Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БАНКЕРЪ

Скандалът с Кристалина Георгиева заплашва авторитета на МВФ





Настроенията във Вашингтон срещу българката стават все по-негативни и разследването срещу нея тепърва предстои

Кристалина Георгиева рискува да види как авторитетът ѝ като ръководител на Международния валутен фонд е подкопан и то само седмици преди годишната среща на световните финансови ръководители, пише Bloomberg в свой анализ. Изданието разглежда ефекта от скандала, в който беше замесена българката вчера – Световната банка обяви, че тя и Симеон Дянков са оказвали натиск върху екипа, изготвящ авторитетната класация Doing Business, за да издигнат Китай в класирането за 2018 г.

Георгиева заяви в четвъртък, че „по същество“ не е съгласна с констатацията на външната адвокатска кантора, ангажирана от Световната банка да разследва тежкия етичен казус. Тя информира Управителния съвет на МВФ за обвиненията и ще направи обръщение към служителите на Фонда днес, според запознати.

Същността на обвинението – оказване на „неправомерен натиск“ върху служителите на Световната банка да коригират рейтинга в доклада Doing Business 2018, когато тя изпълняваше длъжността главен изпълнителен директор на Световната банка. А това е само поредният от много скандали, които се разразяват около тази класация в последните години. Методиката при изготвянето на докладите, които измерват възможността да се прави бизнес в отделните държави по света, е толкова обсебена, субективна и противоречива, че Световната банка обяви вчера, че ще спре да я прави.

Но за 68-годишната Георгиева разследването може би едва сега започва, пише Bloomberg.

Тя е обвинена, че е притискала персонала да се подобри представянето на Китай, който е тежко критикуван от Вашингтон по най-различни направления – от търговията до геополитиката.
Министерството на финансите на САЩ смята обвиненията за „сериозни“ и ще анализира доклада, посочва ведомството. Америка притежава право на вето върху основните решения на МВФ и Световната банка. Републиканските депутати биха могли да използват въпроса, за да подновят критиките за увеличаването на ресурсите на МВФ по времето на ръководството на Георгиева.
Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви на брифинг днес в Пекин, че Световната банка „трябва да следва вътрешните процедури за преглед, за да разследва въпроса, за да защити по-добре професионализма и авторитета на доклада Doing Business, както и репутацията на Световната банка и нейните членове.“
Правителството на азиатската държава „придава голямо значение на подобряването на бизнес средата и постиженията са видими за всички“, каза той.

Представителят на САЩ Френч Хил, републиканец от Арканзас и един от най-отявлените критици в Конгреса на увеличаването на резервите на МВФ миналия месец, заяви, че докладът повдига сериозни въпроси относно мотивацията на Георгиева по време на нейното пребиваване в Световната банка.

Ако тези твърдения са верни, тогава бордът на МВФ трябва незабавно да оцени нейната служба на най-високото ниво там“, каза той.

Хил, член на Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите, заяви, че ще поиска от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да оцени доклада и да внесе това становище в Конгреса.

Финансовите пазари и политиците разчитат на експертния опит на международните кредитори и тази репутация сега е опетнена“, каза той.

„Доста изобличаващо“

Джъстин Сандефур, старши научен сътрудник и наблюдател на Световната банка в Центъра за глобално развитие, заяви, че докладът може да засегне отношенията на Георгиева с членовете на МВФ.

„МВФ е отговорен за осигуряването на почтеността на международната макроикономическа статистика и държи страните да отчитат в цялост данните си“, каза Сандефур в интервю. „Този ​​доклад посочва Георгиева като активно манипулираща данните за геополитическите цели. Това изглежда доста изобличаващо.“

Случаят предлага рядка възможност да се види как Китай е оказал влияние върху лидерите на международните финансови институции през последните години и как са реагирали тези висши служители на чувствителността в Пекин.

Докладът, поръчан от Световната банка и написан от адвокатите от WilmerHale, прави всичко възможно да не ангажира Китай с извършването на нередности. „За да бъде ясно, нашият преглед не трябва да се чете като да е имало някакво неподходящо поведение от страна на китайски или други правителствени служители“, пишат адвокатите.

Ангажирането на Китай с казуса

Георгиева беше главен изпълнителен директор на банката при президента Джим Йонг Ким – американец с корейски произход, който беше номиниран от президента Барак Обама и прекара голяма част от мандата си, провеждайки геополитика, често по необходимост. Той работи усилено, за да изгради отношения както с Китай, така и с конкурентната институция, която азиатската държава създаде – Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.
Настоящият работодател на Ким – инвестиционен фонд, наречен Global Infrastructure Partners – не отговори на искането за коментар от Bloomberg по доклада от четвъртък.

Политиката става все по-трудна, тъй като Китай става все по-категоричен при президента Си Цзинпин, а отношенията между Вашингтон и Пекин се обтягат на много фронтове, включително търговията и икономиката.

Пол Ромър, носител на Нобелова награда, който беше главен икономист на Световната банка до напускането си в началото на 2018 г., след като се сблъска челно с Ким и Георгиева, каза в интервю, че Китай често е оказвал натиск върху банковия персонал за промяна на проектодокладите. Именно неговите думи в интервю за Wall Street Journal доведоха до разследване на доклада Doing Business и политиката около него.

Позицията на Китай в класацията за 2018 г., публикувана през октомври 2017 г., е трябвало да бъде със седем места по-ниска – на 85-о място, а не на 78-о, се казва в прегледа, публикуван през декември миналата година. Ким и Георгиева са повлияли на преработката на рейтинга, установи WilmerHale.

Не бихте могли да създадете по-неудобна колекция от факти за Кристалина за критиците на Фонда, които се намират на Капитолийския хълм“, каза Сандефур.

За целостта на МВФ

Георгиева, първият ръководител на МВФ, който произхожда от развиваща се икономика – България – задейства историческо увеличаване на права на тираж на членовете на МВФ с 650 млрд. долара, предназначени да помогнат на страните да се справят с нарастващия дълг и последиците от Covid-19 пандемия. Републиканските депутати разкритикуваха този ход, като го определиха като награда за недемократичните нации, включително Китай.

Представителят на Републиканската партия Анди Бар от Кентъки в изявление късно в четвъртък нарече доклада „тревожен“ и призова Министерството на финансите да „оцени“ действията на Георгиева в навечерието на разпределението на тези пари в светлината на констатациите в доклада.

Осигуряването на почтеност в МВФ е от съществено значение“, каза Бар.

Според доклада и един човек, запознат със събитията, Георгиева е поела отговорността за необичайната намеса в името на Китай. В миналото висшият персонал е направил всичко възможно да не се меси в работата на екипа, който изготвя престижната класация от страх да не наруши вътрешните правила, е казал пред Bloomberg човек, запознат със случилото се.

Недоволството на Китай от Doing Busienss

Международният скандал идва във времена на силна чувствителност в Китай относно класацията Doing Busienss. По-рано същата година премиерът Ли Къцян имаше критики относно лошото представяне на Китай в докладите, което доведе до повишаване на усилията на страната за подобряване на резултатите. Но тези усилия бяха закъснели, за да повлияят на класирането през 2018 г., макар че по-късно се отплатиха. В класацията за 2020 г. Китай завърши на 31-во място, изпреварвайки Франция.
Въпросът е повдигнат най-малко два пъти на вечери, които Ким е имал с висши китайски служители по време на посещенията им през същата година, според източник, запознат със събитията. Те също така са били повдигнати от китайски служители в разговори с Георгиева по време на посещението ѝ, направено в рамките на Китайския форум за развитие.

От страна на Световната банка те също дойдоха, тъй като Ким и Георгиева бяха ангажирани в деликатни преговори с Китай, САЩ и други членове за набиране на капитала на банката. В крайна сметка Китай прие както по -малко акционерно участие в банката, отколкото търсеше, така и по -високи лихви по банковите заеми, които получи като част от план за потушаване на опозицията от администрацията на Тръмп.

Епизодът, подробно описан в доклада на адвокатската кантора, подчерта присъщото напрежение в ръководеното на базираните във Вашингтон МВФ и Световната банка, каза Ромър. И двете са институции, в които лидерите трябва да бъдат проницателни дипломати, за да спечелят и да запазят работните си места, което все повече означава осигуряване на одобрение от Пекин, както и от Вашингтон.

„Струва си да се прочете“

„И все пак тези необходими политики могат да са в противоречие с техните мисии да бъдат независими пазители на важни данни и анализи. Това означава, че последният скандал ще струва доверието не само в Световната банка, но и в МВФ“, каза Ромър.

По неписано трансатлантическо споразумение Европа определя управляващите директори на МВФ, докато САЩ избират президентите на Световната банка. Георгиева е втората жена, управлявала МВФ, след настоящия президент на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Вниманието към доклада на WilmerHale е малко вероятно да отмине бързо, според дългогодишни наблюдатели на политиката на Фонда.

Пълният доклад си заслужава да бъде прочетен, това е нещо значително“, написа Стан Вьогер, старши научен сътрудник в American Enterprise Institute – консервативен мозъчен тръст във Вашингтон.

„Има някои забележителни действия на Георгиева“, каза той.







Може да харесате

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

БАНКЕРЪ

Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop...

БАНКЕРЪ

„Такса уикенд“ само дразни, тъй като използването на банковите клонове през уикенда е удобство за клиента, а в същото време тя няма да доведе...

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...