Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

МВР натъкмява доказателства за абсурдните си версии





От няколко дни цялото българско население наблюдава сцена от криминален трилър, но този път случката е реална…

Случилото се в Нови Искър е толкова брутално, че не знаем как да реагираме, защото подобни неща сме виждали само по телевизията. МВР естествено реагира светкавично… Прекалено светкавично.

Но някак си всички оставаме с това неприятно чувство, че за пореден път МВР и прокуратурата симулират дейност. Те симулираха дейност, когато апетитни имоти в центъра на Пловдив бяха подпалени, а изведнъж откриха и “виновника” в лицето на клошар, който бе набързо осъден. Сценарият с внезапно появилия се престъпник ни е до болка известен. Но нека сме честни. Всеки знае, че МВР е далеч от най-ефективните институции, а разкриваемостта на престъпленията не е задоволителна (според статистиката). Затова всички сме изненадани от внезапното “разкриване” на случая от Нови Искър.

Но сякаш нещо не се връзва…

Това чувство може да е породено поради две причини:

1) “Натъкмяване на доказателствата”, за да паснат най-добре на избрания извършител

2) Прибързано разкриване на детайли от разследването с цел да се покаже, че се работи ефективно, м акар същите тези детайли минути по-късно да се опровергават от новите данни. Целта – лъскане на имиджа пред Европа

Кои са твърденията, които будят съмнение

Всички новинарски емисии разпространиха информацията, която бе споделена от МВР. Цитирам: “За връзката му с Кети е знаела само майка ѝ, която също е убита“.

Тук си задаваме логичния въпрос, ако за въпросната връзка е знаел само 1 човек, а той е бил убит, как МВР са се сдобили с тази ценна информация?

Буди недоумение и още едно интересно твърдение. Дори МВР признава, че не знае откъде се познават Кети и Росен Ангелов, но се твърди, че е харесвал всяка нейна снимка във Facebook, на която е сама, а според тях това е сигурен знак за наличие на любовни чувства. Сякаш потвърждават неписаното правило, че ако ти е харесал снимките повече от веднъж, значи те обича. А дали цялата любовна теза не се дължи само на фейсбук?

Съмнителен ДНК анализ

Всички медии съобщават, че извършителят на убийството е доказан с ДНК анализ, но никой не споделя информация за този анализ. А въпросите, които възникват са много.

За да бъде извършен ДНК анализ, е нужно да има биологичен материал върху жертвите от убиеца (или в тяхната къща) и референтен, сравнителен материал от самия убиец, който доказано е негов. Дали и КАК МВР се е сдобил с подобни материали не е ясно. И макар в CSI: New York да могат да извършват подобно нещо на базата на открит косъм за 5 минути, то в реалния живот подобно нещо е невъзможно.

Космите и косата (по земята и четките) като цяло не са добър източник на генетичен материал. Космите не носят ДНК, а евентуално, ако косъмът не е пречупен и с непокътнат корен, който носи клетки. Може да са открили друг биологичен материал – кръв, тъкан, семенна течност, но с течение на времето качеството се влошава, шансът ДНК да се фрагментира нараства, а с това се редуцира качеството на анализа. Просто не е ясно дали въобще са открили биологичен материал от убиеца, а и ако са открили, то най-вероятно е трябвало да се изследват десетки проби.

Но не е ясно с какво са сравнили открития материал. Кой е референтният, този от убиеца. Откъде са го взели, ако 8 години убиецът се издирва от властите и никой не знае къде е? Поредната мистерия.

И още нещо: НАЛИЧИЕ НА ДНК НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА УБИЙСТВО.

Но проблемите не стигат до тук. Чисто хронологино нищо не се връзва. Анализът на ДНК е изключително прецизен и изксва много време, което не корелира с реалността в CSI. Капацитетът на централната лаборатория на МВР не е голям, защото според годишните документи за профилактика, те разполагат с един PCR апарат и два секвенатора, които почти не се ползват, защото липсват скъпи консумативи. Или с други думи МВР би обработила прекалено бавно множество проби. Капацитетът не е голям.

Самият анализ отнема много време. Нужни са минимум 2 дни, а при положение, че днес (05.01) се огласяват резултатите от анализа, а вчера (04.01) стана ясно за съществуването на Ангелов, не е ясно кога са били взети пробите… Хронологично цялата ситуация е съмнителна.

Извършването на ДНК анализ преминава през 3 фази. Първо се извършват изследвания, за да се установи какъв е биологичният материал (кръв, тъкан или друг флуид/материал). След това е нужно да се извърши екстракция на ДНК. Клетките се разрушават, протеините утаяват, пробата се пречиства, ДНК се концентрира. Всичко това се извършва чрез хидролиа с протеолитични ензими, която може да протече и над 6 часа в зависимост от материала. После следва серия от центрофугирания, утавяния и третирания с органични разтворители (хлороформ, фенол, изоамилов алкохол, етанол), които могат да продължат и една нощ. На следващия ден вече се определя количеството на събраната ДНК, дали е чиста, дали количеството е задоволително за анализ и за какъв точно анализ от огромната палитра. Ако МВР реши да секвенира изолирания геном, то ще са му нужни поне още 24 часа, защото това е бавен процес, но получената информация е прецизна и точна.

Всичко това е с условието, че пробите ДНК се пречистени от бактериална и друга ДНК. Все пак пробата не е стерилна и има източници за замърсители… Ами ако в космите има и такива от куче?

Обновената криминалистична лаборатория за ДНК анализ на Александровска болница предлага идентични услуги с тези на МВР, а резултатите са с еднаква тежест, но продължителността на аналитичната дейност продължава до 20 дни.

Или отново с други думи – чисто хронологично представеното от МВР и медиите няма логическа връзка и последователност. На 02.01 МВР смята, че бащата е удушил всички, на 03.01 се появи версията, че са убити заради измами с ДДС, на 04.01 се появи Росен Ангелов, а на 05.01 вече му е направен ДНК профил по необясним начин.

Уви, това са възможностите на МВР, а видимо от умствения багаж на министри, прокурори и главни секретари на МВР, те не са големи. За всички е ясно, че сакралната цел НЕ Е да се разкрие едно престъпление, а да се симулира дейност и разкриваемост на престъпленията, защото цяла Европа гледа България. Трябва да сме стабилни за европредседателството!

Б. ред. – Авторът Йордан Стефанов е доктор по микробиология. Поддържа един от най-популярните сайтове за наука у нас „Наука и критично мислене.







Може да харесате

СВЯТ

Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин Нееднозначен засега е резултатът...

ТЕМА

Обявени са кодове за опасно време Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове Кодовете за опасно време се...

ВОЙНА

Руските въоръжени сили атакуваха местоположението на френски наемници в Славянск. Това заяви Сергей Лебедев, координатор на Николаевското подразделение. Според военния, ударът е бил насочен...

ВОЙНА

Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове,...