Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

ООН отхвърли решението на САЩ за признаване на Иерусалим за столица на Израел





Общото събрание на ООН със значително мнозинство гласове прие резолюция за непризнаване решението на САЩ по статута на Иерусалим като столица на Израел.

В подкрепа на документа гласуваха 128 страни срещу девет, още 35 въздържали се и още 20 в движение не стигнали до бутона.

По-рано постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че гласуването в организацията няма да промени решението на Вашингтон за пренасяне на посолството в Иерусалим.

Против документа се обявиха девет страни: Гватемала, Хондурас, Израел, Маршаловите острови, Макронезия, Науру, Палу, САЩ и Того.

В приетата резолюция Общото събрание заяви, че “всякакви мерки и действия насочени към промяна на характера, статута или демографския състав на свещения град Иерусалим нямат юридическа сила, те са недействителни и трябва да бъдат отменени”.

Прясно инфо

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон оценява действията на 64 държави, които не са гласували в Общото събрание в подкрепа на резолюцията за непризнаване на решенията по статута на Иерусалим.

“Ние ценим тези страни за това, че те не тръгнаха по безотговорния път на ООН” – пусна Хейли в Twitter.

Тя прикрепи скриншот, на който са записани 64 страни.







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...