Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Тиранията идва





The American Conservative: Тиранията идва

Днес американците имат „свободата“ да бъдат ограбвани, претъсрсвани, подслушвани, инжектирани, цензурирани, да бъдат обезоръжавани, бити, очерняни, задържани и може би застрелвани от правителствените агенти. Политиците са адски амбицирани да защитават гражданите от всичко, освен от Чичо Сам. Превръща ли се Америка в демокрация в клетка, в която избирателите просто легитимират поредното разрушаване на техните права и свободи? – пита Джеймс Бовард, редактор в The American Conservative.

„Живеем в свят, в който всичко е криминализирано“, предупреди съдията от Върховния съд Нийл Горсъч. В момента има над 5200 отделни федерални престъпления, което е с 36% повече от 90-те години на миналия век, както и десетки хиляди щатски и местни такива. Повече закони означават повече нарушители, които могат да бъдат сурово наказани по команда, което води и до арести на над 10 милиона американци всяка година. Благодарение на Върховния съд полицията може да затвори всеки, обвинен в „дори много леко криминално престъпление“, като например незакопчан предпазен колан в автомобил.

Бащите-основатели са смятали, че правото на собственост е „пазител на всяко друго право“. Но на днешните политици никога не им липсва претекст за ограбване на гражданите. Въпреки че не са обвинени в каквото и да е престъпление, през последните десетилетия половин милион американци са били ограбени от правителствени агенти на улицата, магистралите и летищата на страната. Федералните правоприлагащи органи произволно конфискуват повече имущество от американците всяка година, отколкото всички крадци в страната. Данъчните служби заграбват повече пари от частни банкови сметки поради предполагаеми грешки в документацията, отколкото е общата сума, ограбена от банковите обирджии в цялата страна.

От началото на века полицията е убила над 25 000 граждани, но федералното правителство дори не си прави труда да преброи жертвите. Екипите на спецчастите използват тарани (за разбиване на врати бел. ред.) и гранати, за да атакуват 50 000 жилища годишно, като тероризират хора, заподозрени в „подли престъпления“ като рисуване на графити или организиране на игри на покер. Полицаи в много градове са хванати да подхвърлят оръжия на нещастни мишени, а корумпирани полицейски лаборатории са изфабрикували десетки хиляди фалшиви присъди за наркотици.

Собствениците на оръжие са най-бързо растящата „престъпна класа“ в Америка. Един след друг щатите въвеждат закони от типа „Покажи ни оръжието, пък ние ще открием престъплението“. Федералните служби смятат, че всички над 20 милиона потребители на марихуана, които притежават огнестрелно оръжие, са престъпници (освен ако фамилията им не е Байдън). Президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън със задна дата забраниха широко разпространените аксесоари за огнестрелни оръжия, създавайки легиони от потенциални лишени от свобода. В същото време, когато много федерални агенции се запасяват с автоматични оръжия, а Байдън призовава за забрана на полуавтоматичните пистолети и пушки, притежавани от 50 милиона американци.

Политиците и бюрократите се възползват от пандемията COVID-19, за да забранят всякакви свободни дейности – от ходене на църква до това да идеш да си купиш разсад за градината. Губернаторите на повечето щати на практика забраниха на стотици милиони граждани да напускат домовете си.

Политиците все повече разделят американците на две класи – тези, които работят, за да си изкарват прехраната, и тези, които гласуват, за да си изкарват прехраната. Програмите за субсидии се разрастват дори по-бързо от етичните скандали в Конгреса. Федералната помощ стимулира увеличаването на таксите за обучение в колежите, което превърна завършилите студенти в нова класа длъжници, непрестанно настояваща за облекчения. Субсидиите за земеделие предизвикват хаос на пазарите, като същевременно осигуряват привилегии за богатите собственици на земя.

Броят на получателите на помощи се е увеличил повече от два пъти от 1983 г. насам, а федералните власти изхранват повече от 100 милиона американци. Държавните помощи в крайна сметка са последвани от регламентирани ограничения, а зависимостта често се превръща в подчинение. Крайната жертва на на подаянията може да се окаже самата демокрация.

Докато политиците се хвалят, че раздават безплатни подаръци (помощи), данъците са се превърнали във финансов мракобес. Американците са принудени да плащат повече данъци, отколкото са общите им разходи за храна, облекло и жилище. Данъчните закони са написани неразбираемо, а в същото време данъчните служби налагат на хората десет пъти повече глоби, отколкото в предходните десетилетия. Администрацията на Байдън се надпреварва да наеме нови 87 000 нови агенти и служители на IRS, за да изстиска много повече пари от богатите и бедните данъкоплатци. Инфлацията се превърна в най-жестокия данък, тъй като покупателната способност на долара спадна със 17 %, откакто Байдън встъпи в длъжност, ограбвайки всеки гражданин със спестовна сметка.

Федералното наблюдение не оставя убежище за инакомислещите. Според федерален доклад от 2023 г. правителствените агенции тайно натрупват планини от данни, които могат да бъдат използвани за „изнудване, преследване, тормоз и публично опозоряване“ на американски граждани. Агенцията за национална сигурност следи американците чрез мобилните им телефони, тайно инсталира шпионски софтуер на лични компютри и третира всеки, който „търси подозрителни неща в мрежата“, като заподозрян в тероризъм. Патриотичният закон стимулира незаконното изземване на лична и финансова информация от десетки милиони американци. Митническите агенти могат да изземват и копират мобилните телефони, лаптопите и личните документи на всеки американец, който пресича границата на САЩ. Администрацията за борба с наркотиците изгражда тайна национална мрежа от скенери за регистрационни номера, за да следи всеки шофьор. Финансираните от федералните власти „центрове за синтез“ изготвят доклади за подозрителна дейност на туристи, които снимат забележителности, „хора, които избягват контакт с очи“, и всички, които „почитат личната свобода“.

По същото време, когато шпионирането на гражданите се увеличава, Вашингтон спуска около себе си желязна завеса. Правителството извършва повече престъпления, отколкото гражданите някога ще разберат. Информаторите (на медии) и журналистите са преследвани, сякаш разобличаването на официалните лъжи е ерес срещу демокрацията. Всяка година федералното правителство поставя етикет „секретно“ върху трилиони страници информация – достатъчно, за да запълни 20 милиона шкафа за документи.

Първата поправка се превръща в историческа реликва. Федералният съдия Тери Доути наскоро осъди администрацията на Байдън за потенциално „най-мащабната атака срещу свободата на словото в историята на Съединените щати“. Тази присъда беше ратифицирана през септември 2023 г. с решение на федералния апелативен съд, с което Белият дом и федералните агенции бяха осъдени за действия, довели до „потискане на милиони защитени публикации на свободни мнения на американски граждани“. Според съдебните решения федералните агенции са пирували като „Министерство на истината“ (по Оруел). Цензурата превръща гражданите в пленници.

Вместо върховенство на закона имаме правителство на заплахите, сплашването и натиска. „Правителството на народа“ се изроди във вечно наказване на хората за тяхно собствено добро. Преди двадесет и пет години върховният съдия Рут Бадер Гинсбърг предупреди да не се дава на федералните агенции „извънредната власт… да произвеждат престъпления“. Схлужителите им фабрикуват престъпления, за да оправдаят увеличаването на бюджета си.

Всяка от последните администрации е разширявала и използвала диктаторския потенциал на президентството. Бившият президент Ричард Никсън шокира американците през 1977 г., когато заяви по време на телевизионно интервю: „Когато президентът го прави, това означава, че то не е незаконно.“ Но лозунгът на Никсън е максимата на Овалния кабинет за новото хилядолетие.

Продължава специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от президента на Руската федерация на 24 февруари 2022 г. Решението е взето на фона на влошаващата се ситуация в региона.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ЗАКОН

Прокуратурата е осъдена да плати 91 000 лв. на бизнесмена и издател на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. За сметка на държавното обвинение са...

ЗАКОН

Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ....

СВЯТ

Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия Русия активно заменя западната електроника със своя собствена. Това показаха резултатите...

ВОЙНА

Репутацията е съсипана. Какво пишат западните медии за трофейната изложба в Москва Изложбата на западна бронирана техника, организирана в Москва, предизвика изтерични припадъци в...