Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Лавров: Русия тръгва по нов път





Всички посланици са предупредени: пет удара от Лавров преди руската Победа

Сергей Лавров разкри накъде върви Русия по време на речта си на посланническата кръгла маса. Общият извод е следният: Русия напълно скъса със Запада, вече не му вярва и ще върви по своя път. Но, разбира се, детайлите винаги са интересни. Повече за това по-долу.

Както съобщи RT, на срещата са присъствали посланици от 35 страни. Следователно е напълно възможно да се каже, че речта на Лавров беше програмна – той говори за новия курс на Русия. Формално дискусията беше по „темата за разрешаване на ситуацията около Украйна“. Но именно украинският въпрос доведе до промяна на курса.

Оттук и проблематичността на изказването на министъра – той говори не само и не толкова за Украйна, ясно очертавайки „нашата гледна точка“, която би било „полезно“ да чуят слушателите му, но и по други важни въпроси.

Лавров засегна пет основни теми на 8 ноември, които сега ще разгледаме по ред: те засягат всички.

Хибридната война на Запада срещу Русия е задълго, САЩ са решили да „похарчат“… Европа

Лавров отбеляза дълъг, продължителен конфликт със Запада, който води „хибридна война“ срещу Русия „с ръцете на Украйна и телата на украинците“. Той отрежда специална роля на незаконните едностранни ограничителни мерки – „санкции“. Техният брой е безпрецедентен и вече надхвърли 17 хиляди.

Основната цел на санкциите е да ударят по-силно обикновените хора, „да провокират безредици и да вдигнат хората срещу властите“. Министърът посочи, че директно декларираните от Запада цели са:

Подкопаване на руската икономика, принуждаване на политическото ръководство да се откаже от независимата си линия във външните работи и настройване на населението срещу правителството.

Западът, подчерта Лавров, няма да успее, „това вече е ясно на всички, включително и на самите инициатори на санкции и други незаконни действия“. Ръстът на БВП на Русия към края на 2023 г. ще бъде близо три процента (2,8-2,9), докато водещите икономики на Европа са на червено, тъй като на първо място тях ги удариха санкциите на Запада.

В тази връзка ръководителят на руското външно министерство обърна внимание на два момента: вредната роля на Америка и негативните последици от санкционната политика за световната икономика. Лавров отбеляза:

Съединените щати съсипват европейските си васали и позволяват на своя военно-промишлен комплекс да печели пари, наложиха и продължават да налагат скъп американски втечнен природен газ на ЕС и с егоистичните си закони принуждават европейските компании да прехвърлят предприятия зад граница на места, където базовите разходи за бизнес са по-ниски.

В същото време Вашингтон продължава да „купува уран и други „критични“ материали от Русия. Финансовите загуби на европейския бизнес поради западните едностранни санкции за година и половина възлизат на най-малко 250 милиарда евро.

Кризата в световната икономика, посочи руският дипломат, е причинена не от денацификацията на Украйна от Русия, не от защитата на нейното руско население, а от антируските санкции на Запада. А също и предимно от „системни грешки в макроикономическите политики на западните страни по време на борбата с пандемията от COVID-19 и ускоряване на курса към зелена трансформация, без да се вземат предвид характеристиките и основните показатели на икономическото развитие на повечето страни в света“.

И това, което е много важно, Лавров потвърди:

Наложените срещу нас санкции няма да отпаднат в обозримо и далечно бъдеще.

И тогава следва най-интересното: „Честно казано, нямаме и нужда от това“. Защо? Защото, без да се стремят към изолационизъм и автаркия, руснаците вече са „направили своя избор“.

Сега ще разчитаме изключително на себе си в критичните области, за да гарантираме сигурността и устойчивото развитие на обществото,

– подчерта министърът, цитирайки многократни изявления по този въпрос на президента Владимир Путин .

За периода на санкциите, отбеляза Лавров, Русия е формирала „потенциал за развитие на промишленото производство, създаване на критични технологии и в момента се подготвя специален закон за високите технологии“.

Националните валути в международните разплащания вместо долара

В същото време, продължи той, се създава „неконтролиран от Запада механизъм за обслужване на търговията, изграждане на нови транспортни коридори и установяване на вериги за производство и доставки, които не са обект на никакво вредно и злонамерено влияние отвън“.

„Признак на времето“, според Лавров, стана „широкото използване на национални валути в международните разплащания; отбелязва се постепенно и стабилно намаляване на дела на долара и еврото“. Този процес включва още Китай, Индия, Турция, ОАЕ, Бразилия, Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Кения и редица страни от АСЕАН.

Сред „локомотивите“ на дедоларизацията са ЕАЕС и ОНД, в рамките на които делът на плащанията в национални валути достигна 85-90%. BRICS работи и върху идеята за създаване на обща разчетна единица – в допълнение към националните валути. И това е само началото.

Енергетиката, обръщането на руския енергиен комплекс на изток и юг, бумерангът на Северен поток

Освен това Лавров повтори, че нестабилността на световния енергиен пазар е провокирана от Съединените щати и техните васали, което застрашава устойчивото развитие на световната икономика. Западняците, разбира се, приписваха възникналите проблеми на СВО, но истинските им причини бяха други.

На първо място, това е форсирането на „зеления преход“ и налагането му, според Лавров, на страни, които не са готови за това, ограничаване на инвестициите в нефтения и газовия сектор, който уж вреди на околната среда, и изоставяне на традиционните горива по същата причина. В съчетание с бойкот на енергийните ресурси от Русия, санкции и други антипазарни мерки на Запада

Тези стъпки доведоха до прекъсване на исторически установените производствено – логически вериги, преразпределението на глобалните енергийни потоци и увеличаване на транзакционните и логистичните разходи.

Русия, отбеляза Лавров, успя да се справи с тези предизвикателства: започнаха реформи в горивно-енергийния комплекс, укрепи се суверенитетът на индустрията – технологичен, кадрови, финансов, „възникна нова експортна география, която ефективно се усвоява, при това с добри резултати“ .

За кратко време, каза ръководителят на руското външно министерство, е възможно да се пренасочат доставките на нефт, газ и въглища към бързоразвиващи се и перспективни пазари, преди всичко Индия, Китай и други страни от Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка . Знаем, че доставките от Русия позволяват на нашите партньори да овладеят поскъпването на енергийните суровини и по този начин да укрепят икономическата си стабилност.

Тоест помагаме и на приятелите си!

В тази връзка Лавров припомни американската терористична атака срещу руския „Северен поток“ в Балтийско море, която окончателно подкопа „надеждите на Европа, че един ден евтиният газ ще се върне и, както преди, ще стимулира икономиката им“. Вместо това загрижените за околната среда европейци сега получават скъп американски газ „с доста отрицателен въглероден отпечатък“.

Ръководителят на руското външно министерство изглежда напълно е загубил вяра в европейците, като каза: „Това е техният избор. Те се подчиниха на хегемона и трябва да направят изводи от това (ако все още могат да го направят)“. Лавров също се оплака, че Русия все още не може да получи от тях „ясен отговор кой и как разследва тази терористична атака“. От което шефът на руската дипломация изобщо не е изненадан:

Това вече се е превърнало в „марка“ на Запада: когато възникнат ситуации, в които, както казваме, „ стигмата е в оръдието “, те правят всичко възможно да „опаковат“ всяка информация по тази тема.

Буча изисква наказание и не трябва да се повтаря

В чужбина често се чуват фалшиви и лицемерни изказвания и се правят публикации в медиите за „клането в Буча“. Припомняйки как западняците, заедно с украинците, извършиха тази подла антируска провокация , която Москва отдавна настоява да бъде разследвана, Лавров каза:

Оттогава (вече мина година и половина) никой не обелва дума какво разследване се води и от кого… „Осигуриха” необходимия външен ефект, получиха претекст за нови санкции, но внимателно криеха лъжите си толкова дълбоко, че никой да не стигне до дъното.

Отправяйки претенции към ООН, която „не може да избяга от отговорността си по тези въпроси“, за нежеланието си да разследва престъплението срещу Русия, Лавров изпрати ясен сигнал: Москва няма да се успокои, докато продължава да се вярва на тези лъжи. Това е особено актуално, отбеляза той, сега, когато „проблемите на международното хуманитарно право се изостриха във връзка със случващото се в Близкия изток“.

Продоволствената сигурност: Западът я подкопава, Русия я спасява

Лавров заяви, че Русия и Специалната военна операция не са виновни за продоволствената криза и, както се опасяват западняците, за „предстоящия световен глад“. Това, според него, е дело на Запада, „когато в самото начало на пандемията от COVID-19 Съединените щати, Япония и Европа напечатаха трилиони необезпечени пари, купиха всичката храна, която можеха, където е възможно в очакване че COVID-19 ще принуди всички да „затворят“ и по този начин ще създаде остра криза на световния пазар на храни.“

По данни на ООН, в момента не се регистрира недостиг на храни на пазарите, а „световните цени на храните са намалели с почти 25% от март 2022 г. до минимални нива – сега са приблизително на нивото от 2021 г.“, посочи министърът.

Излизането на Русия от т.нар сделката със зърно , чийто руски „пакет“ така и не се материализира, добави Лавров, предизвика вълнение на Запада главно защото „повече от една трета от украинската плодородна земя беше изкупена от американски хранителни компании, които правят пари от това“, и те бяха притеснени че печалбите им са сега ще намалеят.

В същото време ръководителят на руското външно министерство обърна внимание, че само 3% от храните от Украйна отиват в бедните страни. И Западът също ги лиши и ги лишава от стотици хиляди тонове руски торове, блокирани в европейските пристанища. Москва е готова да достави безплатно този продукт, както и зърно, на шестте най-нуждаещи се африкански държави (Сомалия, Централноафриканска република, Буркина Фасо, Зимбабве, Мали и Еритрея).

В същото време генералният секретар на ООН вдига безпомощно рамене. Западът обаче „упорито, гледайки служителите на секретариата на ООН в очите, заявява, че не са въведени никакви санкции срещу храни и торове от Русия“. „Това е пореден пример за западните лъжи“, подчерта министърът.

Какво от това?

Речта на Лавров не може да не радва: няма да има отстъпление , Русия ще продължи да следва избрания от нея път.

Да договаряш развитието и свободата си с когото и да било – особено с измамния Запад – е унизително. Русия не само го осъзна , но вече се държи по съответния начин.

Пътят пред вас не е лесен и кратък. Въпреки това, за първи път в своята история, руските граждани могат да бъдат твърдо уверени, че техните жертви (в момента, като цяло минимални) по пътя към по-добро и трайно бъдеще най-накрая няма да бъдат напразни. Със сигурност ще го построим , тъй като вече не строим върху пясък .

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...