Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

САЩ засилват подготвката за война





САЩ влагат над 200 млн долара за разширяване на базите на своите ВВС в Европа под предлог защита от «агресията» на Русия.

Според руснаците, ситуацията може да се сравни само с момента, в който до американските граници се появят руски военни бази.

За плановете на Пентагона да засили военното си присъствие в редица европейски страни за «сдържането» на Москва съобщи
The Times, позовавайки се на новия отбранителен бюджет на Вашингтон.

Изданието припомня, че през 2018 година ще бъдат инвестирани около 215 мл долара за модернизиране на авиобазите в такива страни, като Норвегия, Исландия, Унгария, Словакия, Румъния и държавите от Балтика.

В голяма степен модернизацията на базите е свързана с намеренията на САЩ да изпратят в Европа допълнително изтребители F-22 Raptor и F-35.

С това президентът Тръмп и неговата администрация дават отговор на командващите американските сили в Европа, които явно се страхуват от растящата слабост на авиацията на Щатите пред лицето на «руската заплаха».

Изданието цитира изявлението на генерал-майора от ВВС на САЩ Джеймс Мартин, който припомня: след разпада на СССР Америка разполага със 134 ескадрили, но за 26 години техният брой е паднал до 26.

В Русия нарекоха плановете на САЩ отговор не на растящата военна мощ и влиянието на Русия в Европа, а планове на самите европейци да придобият по-голяма независимост от Вашингтон в отбраната.

Американските производители на оръжие се опасяват, че ще изгубят пазара в ЕС, ако Брюксел вземе решение да създаде собствена армия, независима от задокеанските генерали, предполагат в интернет-мрежата.

Руснаците считат за неоснователно това, че САЩ оправдават своето военно присъствие в Европа със защита от «агресия» на страна, която се намира на другия край на земното кълбо.


Със същия успех Москва би могла да обясни разполагането на свои военни бази около американските граници, в частност в Куба и в Мексико.

Липсата на реакция от Европа също изглежда нелогична за руснаците, защото в случай, че започне открит конфликт около европейските страни, където са разположени базите на САЩ, едва ли европейците ще могат да избегнат загубите и разрушенията в държавите си.

Изданието Times отбелязва, че разходите за отбрана за 2017 година се увеличават не само от САЩ, но и от болшинството страни в света. В следващата година светът ще изхарчи за армия и въоръжение 1,67 трлн долара, голяма част от които са разходи на страни от НАТО и техните съюзници.

При това бюджетите на много членове на алианса изпитват трудности, но антируската тема на този етап позволява на правителствата да оправдаят харчовете за «отбрана».







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...