Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Гърция: Готви се нещо СТРАШНО за нас и за България!





На пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съвсем неочаквано и без предварителни разговори, турският президент Реджеп Ердоган, обяви, че иска ревизия на Лозанския мирен договор.

С Лозанския договор от 1923 г. се уреждат границите на Турция, Гърция и България. Интересното е, че макар България да не е страна по този договор, Лозана определя и нейните граници с Турция.

Още в първия ден на своето посещение в Гърция, Реджеп Ердоган заговори за това, че Гърция не уважава Лозанския мирен договор и нарушава правата на турското малцинство, което живее на гръцка територия. Турският президент посочи, че в граничния район на Западна Тракия, мюсюлманите не могат да избират свои имами и свой Главен мюфтия. Причината е, че в нарушение на Лозанския договор, Гърция назначава на тези длъжности хора, определени от нея, а не от мюсюлманската общност.

Думите на Ердоган веднага бяха отхвърлени от президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас, които заявиха, че в Гърция всички права на мюсюлманите са уредени. И, че те имат свои джамии, училища и всичко необходимо за извършване на тяхната образователна и религиозна дейност, съгласно законите на гръцката държава.

Гръцките държавни ръководители заявиха още, че Лозанският договор не може да се променя в никакъв случай, защото той е в основата на дипломатическите отношения между Гърция и Турция.

В интервю за вестник „Катимерини“ обаче турският президент обясни какво има предвид с искането си за „ревизия на Лозанския договор“. Той подчерта, че неизменен приоритет за Анкара са запазване и разширяване правата на мюсюлманите, които живеят на териториите на държавите, граничещи с Турция.

Гръцките журналисти веднага контрираха изявленията на Ердоган като заявиха, че подобни преговори целят не запазване правата на мюсюлманите, а прекрояване на границите, определени от Лозанския договор. Те напомниха на турския президент, че в своя реч от миналата година, той изразява съжаленията на Анкара, задето с Лозанския договор е предала няколко острова на гръцката държава. И за изявленията му, в които отдавна твърди, че голяма част от територията и на България принадлежи на Турция.

Едва тогава Ердоган бе принуден да обяснява, че Турция не е удовлетворена от сегашното положение и трябва наново да се определят въздушните граници, морските граници и континенталния шелф, защото те пречели на движението на турските граждански и военни самолети и кораби.

Това „обяснение“ на турския президент показва ясно желанието на Анкара да прекрои всички граници – въздушните, морските и сухоземните, които Ердоган нарича „континентален шелф“.

Ето ви съвсем просто, ясно и синтезирано как постепенно Реджеп Ердоган иска да промени международно установените граници с Гърция в полза на турската държава. А нашият народ има една много мъдра поговорка, която гласи, че когато мечката заиграе в двора на комшиите, тя със сигурност ще дойде и в твоя двор. Което преведено на разбираем език означава, че ако президентът на Турция днес иска да прекрои международно установените граници с Гърция под напълно измисления предлог „за защита правата на мюсюлманите“, то утре нищо няма да му попречи да поиска и коригиране на границата между Турция и България в полза на Анкара. Точно това индиректно потвърдиха и нашите гръцки съседи.

Още повече, че в България има няколко области с обособено силно концентрирано компактно турско малцинство. А Ердоган неведнъж е заявявал, че Бургаска, Варненска, Шуменска и Разградска области, принадлежат на турската държава, понеже мюсюлманите там били мнозинство.

Лошото е, че докато Гърция, в лицето на своите президент и премиер, дава масиран отпор на мюсюлманските мераци на Ердоган, както и на желанието му да прекроява с късна дата границите със съседните на Турция държави… То в същото това време Борисов строи джамии из цяла България, прегръща се с Албания и ходи на посещение в Саудитска Арабия. А Ердоган хвали Борисов и го нарича „моя най-добър приятел“.

Дано утре Ердоган не поиска да отреже половин България и да я обяви за турска територия. Защото едва ли някой ще съумее да му попречи. Не и правителството на Борисов и ГЕРБ.

 







Може да харесате