Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

ДЕНКОВ, ТИ СИ СРАМ ЗА ЧИВЕШКИЯ РОД!!!





„Аз с терористи не преговарям“, това заяви псевдо премиерът Николай Денков днес, след като зърнопроизводителите отказаха да отидат в 11 ч. на среща с правителството. Той посочи, че аргументите им са напълно несъстоятелни. Българските зърнопроизводители недоволстват и заплашват, че на 18 и 19 септември ще организират протести.

„Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия. Така че трябва да бъде пределно ясно – има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет“, самозабрави се Денков.

„Когато си получил пари от ЕК, можеш ли да говориш, че ще събориш държавата и си фалирал?! Грешката на Денков е в квалификацията „терористи“. Моят съвет е да седнат на масата. За съжаление, имаме слаб земеделски министър. Досега не съм видял и икономическия. Това намеси се тартора на ГЕРБ Борисов.

„Правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. Цялата верига доставки да се проследи, да имаме износ за трети страни, да помогнем да се изнесе жито, царевица, слънчоглед, да се помисли за тавани, които да не се надвишават, да не говорим за сухото мляко“, обясни Борисов. Това се решава в МС с преговори на масата, а не с трактори отвън. Аз имам поне 20-30 протеста, мляко хвърляха, домати, първо протести, после сядаме, преговаряме, помагаме си и после се прегръщаме“, подчерта Борисов.

„Призовавам земеделския и икономическия министър и премиера да седнат да решат въпросите, а парламентът да направи това, което и вчера направи ЕК“, каза Борисов.

По-късно днес самозабравилия се Денков коментира забележките на лидера на ГЕРБ. „За момента не виждам причина да искам оставка на министъра на земеделието. Той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

Премиерът ще покани зърнопроизводителите за следваща среща. „Надявам се да се отзоват. Не виждам основания за отказ“, каза той.

РЕАКЦИЯ

Не закъсня и реакцията на земеделците. Остро осъждаме думите на премиера, че земеделските производители са терористи, заявиха от Българския фермерски съюз. „За нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, коментира Георги Стоянов, председател на съюза. Оттам припомнят, че вече 100 дни правителството и земеделският министър отказват да говорят за проблемите с браншовите организации и склонили да седнат на масата за преговори, когато дошло времето за  протести.

БРЮКСЕЛ ВДИГНА ВЕТОТО ВЪРХУ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО

„Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, подчерта Георги Стоянов.

Европейската комисия вдигна от 15 септември въведените временни ограничителни мерки за внос на украинско зърно. На свой ред Украйна ще въведе насрещни мерки, които да гарантират, че ще бъде избегнато пренасищането със зърно на европейския пазар. Това става ясно от прессъобщение на Европейската комисия. Междувременно стана ясно, че Полша ще удължи ограниченията едностранно независимо от взетото от Брюксел решение. Унгария и Словакия също удължават ембаргото.

Според Брюксел нарушенията на пазара на 5-те държави, граничещи с Украйна, вече не съществуват и въведените през май месец временни мерки могат да бъдат отменени. През май ЕК прие превантивни мерки за четири стоки – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с произход Украйна, като ограничи износа им за 5 държави – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През групата държави бяха въведени транзитни коридори. Бе създадена и координационна платформа между Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия с цел увеличаване на логистичния капацитет и премахане на пречките пред износа на продукти от Украйна.

Конструктивното отношение на всички участници в създадената координационна платформа спомогна за решаването на конкретни проблеми и гарантира, че износът към трети държави извън ЕС се случва и дори се увеличава, изтъкват от Брюксел. Оттам уточняват, че ембаргото се вдига от днес при следните условия:

– Украйна се съгласяна да въведе всички правни мерки (включително например система за лицензиране на износа) в срок от 30 дни, за да се избегне пренасищане със зърно.

– докато това стане, Украйна трябва да въведе считано от 16.9.2023 г. ефективни мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС. Украйна ще представи на платформата план за действие не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

– Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на непредвидени ситуации.

– Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато са налице ефективни мерки от страна на Украйна и те функционират пълноценно.

Украинският президент Зеленски заплаши съседите на Украйна с „цивилизован отговор“. Вероятно страната ще се обърне към Световната търговска организация за арбитраж. Румъния все още не е отговорила какво ще предприеме. От петте страни членки само България вдигна ембаргото, ден преди ЕК да вземе аналогично решение.

ПРОТЕСТ И НА ПЧЕЛАРИТЕ

Към протеста на зърнопроизводителите ще се присъединят и пчелари. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти, които не отговаряли на изискванията на ЕС, според тях, а и се продават по-евтино в сравнение с българските.

„Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро“, заяви пред БНТ пчеларят Стефан Стефанов от Варна.

Той твърди, че украински и китайски мед се представя у нас като български и посочи притесненията си относно вносните продукти: „Те не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите. Използват евтини препарати, забранени препарати, които за нас, българските пчелари, е абсолютно забранено. Използват антибиотици, които при намирането в меда, нашият мед абсолютно се спира, докато те използват тези неща и при тях това е проблемът да бъде медът евтин.“

Представители на 23 пчеларски организации у нас са потвърдили, че идната седмица ще изразят недоволството си пред Министерството на земеделието.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...