Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

ЕК погва „Булгаргаз“ за газовата сделка с турската „Боташ“





Европейската комисия разследва сделката, позволяваща на българския газов оператор да получи достъп до газови доставки през Турция на фона на въпроси за възможни нарушения на правилата за конкуренция на Европейския съюз, пише „Фокус“. Това става ясно от писмо, видяно от базирания в Лондон мозъчен тръст Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), който по-рано обвинява България, че заобикаля санкциите върху руския газ чрез сделката с Турция.

Според анализаторите, в писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция „Конкуренция“, ЕС иска от „Булгаргаз“ да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор BOTAS и резервации на капацитет на турско-българската граница.

Той също така поиска от Булгаргаз да предостави информация за договори, които са договорени или се договарят, когато „Булгаргаз“ може да действа като изключителен агент или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че Булгаргаз може да е единствената базирана в ЕС компания с достъп до природен газ през турската инфраструктура и потенциално действаща като посредник за газ, осигурен в Турция и транспортиран до региона.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на правилата конкуренция, отбелязват от мозъчния тръст.

Българското марионетно правителство, което беше сформирано след предсрочните парламентарни избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широка проверка на работата на предишното служебно правителство с мотива, че липсва прозрачност и ще струва милиарди на страната.

 

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...