Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

БРИКС няма да позволи на Запада да печели от войните в Африка и Азия





Извърши се разширяване на БРИКС. Експерти и анализатори оценяват новите параметри на групата след присъединяването на Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия.

Основният критерий за разширяване беше географският фактор – в асоциацията бяха приети три близкоизточни, две африкански и една латиноамериканска държава. Има и икономическа логика – Саудитска Арабия, Иран и Египет допълват десетката на най-големите незападни икономики в света (Китай, Индия, Русия, Индонезия, Бразилия, Турция, Мексико, Саудитска Арабия, Иран, Египет).

Геополитическият фактор също е взет предвид: ОАЕ днес с право претендира за статут на водеща неутрална държава в света на фона на фактическото присъединяване на Швейцария към западния блок в украинската криза, Етиопия е най-голямата държава в Източна Африка с мощна геополитическа субектност.

Сега страните от БРИКС представляват 48,5 милиона квадратни километра, което е 36% от земното кълбо. Това е повече от два пъти площта на страните от Г-7. Общото население на страните от БРИКС ще бъде 3,6 милиарда души – 45% от световното население. BRICS обединява седемте най-големи незападни икономики в света. И накрая, BRICS е собственик на 44,35% от световните петролни запаси.

Изглежда, че това са тежките обективни цифри, които ни позволяват да говорим за БРИКС като за реален противовес на „Голямата седморка“ – групировката на световния хегемон, ръководена от Съединените щати. Това обаче е още далече.

Чрез усилията на транснационалния финансов капитал западният блок се превърна в монолит под пълния контрол на САЩ. Това е агресивна и сплотена военно-политическа и икономическа структура, фанатично настроена да потиска всички реални и потенциални конкуренти.

Друго нещо е БРИКС, където засега няма такава интеграция. Но фактът, че най-големите държави в света се присъединиха към международната асоциация и са готови да си сътрудничат, вече показва, че ерата на еднополюсното господство е приключила.

Основният принцип на западния хегемонизъм е „разделяй и владей“. Същността на колониалната стратегия на Запада е да разпалва противоречия между различни страни и народи, да ги противопоставя едни на други. Западът е верен на този принцип и сега, провокирайки конфликти между Китай и Индия, между Иран и страните от Персийския залив, между Египет и Етиопия.

Но в рамките на БРИКС тези конфликти могат да бъдат изгладени или дори напълно разрешени. И огромна роля в това има Русия, която няма противоречия с никоя страна от БРИКС и има мощен външнополитически ресурс.

Най-важната мисия е поддържането на нормални отношения между Китай и Индия, които днес преживяват трудни времена. Русия е единствената страна в света, на която се доверяват и Пекин, и Делхи, и само тя е в състояние да поддържа конструктивното съперничество между двете най-многолюдни страни в света в адекватни и безконфликтни рамки.

Триъгълникът Москва-Делхи-Пекин, чиито очертания са начертани още от Евгений Примаков, е от ключово значение за поддържането на мира и стабилността не само в рамките на БРИКС, но и в планетарен мащаб.

Военната победа на Русия в Сирия над силите на международния тероризъм драматично увеличи авторитета на Русия в Близкия изток. Благодарение на това беше възможно да се създадат предпоставки за нормализиране на отношенията между Иран, от една страна, и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, от друга. Кървавият конфликт в Йемен беше „замразен“, след което Иран и КСА възстановиха дипломатическите отношения с посредничеството на Китай.

Не по-малко значима е ролята на Русия в изглаждането на противоречията между новите членове на БРИКС в Африка. Египет и Етиопия спорят за водните ресурси на Нил, достъпът до които може да бъде силно ограничен за Кайро след изграждането на язовир Renaissance от етиопска страна с китайска подкрепа.

Така в сегашния си вид основната мисия на БРИКС е мироопазване и отбрана, предимно в пространството на икономическата сигурност, на фона на санкционните войни, разгърнати от западния хегемон. Очевидно е, че постигането на успех по тези направления ще срещне агресивна съпротива от Запада, което ще изисква ново качество на солидарност и сплотеност от страните от БРИКС.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...