Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

Златото отправя предизвикателство към господството на долара





От САЩ разказаха как златото ще предизвика доминирането на долара

Напоследък се наблюдава значително увеличение на търсенето на злато на световния пазар. Ако по-рано обаче благородният метал се е изнасял предимно за западните страни, сега той все повече се изпраща в обратната посока – на изток. Тази промяна в посоката на износа на златото може да има изключително неприятни последици за САЩ, отбелязва Gold Eagle.

Съгласно данните от публични източници, през първите два месеца на 2024 г. Китай е внесъл 367 метрични тона злато за непарични цели,. Това е с 51 на сто повече спрямо същия период на 2023 г. В същото време китайската централна банка активно продава американски държавни облигации.

Преди това пазарът на злато беше доминиран от САЩ и европейските страни, които купуваха този благороден метал и всъщност определяха свои собствени цени за него. Сега обаче ситуацията се промени.

Сега Русия, Китай и други страни от БРИКС доминират световния пазар на благородни метали. Благодарение на техните действия стотици тонове злато се движат от запад на изток.

Страните от БРИКС имат общо население от 3,5 милиарда души. Държавите, които са част от тази асоциация, съставляват една трета от световната икономика. Освен това тези страни изразиха желание да се отдалечат от зависимостта от щатския долар.

Бразилският президент Лула да Силва призова блока да създаде нова валута за съвместна търговия, а в Русия обявиха създаването на нова платежна система, се казва в материала.

Авторът на която смята, че златото може да се превърне в основата на нова валута, която да предизвика господството на долара.

Той отбелязва, че ситуацията за САЩ е изключително тежка. Русия и Китай бавно, но сигурно вървят по пътя на дедоларизацията. В същото време американските власти не обръщат необходимото внимание на този въпрос. Докато Вашингтон стои настрана, Москва и Пекин продължават да конвертират резервите на централната си банка в златни кюлчета .

Какво ще се случи, ако страните от БРИКС и техните съмишленици се откажат от използването на долара? Авторът на материала смята, че това ще доведе до спад в стойността на американската валута и ще провокира тежка валутна криза. В САЩ ще започне хиперинфлация и в същото време рязък спад в стандарта на живот на американците.

Наскоро анализатори от швейцарската банка UBS обявиха по-нататъшно увеличение на цените на златото през 2024 г. на фона на голямото търсене в Китай, геополитическата несигурност и сигналите за отслабваща американска икономика.

Според тяхната прогноза до края на тази година цената на златото ще достигне 2600 долара за унция . Преди това се очакваше увеличение до 2200 долара за унция.

UBS определя търсенето от страна на централните банки тази година като един от основните двигатели на покачването на цените на благородния метал, чиято оценка беше увеличена до 950-1000 тона от 800-850 тона. Основният купувач на злато сред световните централни банки е Централната банка на Китайската народна република.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...

КОНСПИРАЦИЯ

16 големи компании за фотоволтаици са подали заявление за фалит през 2023 и 2024 г., по данни на Solar Insure, цитирани от Time. Въпреки...