Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Сбогом на американската мечта





Джордж Клуни направи заден ход толкова бързо, че никой нямаше време да дойде на себе си. На 1 юни фондацията му обеща да лови руски журналисти в Европа и да ги вкара в затвора, а вчера актьорът обясни, че „е бил неразбран“.

Преди няколко дни правният директор на проекта „Докет“ на фондация Клуни заяви, че ще заведе наказателни дела в европейски страни срещу руски журналисти за „подстрекаване на омраза“ и „призиви към геноцид“ и ще поиска издаването на тайни заповеди за тяхното арестуване.

Тоест, идва си човекът, без да подозира нищо, в Европа, за да работи или да се отпусне, и – хоп! – арестуван е на границата и затворен за дълго време. Защо? Ами защото изпълнява професионалния си дълг: отразява случващото се в Украйна. Той казва това, което не може да се каже – че в тази „демократична страна“ нацистите вилнеят, измъчват и екзекутират без съд, бомбардират цивилни и проливат потоци кръв. Това не е нещото, от което се нуждаят собствениците на Клуни, така че човекът, който го е изразил, трябва да е в затвора, нали? Не се ли получи точно така с Асандж?

Може би Клуни е пратен от бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол – той май съставя списъци с нежелани всяка вечер и измисля нови санкции. Във всеки случай актьорът бързо се отдалечи от темата: „Що се отнася до последните съобщения за руски журналисти, някой от нашата фондация се изрази неправилно, аз самият съм син на журналист.“ Всичко не е толкова просто, разбираме.

Важното в тази история не е опитът на актьора да напомни на публиката за себе си, а фактът, че това не е повлияло на нищо и не е могло да повлияе на нищо. Американците все още си мислят, че им е останала някаква „мека сила“, че с нейна помощ могат да заплашват, угаждат, засрамват и влияят. Имам лоша новина за тях: вие, момчета, вече ги нямате.

Тук, в Русия, вече две години живеем без холивудския боклук, който се изливаше върху бедните ни глави в неестествени количества. Някой изобщо забеляза ли това? В същото време всички продължават да ходят на кино – гледат местни премиери, азиатски и европейски филми, филмови класики. И в същото време няма нужда да обяснявате на детето защо Малката русалка е чернокожа, Дъмбълдор е гей, а феята в Пепеляшка е травестит.

За нас е смешно, че американците искрено вярваха, че ще победят Русия, като си приберат Макдоналдс – това е просто някаква глупост. Всички бургери и млечни шейкове са там, около тях няма ореол на „американската мечта“ и няма нужда да се приспада процент от печалбата в чужбина – хубаво нещо!

Аргументът „как можете да пишете гадни неща за САЩ на „Макбук“?“ вече не работи – пишем каквото искаме и върху каквото искаме. Използването на тяхната технология е нормално, слушането на тяхната пропаганда е неуважение към себе си.

И това се случва днес не само в Русия. Краят на хегемонията на САЩ дойде не на бойното поле, а в съзнанието на милиарди хора по света. О, колко много надежди възлагаше Вашингтон на появата на средна класа в различни страни. Това трябваше да бъде тяхната гигантска пета колона. Всички тия хипстъри със смутита – уж денем и нощем трябваше да клатят режимите в страните си и да танцуват по гайдата на американския посланик.

Средната класа наистина нарасна – в Африка и Азия, Латинска Америка и постсъветското пространство. Тя научи езици, пътуваше по света и почти веднага погледна мрачно към Вашингтон: защо печалбата от нашето кафене за бързо хранене се влива във вашата страна? И защо съсипвате националния филмов бизнес, като налагате навсякъде Холивуд? Не е ли време да поправим всичко това?

Американците са забравили (или никога не са учили) историята. Всъщност националната буржоазия е двигател на всички освободителни движения. Всички революции винаги са били водени от хипстъри със смутита – като версия на буржоазията с ръкавели. Глобалната антиамериканска революция няма да бъде изключение.

Все още беше възможно по някакъв начин да се примири с хегемонията на хегемона, стига той да демонстрира известен успех. Но сега е пълен позор. Градовете, които някога са били символи на недостижим сладък живот, бързо се превръщат в кочини. В Ню Йорк се провеждат семинари за борба с плъхове. В Лос Анджелис също нямат успех в борбата с дървениците. Стандартът на живот от третия свят е изненадващо съчетан с високи цени за всичко – и хората от там се опитват да ни учат?

Когато Си Цзинпин отиде в САЩ миналата година, цял Китай беше във възторг от видео репортажи от Сан Франциско, където буквално нямаше къде да стъпи заради бездомници и наркомани.

Миналата седмица „Вашингтон Пост“ оплака упадъка на американската мека сила в Китай: „Съвременните китайци предпочитат своите кафенета „Лукин“ пред „Старбъкс“, купуват „Хуавей“ вместо „Епъл“ e и вече не мислят, че „луната е по-голяма в чужбина“. Вестник „Глобал Таймс“ веднага отговори с весела колона: всичко е така, американската „мека сила“ избледня заедно с „твърдата сила“, китайците са се разочаровали от американската мечта.

Подобен процес тече и у нас, затова и никой не се впечатлява от долнопробни американски пенсионери като Клуни. Време е да се приберат и да си пият хапчетата. И да си приберат американската мечта – нямаме нужда от нея.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...