Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Усетило джендър дисконфорт в кенефа на Народното Събрание





Адвокат на Антон Тодоров по делото срещу „Барикада“ е бившият депутат от РЗС Емил Василев, известен с това, че по собствените му думи преди години е бил изнасилен в тоалетните на Народното събрание от друг бивш депутат от ГЕРБ – Искра Фидосова (била го направила от третия пол, чуствал се смутен от джендър дисфория), както и с факта, че заля свой колега депутат с вода, докато говори от трибуната на парламента.

Изгоненият депутат от ГЕРБ, автор на книга с брутални обвинения към същата партия, е завел дело за 15 000 лева срещу нашата медия. Убедени сме в необходимостта от защита на свободата на словото в държава, която непрекъснато се срива в класациите за медийна свобода. Водени сме от принципа, че всеки свободно може да се изразява мнението си и да прави коментари и оценки, особено когато коментиращият е журналист, а адресатът – публична личност, която съзнателно се е поставила в центъра на обществeното внимание. Ето защо ние ще направим всичко по силите си, за да се защитим в съда

Продължително състояние на душевен дискомфорт, тревожност, раздразнителност, потиснатост, проблеми със съня и лошо настроение – признаци на дълбок стрес, които са се задълбочили и са довели до емоционален и психичен срив.

Това е предизвикала у бившия депутат от ГЕРБ и настоящ служител в централата на партията Антон Тодоров публикация на „Барикада“ от месец май миналата година. Заради тези претърпени неимуществени вреди, авторът на книгата „Шайка: Бойко, Цецо, Росен и другите“ е завел дело в Софийския районен съд срещу нашето издание, като претендира за обезщетение в размер на 15 000 лева, заедно със законна лихвата от датата на публикуването на материала, плюс разноски по делото в размер на 2600 лева – 2000 лева адвокатски хонорар и 600 лева държавна такса.

Материалът „Измекярщина по скалата от 1 до Антон Тодоров“ на нашия автор Николай Драганов, посветена на книгата на Тодоров, е причинила неимуществени вреди под формата на „душевни болки и страдания“, посочва ексдепутатът в своята искова молба. Публикацията е „засегнала „честта и личното достойнство“ на Тодоров, тъй като „собствената му личностна самооценка е на висококвалифициран експерт със собствено мнение, обективен медиен коментатор, професионален политолог, убеден демократ и утвърден критик на тоталитарните общества, на човек, който е имал мъжество публично „да „дърпа за опашката“ най-силните хора на деня, а не като нечий слуга, кукла на конци и продажник, респективно измекяр“.

Първоначално публикацията предизвикала у Антон Тодоров „остра негативна емоционална реакция, изразяваща се в почуда, гняв, възмущение и дори изумление“, пише още в исковата молба. Постепенно острата първоначална реакция се е трансформирала в „продължително състояние на душевен дискомфорт, тревожност, раздразнителност, потиснатост, проблеми със съня и лошо настроение – признаци на дълбок стрес“.

Копие от исковата молба.

Тодоров декларира още, че тъй като „публикацията е достигнала до неограничен кръг потребители на интернет“, в продължение на дни му се налагало „да обяснява на близки, познати, приятели и в професионалния си кръг, че статията го представя в превратна светлина, която не съответства на действителните му личностни качества“. Това е коствало на популярния със своите чести гостувания в различни телевизии бивш законотворец „много нерви, време, изразходване на психична енергия и допълнителна порция негативни емоции, които са довели до влошена комуникация с околните, разсеяност и намалена работоспособност“.

Според молбата за обезщетение, по този начин „състоянието на душевен дискомфорт, тревожност, раздразнителност, потиснатост, проблеми със съня и лошо настроение се е задълбочило и в следващите няколко дни е довело до емоционален и психичен срив“. Приятелите на Тодоров, които „го познават като открит, позитивен, ведър, работохолик и контактен човек с чувство за хумор“, започнали да се чудят на „неговата затвореност, некомуникативност и нежелание за работа“. Задавали му въпроси от рода на „Ти да не си нещо болен?“, „Проблеми ли имаш?“, „Какво ти става, бе, човек“ и пр.

Тодоров посочва, че във времето това състояние е продължило общо около две седмици, като постепенно е отшумяло в рамките на около месец, но и към настоящия момент „усещането за горчилка от нанесената публична обида все още не го напуска“.

Исковата молба е внесена в съда от Антон Тодоров в края на септември миналата година, задвижена е по съответния ред и беше официално получена от „Барикада“ на 12 януари 2018 година, като в едномесечен срок се очаква да представим своя отговор.

Адвокат на Антон Тодоров по делото срещу „Барикада“ е бившият депутат от РЗС Емил Василев, известен с това, че по собствените му думи преди години е бил изнасилен в тоалетните на Народното събрание от друг бивш депутат от ГЕРБ – Искра Фидосова, както и с факта, че заля свой колега депутат с вода, докато говори от трибуната на парламента.

Убедени сме в необходимостта от защита на свободата на словото в държава, която непрекъснато се срива в класациите за медийна свобода. Водени сме от принципа, че всеки свободно може да изразява мнението си и да прави коментари и оценки, особено когато коментиращият е журналист, а адресатът – публична личност, която съзнателно се е поставила в центъра на обществeното внимание. Ето защо ние ще направим всичко по силите си, за да се защитим в съда.

„Барикада“ и авторът на материала считат, че това дело ще бъде тест за българското общество и журналистическата гилдия, като се надяват и вярват в подкрепата им.







Може да харесате