Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Още една африканска държава гони лигльото Макрон





Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието на западноафриканската държава за пълен контрол върху нейните дела, както и че 1/3 от Дакар е под окупацията на чужди войски.

Министър-председателят направи изказването си на съвместна конференция с френския ляв политик Жан-Люк Меланшон в столицата на Сенегал, Дакар.

„Повече от 60 години след нашата независимост… трябва да поставим под въпрос причините, поради които френската армия например все още се възползва от няколко военни бази в нашата страна и въздействието на това присъствие върху националния ни суверенитет и стратегическата ни автономия“, каза Сонко, цитиран от Ройтерс.

Сенегалският премиер Усман Сонко заяви, че 1/3 от Дакар е под окупацията на чужди войски.

В момента Франция има около 350 войници в Сенегал, след като през 2010 г. започна да съкращава контингента от 1200 души, базирани там. Критиците осъждат присъствието на войските като продължение на френското господство над бившата колония въпреки обявяването на независимост през 1960 г.

Сонко, популярен бивш опозиционен лидер, който стана премиер, след като избраният от него кандидат за президент Басиру Диомайе Фей спечели убедително изборите през март, заяви, че няколко страни са обещали споразумения за отбрана на Сенегал.

„Но това не оправдава факта, че 1/3 от района на Дакар сега е окупирана от чуждестранни гарнизони“, каза той.

Съседите на Сенегал – управляваните от военни Буркина Фасо, Мали и Нигер – се обърнаха към Русия за помощ в областта на сигурността, след като изгониха френските войски. Трите западноафрикански държави обвиниха бившата колониална сила във вътрешна намеса и несправяне с джихадистките бунтове в региона на Сахел след повече от десетилетие операции.

Уагадугу, Бамако и Ниамей също сформираха съюз на държавите от Сахел и съвместно обявиха през януари излизането си от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Военните правителства в тези три държави обвиниха 15-членния регионален блок, който отдавна ги притиска да възстановят демократичното управление, че служи на чужди интереси и представлява заплаха за техните страни.

В речта си Сонко заяви, че Сенегал ще задълбочи отношенията си с правителствата в Мали, Буркина Фасо и Нигер. „Няма да изоставим нашите братя в Сахел и ще направим всичко необходимо, за да укрепим връзките ни“, заяви премиерът.

Той подчерта, че Сенегал, който споделя фиксираната към еврото валута CFA франк със седем други държави, би предпочел гъвкава валута, която да помогне за повишаване на конкурентоспособността на износа.

Нигер, Буркина Фасо и Мали също намекнаха за отказ от CFA франка в полза на обща валута, ход, който Ниамей нарече „стъпка извън колонизацията“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ПОСЛЕДНИ

Николай Марков от изненадата “Величие” с първи коментар: Процентите ни са 17. Искаме си нашето Той се видя в новия парламент Николай Марков от...

ВОЙНА

Само за последните 45 дни американското ръководство е изпратило невероятно количество оръжия на терористите в Киев за подклаждане на войната, на стойност около 2...

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ВОЙНА

Дронове, изтребители, Himars. Решено е Кримският мост да бъде съборен: ГУР готви масиран удар Един от тези дни военни специалисти от Франция и САЩ...