Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОНСПИРАЦИЯ

ТРАКТОРА ПОСТАВИЛ БОМБАТА НА ГЕШЕВ?





Очаквал да го назначат в ДАНС
––––––––-
Застреляният от наемен убиец по време на обедна разходка по Витоша Алексей Петров е изиграл ключова роля около предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, твърдят независими един от друг източници от структурите на МВР.

По думите им Трактора е организирал бомбения атентат срещу бронираната лимузина на Иван Гешев, като целта е била обвинител №1 в държавата да се стресне и сам да подаде оставката си като главен прокурор.

Взривното устройство, активирано на 1 май т. г. на пътя София – Самоков в местността Ярема, постави началото на чутовно сътресение на върха на прокуратурата и предизвика зрелищна кална война между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. В крайна сметка, след лавина от скандали, Гешев беше отстранен от Висшия съдебен съвет, а за временен ръководител на прокуратурата беше избран Сарафов.

Според запознати, бомбеният атентат е бил реализиран от плевенска група, гравитираща около Валентин Георгиев – Жълтия и Ивайло Бировски – Иво Бокса, която в миналото е била ползвана от Алексей Петров за други взривове, включително и срещу офисите на РЗС и ДСБ, както и този срещу Цветелина Бориславова през далечната 1997 г.

Името на Алексей Петров изплува още в първите дни след атентата срещу Иван Гешев покрай мистичния израелски експерт, за когото стана ясно, че е посетил мястото на взрива. Тогава Сарафов обвини Гешев, че неправомерно е настоял израелският експерт да бъде включен в разследването на неуспешния атентат.

Според думите на Сарафов евреинът бил докаран от Ясен Тодоров на местопрестъплението и в разрез с всякакви нормативни правила е участвал в огледа. Версията на Ясен Тодоров е, че израелският експерт е бил у нас във връзка със 75-ата годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение. Пристигайки у нас, израелският експерт по контратероризъм разбрал за варива срещу Гешев, с когото се познавали добре, и поискал да посети мястото, без по никакъв начин да се намесвал в самото разследване.

„Има много странни съвпадения около активираната бомба срещу Иван Гешев и появата на израелски експерти в София. Много е възможно поръчителите на взрива срещу Гешев умишлено да са докарали експертите от Израел с цел допълнително да сплашат главния прокурор и да му внушат, че някой иска на всяка цена да го убие“, допуска столичен антимафиот.

В дните след бомбения атентат срещу Гешев Алексей Петров даде серия от интервюта, в които застъпи версията, че взривът пред кортежа на тогавашния главен прокурор безспорно е терористичен акт. Впоследствие Трактора стигна по-далеч и открито призова Гешев да се оттегли от поста си, препоръчвайки държавата да му намери нова работа.

„Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне – да му намери друга подходяща работа“, коментира Алексей Петров седмица след бомбата срещу лимузината на Гешев.

Твърди се, че допреди избухването на бомбата Алексей Петров е бил част от близкото обкръжение на Иван Гешев покрай Никола Филчев, който беше съветник на главния прокурор.

„Гешев е убеден, че Алексей Петров е участвал в сценария по отстраняването му и че той е организирал бомбения атентат“, разкрива човек от обкръжението на бившия главен прокурор.

Съмненията, че Алексей Петров е изиграл важна задкулисна роля около свалянето на Гешев от власт, се задълбочиха в началото на юни т.г., когато бившата барета призна в телевизионно интервю, че се познава по линия на каратето с Петко Петков, бащата на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. И макар Алексей Петров категорично да отрече слуха, че е организирал помирителна среща в неговия ресторант “Делвите“ между Кирил Петков и Бойко Борисов, името му упорито започна да се спряга като бъдещ

„консултант“ и „експерт“ в ДАНС.

В интервю пред Би Ти Ви, дадено на 4 юни, Алексей Петров даде заявка, че би се завърнал в ДАНС, ако се „придаде необходимата важност на икономическата сигурност“. Той обаче уточни, че би сторил това за кратко време и с конкретни цели, като изрично подчерта, че не е получавал предложения за публични длъжности.

Запознати от службите за сигурност обаче са категорични, че в последната година и половина Алексей Петров е кадрувал в ДАНС, а и в МВР благодарение на близостта си с Петко Петков, бащата на Кирил Петков. Нещо повече – усилено се мълви, че Алексей Петров е изпълнявал ролята на неформален консултант по сигурността в „Продължаваме промяната“ и е съставял списъци за назначения и уволнения. Същевременно Трактора е бил приближен и до друг влиятелен кадровик, но от лобито на президента Румен Радев – Николай Копринков.

Любопитен детайл е, че Алексей Петров беше коментирал, че първият атентат срещу него – този пред басейна „Спартак“, състоял се на 15 август 2002 г., е бил извършен с цел да бъде осуетено назначението му като началник на Национална служба „Борба с организираната престъпност“ (НСБОП). След неуспешния атентат срещу Алексей Петров бяха арестувани няколко човека от близкото обкръжение на Васил Божков.

През есента на 2008 г. Алексей Петров беше назначен за съветник в ДАНС от тогавашния директор на службата Петко Сертов, а две години по-късно, след като вече не беше част

от ДАНС, бившият командос беше мишена №1 на полицейската операция „Октопод“.
.
Дали пък убийството му не е било с цел да бъде осуетена опасността знаков мафиот със стабилни позиции в службите отново да поеме контрола върху ДАНС?
.
Ива Николова

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...