Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Washington Post: Унизителното изтегляне на Байдън от Афганистан може да му струва преизбирането





Катастрофалното изтегляне на президента Джо Байдън от Афганистан до голяма степен е позабравено от общественото съзнание, но то може да му струва преизбирането за втори президентски мандат, пише Washington Post.

Не ме разбирайте погрешно. Когато американците гласуват следващата есен, повечето от тях няма да се сетят за талибаните, които си върнаха контрола в Кабул през 2021 г.; за ужасяващите кадри на афганистанци, които се опитват да се задържат на колесниците на излитащите американски военни самолети и след това падат или за 13-те американци, убити от атентатор самоубиец на кабулското летище. Но тези катастрофални моменти промениха трайно мнението на американците за настоящия президент.

Байдън ще участва в изборите през 2024 г. като един от най-непопулярните президенти след Втората световна война. Преди да падне Кабул, одобрението за Байдън никога не беше падало под 50%. След катастрофалното изтегляне на САЩ нещата се промениха. На 17 август 2021 г. одобрението му за първи път падна под 50%. Седмица по-късно рейтингът на неодобрението към него за пръв път надхвърли одобрението му. На 10 октомври 2021 г. неодобрението му надхвърли 50% и оттогава не е падало.

Не само неодобрението към работата на Байдън като президент се е променило. През октомври 2021 г. проучване на Quinnipiac установи, че 55% от американците смятат, че администрацията му е некомпетентна. Месец по-късно проучване на Politico-Morning Consult установи, че 48% от американците смятат, че Байдън не е психически годен да бъде президент. През това лято делът на американците, които са загрижени за неговата психическа и физическа годност за поста, достигна 68%, според проучване на NBC News през юни. Рейтингът на одобрение на президентите ту се покачва, ту спада, но когато хората решат, че сте некомпетентен или психически непригоден, е изключително трудно да се възстановят изгубените позиции.

След Афганистан американците решиха, че Байдън послъгва. Слушахме той да казва, че никой от американците не е имал проблеми с придвижването до летището, което, както всички имахме възможност да видим по телевизията, не беше вярно. Чухме го да казва, че „Ал Кайда“ е „изчезнала“ от Афганистан, докато всъщност „Ал Кайда“ беше дълбоко внедрена сред талибаните. Чухме го да казва, че никой от военните му съветници не е препоръчал да се оставят остатъчни сили, само за да разберем как най-добрите му военни съветници свидетелстват, че са препоръчали точно това. Байдън нямаше проблем да отмени много от политиките на Доналд Тръмп, които не харесваше – включително по отношение на сигурността на границите, тръбопровода Keystone XL, Парижкото споразумение за климата и ядреното споразумение с Иран. Но най-вече чухме Джо Байдън да обявява изтеглянето от Афганистан за „изключителен успех“.

Американците не са глупави. Те знаеха, че това не е успех. И така доверието в честността на Байдън се срина. През април 2021 г. само 33% смятат, че Байдън е нечестен, според проучване на Масачузетския университет в Амхърст. Но през октомври 2021 г. Quinnipiac установи, че само 44% го намират за откровен, а 50% – че не е. Тази пролет 54% отговориха с „не“ на въпроса дали Байдън е честен и заслужава доверие в съвместна анкета на Washington Post и ABC News.

Възприятието на американците за непочтеността и некомпетентността на Байдън оцвети мнението им за всички негови политики, а одобрението му се срина след изтеглянето от Афганистан. През ноември 2021 г. агенция „Галъп“ установи, че одобрението на президента по отношение на икономиката е спаднало от 54% преди изтеглянето от Афганистан до 38% след това; по отношение на справянето с коронавируса е спаднало от 67% преди до 49% след това; по отношение на имиграцията – от 41% до 31%. И тези спадове не успяха да се възстановят. Днес няма нито един въпрос, по който Байдън да е одобряван от мнозинството американци. Според усреднените данни на RealClearPolitics от миналата седмица, неодобрението му надхвърля одобрението с около 20% по отношение на икономиката, 29% по отношение на инфлацията, 15% по отношение на външната политика, 27% по отношение на имиграцията и 20% по отношение на престъпността. С 4% по-ниско е одобрението му за справянето с кризата в Украйна, което все още може да се счита за успех във външната политика.

Всичко това можеше да бъде избегнато, ако Байдън просто беше послушал военните си съветници и командири и беше оставил остатъчни сили. През януари 2015 г. афганистанските сили поеха отговорността за бойните операции срещу талибаните – и с подкрепата на САЩ успяха да задържат талибаните в продължение на 6 години. Едва след като Джо Байдън реши да оттегли разузнаването и въздушната подкрепа на САЩ, афганистанските сили бяха победени. С изтеглянето на всички американски войски и изричното отхвърляне на изтеглянето при определени условия, на практика Байдън даде зелена светлина на талибаните да извършат убийствената офанзива, която американците наблюдаваха с ужас.

Каквото и да каже или направи Байдън не може да промени нещата. Когато хората решат, че си излъгал за едно нещо, те приемат, че лъжеш за всичко – така че милиони хора са загърбили аргументите на Байдън и по други политически въпроси. За повечето американци неговото президенство е приключило: през април NBC News съобщи, че 70% от американците (включително 51% от демократите) не искат той да се кандидатира отново. Единствената надежда на Байдън за втори мандат е избирателите да намерят алтернативата, която републиканците предлагат, за още по-малко приемлива от него.

Доверието на американските избиратели в лидерството на Байдън е разклатено. Ако Байдън загуби президентския вот догодина, едно е сигурно – политическата му гибел започна в Кабул.

Десислав Григоров

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...