Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИМОТИ

Не се научихме на американска предприемчивост, но взехме най-тъпото от архитектурата им





Все повече българи предпочитат да купуват повехнали апартаменти от панелки, които се нуждаят от сериозен ремонт, но са смислено построени и правилно разпределени

Ужасно е неудобно,

Из глобалното ФБ село постоянно се пръкват реклами, които понякога си струват разглеждането.

Та набива ми се в очите реклама за „затворен жилищен комплекс с тухлени къщи на цената на панел, само на 40 км от София“ (друг е въпросът, че по наличния път до столицата се пътува над час, поне това казва гуглето). Отворих един от чертежите на голяма къща в този комплекс – спални бол, пространства..

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

И първото: с влизането през входната врата антрето е толкова малко, че ако сте мама, татко и бебе в количка, няма как да влезете заедно – трябва да се източвате. Евентуално от едната страна до вратата може да се сложи закачалка за дрехи (порт-манто, начи!), но обувките ги слагате на главата си и така продължавате напред.

Естествено, ама естествено, кухнята, трапезарията и холът са на едно. Сакън, боже опази – кухнята да е отделна.

И изведнъж се ядосах. От американците успяхме да вземем най-голямата идиотия: в дома да се влиза направо от входната врата, а насреща да са едновременно холът и кухнята. Не се очаква, че човек трябва да се събуе и съответно площта за обувки е за около 5-6 чифта.

Така първото, което се случва, е страшна свинщина на входа от обувки, защото когато човек се прибира от работа, с децата, или е дете и идва от училище, последното за което мисли е как веднага да вдигне обувките и да ги отнесе в друго помещение, където евентуално е инсталирано място за тях.

Антрето архитектурно изчезна. Но тук, на нашите ширини то е много необходимо. На първо място: ние не влизаме от гаража, където е гигантският шкаф с обувки, направо у дома. Ние, за разлика от американците, не си лягаме с обувките – нещо, което може да се види във всеки филм.

В нашата култура предверието е задължително и по хигиенни, и по организационни причини.

Другата мега дивотия е сливането на кухнята с хола. Бях на гости в богат и просторен американски дом, където се развихрих по нашенски в кухнята и за един следобед сготвих пет различни национални ястия (гьонът ми се спука, бях за победител в Мастър шеф). И какво ми каза шашната домакиня: В целия й живот в кухнята не са готвени пет неща за един ден, всъщност не са готвени пет неща за една седмица. Естествено, кухненското нещо – наложи се да вдигна всички напълно ненужни неща по плота, за да разполагам с половината от плота у дома – е на 1 метър от дивана и на 1 метър от трапезарията – едно щастливо голямо помещение в което най-често правят чай и кафе, а понякога и бъркани яйца.

Американките не готвят – те взимат няколко готови или полуготови неща и ги затоплят/претоплят и с това прехраната е готова. А българката традиционно е фурия: вчера за едните пухкави кифлички, които правих, в кухнята беше като след взрив: брашно, олио, яйца, тави, купички, ножове, точилка, хартия за печене, четки, други купички, пълна мивка… Да, после миялната ще глътне всичко, но си представям как всичко това става в хола. А като започнат българките да пекат чушки, патладжани, да връткат сърми, да месят козунаци… И целият този аромат завинаги попива в мебелите – да не си разправяме небивалици за страхотната смукателна и антимирисна сила на абсорбаторите.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Каквито и нови жилищни проекти да погледне човек, навсякъде американската непригодност е водеща. А и още нещо ще изтъкна: аз обичам работещ телевизор, от дете мога да живея вътре в телевизора. Когато готвя, той постоянно нещо ми бръмчи, дори няма значение дали го гледам. Но съм в ОТДЕЛНАТА кухня. И любимият винаги може да иде в хола и да гледа мач или нещо друго.

Ако жената, която готви всеки ден, се намира в хола и иска за компания телевизора, какво да прави клетият мъж? И защо, ако той седи в хола, трябва винаги да мирише на манджа? Ами гостите? За да е приятно на всички, не стига само жената да е сготвила, ами трябва до блясък да е лъснала всичко, защото иначе гостите и в хола не бива да влизат.

Нищо чудно, че все повече българи предпочитат да купуват повехнали български домове и панелни апартаменти, които се нуждаят от сериозен ремонт, но са смислено построени и правилно разпределени.

Ние не се научихме на американска предприемчивост, но взехме най-тъпото от тяхната архитектура и го направихме на стандарт!

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

ПАРИ

Има много митове за енергетиката и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото се очакваше. Стратезите...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget