Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЛОГ

Спрете да помагате на хората, които не го заслужават





Животът – това е сложна комбинация от добро и зло. Нищо не е абсолютно добро или абсолютно лошо.
Идеята да се помага на хората, не е непременно лоша. Нито по подразбиране е добра. По-долу изброявам причините, поради които аз лично спрях да помагам на хората. Вие също можете да се възползвате от моите мотиви.
1. Спрете да помагате на хората, които не го заслужават
Това не винаги е лесно. Бяхме научени, че трябва да се помага на хората. Но сега трябва да забравим за това.
Начинаещите бизнесмени често ме молят за съвет. Знам колко трудно е да се направи иновативна фирма – аз развих една такава. И все пак аз спрях да споделям своите знания безплатно. Преди това хората постоянно ме канеха на чай, само за да „използват мозъка ми.“ Значи вие разполагате с няколко милиона капитал, а искате да получите моя опит безплатно, без дори да платите моя чай! Това е неприемливо.
Сега в отговор на такава покана аз просто съобщавам своята почасова ставка. Сурово, но това значително опростява живота ми и ме прави щастлива. Хората ме приемат по-сериозно. Ако някои не могат да си позволят моите, мога да им предложа друг начин да компенсират времето ми.
Правило 1: Никога не предлагайте нищо безплатно.
Правило 2: Не забравяйте правило 1.
Когато следващия път поискат от вас безплатно да изнесете лекция, не се съгласявайте, докато не се споразумеете за приемливо заплащане.
Хората винаги ще ви се възползват от вас, ако им го позволите. Вие нямате време за да помогнете на всеки. Помагайте само на тези, които го заслужават. И най-добре започнете със себе си.
Ако докато помагате на някой, вие се чувствате нещастни, просто не го правете. Понякога трябва да сте егоист и да поставяте своите собствени интереси като приоритет. Игнорирайте начина на живот, който обществото се опитва да ви наложи.
2. Прекратете помощта за тези хора, които не оценяват вашата помощ
Най-голямата ми слабост е, че аз обичам да помагам на хората. Помагам независимо от това дали са ме попитали или не. Но никога не знаете кога този начин на мислене ще започне да ви вреди.
Един бивш мой клиент имаше сериозни проблеми с бизнеса. Моят екип няколко дни анализира данните, за да се разбере какъв е проблемът. Това не беше наше задължение и сметка за това не му поднесох. Направихме го, защото желаехме успеха на клиента. В резултат на това ние открихме сериозни пропуски в неговата стратегия и бизнес модел. Ние показахме на нашия клиент грешките му, а той ни отстрани.
Свършихме работа от състрадание за клиента. Но ние му казахме това, което той не искаше да чуе. Загубихме договора, защото се опитахме да помогнем. И в крайна сметка ние накарахме човека да ни мрази за това, че изразихме своето професионално становище.
Не е необходимо да се дават съвети, ако хората не са готови за тях. Един ден те могат да дойдат и да ви кажат, че вие сте виновни за провала им с вашите съвети. Спрях да помагам на хората, които не искат да им се помага. По-малко драми, повече време за себе си.
3. Не помагайте, ако не можете да помогнете на 100%
Това е най-критичното. В никакъв случай не бива да предлагате на някого помощ, ако не сте готови да я предоставите. Аз често го правех и все още съжалявам.
Преди няколко години родителите ми отидоха в чужбина за един месец и ме помолиха да се грижа за къщата. Нямах представа как да поливам цветята. Някои явно съм ги потопила, а други – пресушила, а когато родителите ми се върнаха, всички растения бяха мъртви. Ако бях попитала някой, който разбира от цветя, това нямаше да се случи.
Това е все едно незрящ човек да се научи да рисува. Предлагайки неквалифицирана помощ, можете да лишите хората от възможността да намерят по-добър кандидат. Така че вашата доброта в някои случаи може да навреди на хората. Един от най-лесните начини да унищожите отношенията си с някой човек – е да му предложите помощ, която не сте в състояние да му предоставите.
В крайна сметка, всичко може да се свърши добре или зле. И всички ние трябва да намерим правилният баланс между тези две крайности.
Винаги внимателно да преценявайте плюсовете и минусите преди да предложите на някой помощ. В противен случай това може да ви струва време, пари и връзки, които са важни за вас – професионални или приятелски.
Случайни актове на доброта могат да спасят нечий живот. А понякога да разрушат.







Може да харесате

БЛОГ

Как искате народът да Ви последва, другарко Нинова? БСП кани премиера Бойко Борисов на заседание в парламента – да посочи кои са депутатите-наркотрафиканти в...

БЛОГ

Преди около пет години купих стара сокоизстисквачка за седем долара от магазин втора ръка. Беше от онези малки, старовремски кухненски пособия, изглеждащи все едно...

БЛОГ

😉 ВЧЕРА МИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО МНОГО СТРАННО … МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА ДО КРАЙ. 🫴 Във вторника сутринта идвах от София за Бургас и...

БЛОГ

Това е украинецът, пътуващ със семейството си на 27.7.2023 г от Рим за София избягал от Украйна, скрил се в България. Пътуваха много украинци....