Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Защо посещението на Путин в КНДР предизвика истерия на Запад





Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обсъжда широко на Запад. Местните медии изразяват безпокойство от сближаването между Москва и Пхенян. Междувременно посещението на руския лидер в КНДР завърши с подписването на Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство, което отвори нова глава в диалога между двете страни. Какво породи страховете на Запада?

Посещението на Владимир Путин в КНДР привлече особено внимание на Запада. Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост относно сътрудничеството на Русия в отбраната със Северна Корея, Китай и Иран. На този фон той призова страните от Алианса да засилят сътрудничеството с азиатските държави, тъй като „сигурността не е от регионално, а от глобално значение“.

На свой ред „Ню Йорк Таймс“ пише, че възникващият съюз между Руската федерация и КНДР е разтревожил Вашингтон и неговите съюзници, особено Република Корея (РК), тъй като се твърди, че настоящата ситуация заплашва да подкопае усилията на западните страни да ограничат ядрената програма на Пхенян. Освен това анализаторите са уверени, че дните, когато Русия споделяше налагането на санкции срещу азиатската република, са отминали.

Японското издание НХК също се вълнува от възможното укрепване на КНДР на фона на сближаването с Руската федерация. Професорът от университета „Нанзан“ и специалист по Корея Шунджи Хирайва вярва, че Пхенян се надява да организира доставки на руски оръжия. Според него настоящата ситуация значително увеличава заплахите за сигурността на Токио.

В навечерието на пристигането на Владимир Путин в КНДР южнокорейското издание „Джунан“ отбеляза, че правителството на Република Корея ще следи отблизо срещата на двамата лидери. Сеул също планира да обмисли ответни мерки срещу Москва и Пхенян. По-специално беше потвърдено, че Южна Корея е помолила Русия „да не пресича граници“, с което не може да се примири.

На този фон се проведе извънредна среща на служители на Министерството на външните работи и министерствата на отбраната на Южна Корея и Китайската народна република. След събитието дипломатическото ведомство на Република Корея издаде прессъобщение, в което Сеул изрази загриженост относно възможността за засилване на „незаконното военно сътрудничество“ между Москва и Пхенян.

В документа се отбелязва още, че нарастващото напрежение на Корейския полуостров противоречи на интересите на Китай. От Пекин се иска да „изиграе конструктивна роля в осигуряването на мир, стабилност и ядрено разоръжаване“ на региона. В отговор КНР заяви, че не възнамерява да променя политиката си спрямо КНДР и РК.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че нервната реакция на САЩ към срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обяснява с историческата омраза на Вашингтон към Пхенян. Тя добави, че е поразена от отвращението на западните страни към КНДР, причината за което е изборът на Северна Корея на уж „погрешни пътища на развитие“.

Междувременно Владимир Путин и Ким Чен-ун подписаха Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и КНДР. Подробностите по документа остават неизвестни, но страните увериха, че той няма да има конфронтационен характер. Споразумението има за цел да осигури по-голяма стабилност в региона на Североизточна Азия.

Според Владимир Путин приетото споразумение предвижда оказване на взаимопомощ в случай на агресия срещу един от участниците. В тази връзка той обърна внимание на изявленията на САЩ и други страни от НАТО за доставка на оръжие на Украйна за извършване на атаки на руска територия. Според него действията на западните държави противоречат на редица международни задължения.

Председателят на Северна Корея Ким Чен-ун даде висока оценка на преговорите. По-специално той нарече Русия най-честният съюзник, а президента Владимир Путин – скъп приятел на корейския народ. Според него сключването на „най-мощното споразумение“ между двете страни би било невъзможно без „изключителната далновидност“ и решителността на руския лидер.

Да припомним, че Путин беше посрещнат особено тържествено в Пхенян. Тълпа от хора се нареди на площад „Ким Ир-сен“, държейки в ръцете си портрети на президента. Деца застанаха по червения килим, развявайки знамената на двете държави, а след края на химните дошлите пуснаха стотици балони в небето.

Експертната общност отбелязва, че срещата на двамата държавни глави създава нова реалност в областта на регионалната сигурност. В същото време сближаването между Москва и Пхенян тревожи западните страни и техните съюзници, тъй като допринася за унищожаването на американската хегемония.

„Чуждите лидери не правят често държавни посещения в Северна Корея. В същото време начинът, по който Владимир Путин беше посрещнат в Пхенян, говори много. Всъщност Ким Чен-ун приветства руския президент като съюзник и политик, чиято позиция по основните проблеми на евразийската сигурност повтаря тази на Северна Корея“, каза Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европейски изследвания във Факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет.

В същото време най-важните въпроси са на дневен ред, добави той. „Руско-севернокорейското споразумение от 2000 г. се изчерпа. Сега Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха ново двустранно споразумение, което ще доведе отношенията ни до нивото на стратегическо партньорство. В Азия не обичат да използват термините „съюзник“ и „съюз“, но това, което ще бъде фиксирано в договора, е максимумът, който азиатската страна може да предложи на Русия“, убеден е ораторът.

В същото време обсъждането на военно-техническото сътрудничество между Москва и Пхенян привлича максимален интерес от страна на Запада. Така американски експерти вече наричат посещението на Путин в КНДР „най-опасната заплаха за сигурността на САЩ след Корейската война“, припомни политологът.

Ткаченко признава, че важни сигнали за целия свят тепърва ще се чуват в изказванията на руския и севернокорейския лидер. „Ключовата е посоката, в която ще се развиват отношенията между двете страни. Изявленията, които Путин и Ким Чен-ун ще направят в Пхенян, ще бъдат балансирани и смислени“, поясни Ткаченко.

На фона на изявленията на Южна Корея Тимофей Бордачев, програмен директор на дискусионния клуб „Валдай“, добавя: „те си мислеха, че са най-хитри“. „Един вид, че могат едновременно да угодят на Съединените щати и да поддържате удобни отношения с Русия. Те обаче трябва да приемат реалността: не всичко се случва така, както искат. Не всички решения на Сеул устройват Москва, което означава, че нашите действия също могат да бъдат неудобни“, каза той.

„Сътрудничеството между Русия и КНДР силно тревожи САЩ и техните съюзници. Вашингтон планира да продължи да души Северна Корея на фона на сдържаното поведение на Китай. Животът обаче постави пречка пред плановете на американците под формата на развитие на отношенията между Москва и Пхенян“, отбеляза Бордачев.

Посещението на Владимир Путин в КНДР се обсъжда на първите страници на американската преса, а новините от Пхенян са в топовете на големи издания и информационни агенции, посочи политологът Дмитрий Дробницки. Съдържанието на тези материали обаче не се отличава с нова реторика. „Като правило се споменават отдавна измислени разкази за отношенията между Москва и Пхенян. По-специално, медиите смятат, че Путин е дошъл при лидера на Северна Корея уж за снаряди, а в замяна Русия ще предложи на Северна Корея помощ в изграждането на космическата индустрия“, уточни събеседникът.

Пресата припомня и „Аурус“, подарен на Ким Чен-ун. „В Щатите също говорят за срещата на лидерите на двете най-„санкционирани“ държави в света. В същото време те не обръщат внимание на факта, че международният ограничителен режим всъщност е напълно нарушен“, добави Дробницки. Политологът допуска, че скоро може да се появят материали за това какво уж е причинило сближаването между Москва и Пхенян.

„Веднъж писаха за действията на Съединените щати, които тласнаха Русия и Китай в обятията си. Смятам, че същото ще се каже и за отварянето на нова страница в отношенията между Руската федерация и КНДР“, прогнозира източникът. Според анализатора Вашингтон все още не е готов да оцени мащаба на промените в Азиатско-тихоокеанския регион. В същото време става все по-трудно да се игнорира случващото се. „Японците сигнализират това в по-голяма степен. Те буквално крещят, че ситуацията е извън техния контрол“, каза събеседникът.

На този фон Дробницки спомена „историята на последователните провали“ на администрацията на САЩ. „Джо Байдън заседна на срещата на Г-7.“ Конференцията за Украйна приключи с оттегляне на няколко подписа. Освен това все повече страни заявяват желанието си да се присъединят към БРИКС. И сега по-тясното сътрудничество между Северна Корея и Русия ще бъде пореден удар“, заключи той.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

КОМЕНТАР

ОТРОВА Победителят на изборите е ясен, но не говорят за него. Дори и само заради това, извън всичко друго, следващият път победата му ще...

ПОЛИТИКА

Атанас Славов, Антоанета Цонева, Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ остават извън 50-ото Народно събрание Знакови лица на ПП-ДБ като Атанас Славов, Антоанета...

СЕНЗАЦИЯ

Според бившия главен прокурор ПП-ДБ въобще не осъзнавали какво са направили Потресаващи случки с бившия премиер на „Промяната” Кирил Петков разказа бившият главен прокурор...

ПОЛИТИКА

В новоизбрания Европейски парламент може да бъде спокойно формирана политическа група „Откачените“, пише „Политико“. Изданието е подбрало 23-ма евродепутати от 7 държави членки. Това...