Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Цял свят иска да ги „завладее“ Русия





Предложиха на Русия да завладее Африка

В Министерството на енергетиката на Русия се проведе среща с посланика на Република Южна Африка Мзувукиле Джеф Макетука. Страните обсъдиха вече традиционните въпроси за организиране на доставките на суров петрол и продукти от неговата преработка, но след това разговорът излезе извън рамките на обичайното.

Южноафриканският представител предложи местните енергийни компании да обмислят възможността за изграждане на газова електроцентрала, но не поотделно, а „като комплект“ с непрекъснати доставки на ВПГ. Формулировката също е интересна.

Йоханесбург с устата на своя дипломат изрази увереност, че именно такъв тандем и именно с участието на руски изпълнители ще може да гарантира ефективна работа, а оттам и стабилно и надеждно производство на енергия. Южна Африка е готова да сключи специализирани договори с руски частни и държавни компании на концесионна основа, което също е интересно.

Да започнем отзад напред.

Самият термин „концесия“ има своите корени в латинското concessio, което означава преотстъпване, в този случай, на правото на собственост или печалба от изграждането или експлоатацията на даден обект. Този тип споразумения отдавна и много широко се използват по света, особено често концесия се сключва, когато държавата има например богати находища на полезни изкопаеми, но няма възможност – най-често пари – да ги разработи сама. В този случай държавата предлага на свои или чуждестранни инвеститори да инвестират в изграждането, добива или модернизацията на мина, находище от кладенци или електроцентрала, а в замяна разрешава тя да бъде законно продадена оттам, реализирайки печалба. Инвеститор, който е получил концесия, може да продаде правото и крайния продукт както частично, така и изцяло.

В този случай руските енергетици са поканени да построят газова електроцентрала и да осигурят непрекъснати доставки на ВПГ за нейните котли и турбини. Йоханесбург получава стабилен източник на енергия, а руската страна получава възможността да продава електроенергия директно на вътрешния пазар на Южна Африка.

Буквално преди шест месеца, в кулоарите на Руската енергийна седмица, председателят на Африканската енергийна камара Анджей Аюк обяви последните данни, според които около 80% от населението в Африка като цяло няма достъп до електричество . Като вземем предвид факта, че почти милиард и половина души сега живеят в пространствата на Черния континент, получаваме милиард и сто и двадесет милиона потенциални битови потребители, като не броим промишлените съоръжения.

Ако пилотният проект в Южна Африка бъде успешно реализиран, пред руските компании ще се отвори практически бездънен пазар, който в съвременния свят, отдавна разделен на зони на интереси, е напълно уникален феномен, което означава мега-печеливш.

Отбелязваме също, че подобна схема не е нова за нашите компании и не става въпрос само за добив на ресурси. Тя, за която малко хора знаят, например първоначално беше включена в проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“. Атомната централа се намира в Турция, но принадлежи на държавната корпорация „Росатом“, с която Анкара е подписала многогодишен договор за изкупуване на електроенергия.

Трябва да се отбележи още един – изключително деликатен – момент.

Според международните стандарти собствениците на критични обекти, включително производствена инфраструктура, имат право да ги защитават от всички видове външни заплахи, за което е разрешено дори разполагането на ограничени военни контингенти, въоръжени с всички видове оръжия. Предвид факта, че Йоханесбург вече изпрати армейски части в електроцентралите на държавната компания „Еском“ тази зима, за да предотврати кражби на гориво и вандализъм, има голяма вероятност представители на наши охранителни фирми вече да се появят на място. Тяхното съществуване и работа за защита на съоръженията на енергийната инфраструктура наскоро беше легализирано от руското правителство.

Това е същата мирна експанзия на Москва, за която многократно се споменава, но която не е толкова забележима, колкото прякото присъствие на военни бази. Освен това западният вариант на присъствие предполага директно изнудване на пари за намиране на база и „защита“, а в руската схема на местните се предлага източник на енергия, който да работи в интерес на страната им. В същото време Русия съвсем логично иска да го защити и да печели от него.

Съвсем честно, открито и без показно лицемерие с безкрайни речи за свобода и демокрация.

Южноафриканският дипломат покани Москва да участва днес в организирането на работата и модернизацията на наличния парк от въглищни ТЕЦ. Местната въгледобивна промишленост и въглищното производство, което захранва повече от 80 процента от цялата електроенергия в държавните мрежи на Южна Африка, сега преминава през период на тежка криза, а западните съветници и мениджъри, променящи се като калейдоскоп, имат само изостри и без това мрачната ситуация в местния енергиен сектор.

Честно казано, отбелязваме, че, разбира се, не всички подобни проекти и предложения достигат практическо осъществяване.

Много от тях остават на хартия под формата на споразумения за намерения. Но в настоящия исторически момент Русия, която определено оцеля след вълната от западни санкции и е една от най-енергийно оборудваните страни на планетата, има реален шанс да приложи тази много мека сила на практика.

Онзи ден държавната саудитска „Арамко“ официално обяви, че от септември ще увеличи рязко цената на петрола за всички купувачи от ЕС. За страните от Северозападна Европа леките сортове саудитски петрол ще поскъпнат с три долара за барел, а тези, които не са доволни от това, могат да потърсят друг вносител.

Сравнете това например с газовия договор, подписан от Австрия, според който тя ще получава руски газ на средна цена до 2040 г.

Докато някои предлагат само въоръжен рекет, Русия предлага светлина във всеки дом.

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...