Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Корумпираната Нинова пак „подаде оставка“





Тя обаче не се отказва от депутатското място в новия парламент. Ще се бори за нов мандат като председател на БСП

Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка”, заяви Корнелия Нинова на брифинг на “Позитано 20” по-рано днес (11 юни). Тя нито изключи, нито потвърди възможността отново да се кандидатира за лидерското място.

До момента тя е подавала оставка два пъти – първо през 2019 г., когато тя я оттегли, а после и през 2021 г., но конгресът на партията не я прие.

Нинова заяви, че няма да се откаже от депутатското си място, защото е “избрана от народа”. Тя не каза откъде ще влезе – от Благоевград или от 25-и избирателен район в

София. Любопитното е, че ако се откаже от софийския район, тя ще освободи място за Калоян Методиев, който е бивш лидер на младежката структура на СДС.

Вчера младежката организация на БСП поиска оставката на Нинова заради спада с 800 хиляди гласа от 2017 г. насам, когато тя застава начело на партията. На вота на 9 юни столетницата събра 151 557 гласа, докато на парламентарните избори през 2017 БСП е втора политическа сила с 955 490 гласа.

Въпреки критиките обаче тя не видя грешки във водените от нея политики, но пък отчете “пълен провал на българската социология”, задето не прогнозирала резултатите нито на основните партии, нито на малките играчи като “Величие”.

Какво предстои в БСП

След оставката на Нинова ще се събере Националният съвет на партията, който трябва да избере един от заместниците ѝ за временен председател. Това могат да са Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров. Те трябва да довършат мандата и да организират изборите за нов председател, нови общински и областни председатели. Ще бъдат сменени и ръководствата на женската, младежката и ветеранската структура.

Минути след брифинга на Нинова бе съобщено на членовете на БСП, че заседанието на Националния съвет ще се проведе на 15 юни. По-късно със съобщение те бяха известени, че такова ще има на 23 юни. Изборът на председател ще е пряк и ще се проведе през септември. През октомври пък ще има нов конгрес.

Корнелия Нинова изтъкна, че най-важният проблем след изборите е ниската избирателна активност, която, по думите ѝ, не осигурява на никого легитимност за съставяне на правителство.

Червеният лидер заяви, че ниската избирателна активност на вота на 9 юни трябва да бъде взета под внимание, защото на следващите избори тя би била още по-ниска. Според Нинова на тези избори няма победител, тъй като всички партии без ДПС и “Има такъв народ” губят избиратели.

“ГЕРБ, макар и да са първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от една десета от българските избиратели“, каза тя и призова в 50-ото Народно събрание да се мисли за експертен кабинет със срокове и програма, тъй като фрагментацията и отсъствието на една голяма и силна партия ще означава нестабилност.

Нинова повтори, че партията ѝ нито ще влиза в коалиция с ГЕРБ, нито ще подкрепи правителство на Борисов.

“Вляво няма нищо друго сериозно” – декларира Нинова и заяви, че “единствено БСП представлява лявото в парламентарната република”. По думите ѝ твърденията за голяма нова лява вълна не са се материализирали на вота и даде пример с резултатите на “бившите другари”, както нарича “Левицата”, които на вота събраха едва 0.71% от гласовете на избирателите. Тя цитира и слабите резултати на “Солидарна България”, която събра едва 1.47%.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...