Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Честит „Младост“ 5 или защо махнаха Иванчева?





168 дка зелена площ между Цариградско шосе и Младост 1А ще се превърне в нещо като Младост 5. Както още преди Коледа 19 минути първи писа, става дума за застрояване на над 60 административни и жилищни сгради, като те няма да имат улици и съответната инфраструктура – детски градини, училища, магазини.
Застрояването дава информация и по мотива за отстраняване на независимия кмет на района Десислава Иванчева чрез шумна акция, стигнала вече и официално до Европейския съд, откъдето очакваме 6-цифрена санкция за сметка на българския данъкоплатец.
Столичната община е на финала с регулационен план на нови части от квартал, пише Капитал. Районът зад комплекса на БАН на Цариградско шосе е предвиден за бизнес комплекс, като е допуснато едно от най-големите застроявания. Повечето от терените в зоната са на фирми на гърка Христос Мурутис.
На колегите е идеята, че може да наречем бъдещия комплекс Младост 5. Според Капитал „общината чертае и нов булевард, който обаче едва ли ще започне да се строи през 2019 г”. Вероятно ще има и трамвайно трасе, нови улици, ВиК, топло- и електропроводи и други, но засега с неясни срокове. Навсякъде по света първо се прави тази част, а чак после се гледат инвестиционните планове за застрояване.
Според архитектите на Младост 5 най-ценното в новите планове е регулацията на бъдещия участък от бул. Копенхаген – от метростанция 18 до бул. Цариградско шосе.
„Няма друг такъв проект в София, няма да има толкова „богато“ изпълнен булевард както бул. „Копенхаген“. В ширина той ще достига 42.7 м, а дължината му е около 1.7 км. За сравнение – булеварди като Христо Ботев“ и „Мария Луиза са широки 20 м. В средата на новия път ще се движи трамвай, отделен от автомобилния трафик със зелени пояси. По продължението му ще има и велоалея”, мечтаят на глас архитектите.
Освен новия булевард планът предвижда нова улица покрай магазин Метро, която ще се явява единствената успоредна на възтесния и вечнжо задръстен Ал. Малинов, където пък се строи друг мегакомплекс от жилищни, хотелски, административни сгради и огромен мол.
Важно е да подчертаем, че плановете за продължението на бул. Копенхаген са на над 10 години, а общината няма готовност да започне работа в краткосрочен план. Даже дейностите все още не са остойностени, а ще бъдат от порядъка на няколко десетки милиона.
Позволената плътност на застрояване на Младост 5 е 60%, една от най-високите в София. Останалите 40% са предназначени за озеленяване. „Собствениците на терени могат да строят каквото си поискат в зададените параметри – кули, небостъргачи, кампуси. И тук небостъргачът ще си е на място, а няма да е наместен в жилищна среда“, казва арх. Станоева от екипа.
По повод критиките към плана – че ще се строят 60 блока, а не е предвидена нито една детска градина, проектантът отговори така: „Или е от незнание, или е зла умисъл. Зоната е замислена като бизнес парк, защото е необходим точно на това място, което е изключително удобно.“ Ако инвеститорите преценят, че имат нужда да обгрижат комплекса с жилища или детски градини за служителите, те ще могат да го направят и ще си го финансират сами, обясни архитектката. Тя не е съвсем права, тъй като освен думи, бяха показани и планове за 60-те сгради, включително и от първия публикувал това – 19 минути.
Собственикът Христос Мурутис също я уличава в лъжа пред Капитал: „Планираме да изградим технологичен парк“, съобщава той. В него щяло да има университетски комплекс, технологичен акселератор и бизнес инкубатор, офис площи за стартиращи компании и „малка жилищна част”. По най-груби сметки инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро, казва Мурутис.
Капитал напомня, че „преди години негови компании сключиха няколко спекулативни сделки за терени, като например Sofia Airport Center, Галерия Пловдив (сега „Пловдив Плаза“) и др.
Според кадастъра фирмата му Юрокапитал финанс притежава около 11.7 декара, също придобити през 2006 г. Друг собственик на имоти е Добрин Иванов, който е съдружник на Мурутис в Арселанд мениджмънт, като той прибавя малко над 3 хил. кв.м. Общо площта на контролираните от Мурутис терени става близо 75 декара от 168. Един от по-големите терени с достъп до бул. Малинов пък е собственост на олигарха Бедо Доганян от Топливо, който преди дни продаде бившия Новотел Пловдив.







Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...