Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИСТОРИЯ

Галеоните често ставали обект на пиратски нападения





Галеоните са сравнително големи тримачтови ветроходни кораби от XVI – XVIIl в., които имат мощно артилерийско въоръжение и са използвани за военни и търговски цели.

Основният тласък за създаването им е появата на редовен корабен трафик между Европа и колониите в Новия свят.

Главно с тях са били превозвани стоки от Новия свят към Испания.

Испанският галеон представлява военно – транспортен кораб с две палуби и висока кърма.

Дължината му е около 40 м, а ширината – 16 м. На борда му има от 50 до 80 оръдия.

Екипажът наброява около 600 души – моряци и войници. Испанците използвали галеоните, за да транспортират войски и снаряжение до американските колонии, а по обратния път носели скъпи товари, поради което често ставали обект на пиратски нападения.

Галеоните не се славят с голяма бързина и маневреност.

Този вид кораби са предназначени за дълги океански пътешествия, като предоставят достатъчно възможности за отбрана. За построяването на един галеон е била необходима изсушена дървесина от над 2 000 дъба.

В съвременната популярна култура галеоните са популярни с разказите за превозването на скъпи товари от Новия свят към Испания, пиратски нападения над тях и потънали съкровища в Карибите.

За търсачите на съкровища най – голямата мечта е да попаднат на потънал в морето испански галеон, натоварен със скъпоценности.

Най – известният галеон Nuestra Senora de la Concepcion е плячкосан от кралския пират Франсис Дрейк на 1 март 1579 г. Скъпоценностите от него стават притежание на британската кралска фамилия.

Този тип платноходи са използвани до XVIII в., когато постепенно започва смяната им с по – модерните фрегати и линейни кораби.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...