може да дойде и от редиците на БСП, твърдят техни опоненти в парламента. Червените редици се разцепени след изненадващия ход на Корнелия Нинова с предложението Вежди Рашидов да е председател на Народното събрание, а след това и с общото гласуване с ГЕРБ за Изборния кодекс.

Според тази версия депутати от БСП може да не влязат в зала, да свалят кворума и кабинетът да мине, а Нинова да си осигури възможност да държи управляващите в шах през цялото време, ако не изпълняват приоритетите на партията й.

Проф. Николай Габровски е лекувал представители на всички политически сили и никой няма да каже лоша дума за него, категорични са запознати с преговорите за кабинет.

Били нелепи мненията на анализатори, че е съсипал кариерата си, като се е съгласил да е номинация на ГЕРБ за премиер.

Габровски отдавна имал политически амбиции с хунтата след достигането на върха в професионалното си развитие като неврохирург. Името му било спрягано като бъдещ министър на здравеопазването и дори за евродепутат.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...