Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Разходите за реклама в България ще нараснат с 3% през 2018 г.





С 3 на сто се очаква да нараснат през 2018 г. рекламните инвестиции в България, като основният двигател за това остава телевизията, но все по-голям дял има дигиталната реклама, в частност мобилните и програматик решения*, както и социалните медии. Това става ясно от представения последен доклад за разходите за реклама на глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network.

Прогнозите за страната ни са за тройно увеличение на разходите, които компаниите ще направят за програматик и близо двойно – за инвестициите в мобилна реклама през тази година. Това се отразява и на маркетинг инвестициите в социалните медии у нас за 2018 г., където се очаква разходите за мобилна реклама окончателно да детронират тези за десктоп реклама.

В глобален план докладът предвижда увеличението на инвестициите в реклама през 2018 г. до 589,5 млрд. долара. Въз основа на данните, получени от 59 държави, докладът предвижда ръстът на световните разходи за реклама да достигне до 3,6% в сравнение с 3,1% през 2017 г. Събитията през 2018 г., които се очаква да стимулират растежа на рекламните разходи, са Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световната купа на ФИФА в Русия и изборите за Конгреса на САЩ.

В глобален план дигиталните медии вече са водещата медийна платформа в разпределението на разходите за реклама и през 2018 г. категорично изпреварват телевизията. За следващите 12 месеца се предвижда инвестициите в дигитална реклама да отхапят над 38% дял от общите разходи за реклама, изпреварвайки телевизията, която остава с 35,5% дял от общия медиен бюджет. В България обаче делът на телевизията като дял от общите медийни инвестиции все още остава висок – около 55%.

Изменение на глобалните разходи за реклама по медии (в % на годишна база)

Прогнозата за растеж на рекламните инвестиции през 2018 г. показва увеличение от 3,6% през 2018 г., но се забелязват сериозни разлики в скоростта на отделните пазари – за Германия, Индия и САЩ прогнозата е за бъдещи увеличения на медийните инвестиции, докато традиционно големи пазари като Китай, Русия и Великобритания очакват забавяне.

За Обединеното кралство прогнозата за ръст е намалена наполовина от 5,9% на 2,9% за настоящата година, като причината за това е процесът по Brexit и свиването на разходите на домакинствата, което автоматично ще доведе до съкращаване на маркетинговите бюджети.

Видеото и социалните медии ще бъдат най-силният двигател за ръста на дигиталната реклама, основно на смартфони. Инвестициите в мобилна реклама изместват категорично назад инвестициите в десктоп и на глобално ниво ще достигнат над 121 млрд. долара.

Като цяло прогнозите за рекламните разходи за 2018 г. рисуват един пазар, който е в трансформация, а не такъв, който е изправен пред рецесия. Рекламните разходи са под натиска на много пазари, но в този контекст цифровата индустрия създава сериозна увереност за растежа. Бизнесът, съсредоточен върху решенията за цифрова реклама, ще може да улови редица възможности. Това ще изисква способността за работа с по-широка екосистема от технологични решения, както и непрекъснат фокус върху използването на данни, за да може рекламните агенции да разберат по-добре потребителя и да предоставят подходящо съдържание.

„Последните прогнози за рекламните разходи показват пазари в трансформация, а не в рецесия. Предизвикателството, пред което се изправят компаниите днес, е да успеят да управляват своите марки в неравностойна икономическа среда, като същевременно се съобразяват с все по-развиващте се технологии и иновации. На много пазари именно иновациите в лицето на мобилните решения, гласовите активации и новите ad-tech играчи, са тези, които осигурят нови източници на растеж и тази тенденция ще продължи и през 2018 г.“, коментира последните прогнози за рекламните инвестиции Джери Булман, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network.

„Успехът в тази среда изисква единен поглед на глобално ниво, благодарение на подходящите платформи и системи, но също и гъвкавост и умения да работим с по-широка екосистема от технологии, която позволява да се фокусираме върху разбирането на потребителя, използването на данни за да достигнем реални хора, релевантността на кампаниите с крайна цел бизнес растеж“.







Може да харесате