Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Изпирането на мутрата Борисов главна задача на корумпираната прокуратура





Кюлчета, пачки, записи, „Барселонагейт“, а лидерът на ГЕРБ е непоклатим

Колкото и да се твърди, че прокуратурата се променя и реформира, че ей сега ще бъде нова-новеничка, с Бойко Борисов и делата, по които „протича“, се случва едно и също. Образуват се, държат се на трупчета известно време и накрая в удобен момент се прекратяват. В случая удобният момент е преди избори. Вярно, че в последните години сме непрекъснато в предизборно време, но все пак синхронът на прокуратурата едва ли е случаен. При делата на Борисов прокуратурата има запазен стандарт – никога не стига до нищо. Кюлчета, пачки, записи, „Барселонагейт“. Борисов е непоклатим.

В нормална демокрация това ще рече, че той не е извършил престъпление и няма за какво да бъде обвинен и даден на съд.

Ние обаче имаме фасадна демокрация. А прокуратурата толкова много пъти ни е давала повод да не ѝ вярваме и е действала с политическа мотивация, че нямаме никаква причина точно с делата на Борисов да повярваме, че прокурорите се произнасят съобразно вътрешното си убеждение и закона.

Преди дни стана ясно, че държавното обвинение е

пратило в историята и последното разклонение от делото „Барселонагейт“,

което беше свързано с лидера на ГЕРБ. Постановлението за прекратяване на делото е от 10 май. И макар че казусът е от голям обществен интерес, по който прокуратурата дължи публичност, и то без да я питат какво става с делото, а по своя инициатива, и до днес няма официална информация както за прекратяването, така и за мотивите, с които то е направено. Дали няма престъпление? Или има, но не могат да бъдат събрани доказателства? Нямаме данни и дали този акт ще бъде проверен по служебен път от Софийската апелативна прокуратура.

Това е елементарна отчетност, която е крайно време прокуратурата да започне да практикува, щом има претенциите, че не е оная мракобесна и затворена институция, каквато си я знаем.

Каква е разликата с делото-майка „Барселонагейт“, за което имаше официално съобщение от прокуратурата, като бяха обявени и някакви мотиви. Сигурно трябва да сме свикнали с двойните стандарти на прокуратурата…

Да припомним накратко за разклонението на „Барселонагейт“, известно и като „Истанбулгейт“. Става дума за дело за

пране на пари за купуване на имот в Турция – апартамент в Истанбул,

отделено от голямото дело „Барселонагейт“ при прекратяването му миналия октомври с обяснението, че се разследват четири престъпления – пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Зад Б.Й. се крие манекенката Борислава Йовчева, известна като Мис Бикини, която беше едно от главните действащи лица в скандала „Барселонагейт“. Тя беше разпитана по отделеното дело. Според източници от разследването, преводите към нея не са за особено големи суми и по-скоро изглеждат като месечна издръжка. От сметки на Борисов обаче няма никакви транзакции. Колкото до неизгодната сделка – става дума за продажба на акции от фирмата Numin Invest SL на занижена стойност и парите отиват във въпросния апартамент в Истанбул, който пък е свързан с Йовчева.

По делото „Барселонагейт“ протича Росен Русимов, който много пъти е захранвал сметката на Йовчева. Транзакциите са документирани в постановлението за прекратяването на „Барселонагейт“, с което „Сега“ разполага. Преводите са различни, но редовни в периода март – октомври 2019 г. – около 2000 евро, 5000 евро, 7000 евро, 10 000 евро. Но има и плащания от 54 000 евро, а после и за 18 000 евро към фирма с посочено основание

„от името на Борислава Йовчева“.

Същият човек е платил и 12 544 лв. по сметка на училище в Швейцария за летен театър на дъщерята на Йовчева. Този човек явно протича и по делото „Истанбулгейт“, но ние не знаем дали и как прокуратурата е разследвала откъде са парите му. По делото „Барселонагейт“ Русимов свидетелства, че бил помолен за това от Йордан Христов, който имал връзка с Йовчева, но я криел от жената, с която живеел. Година по-късно Христов се жени за Йовчева, а после бързо се и развежда.

За Борисов Русимов свидетелства, че го познава и го е виждал по спортни събития, но не били приятели.

По „Истанбулгейт“ беше изпратена и молба за правна помощ до Турция във връзка с купуването на апартамента, отнасяща се до манекенката и управителя на ловно стопанство „Паламара“ Бейзат Яхя. Целта на поръчката е да се разбере дали той и Йовчева имат банкови сметки и имущество там, каза през март в интервю за „Сега“ градският прокурор Илиана Кирилова. Към онзи момент поръчката вече беше изпълнена и, по думите на Кирилова, нито Яхя, нито Йовчева имат сметки в Турция в турски лири или друга валута. „Установено е, че г-н Яхя има някакъв апартамент в Истанбул, но не се потвърждава от турските власти, че го е прехвърлил или че там живее Борислава Йовчева“, каза Кирилова.

Хубаво обаче би било да разберем какво са потвърдили българските власти, да стане ясно какви усилия са положили, или това разследване е поредното, образувано с отвращение и

водено през пръсти, за да бъде прекратено.

Защото всичко около Борисов е омерта.

Дали, например, „Барселонагейт“ щеше да се провали, ако прокурорът не се беше „сетил“ да разследва интензивно 3 години след образуването на делото, когато всички евентуални следи са вече заметени и разчистени? Риторичен въпрос. Разследването се активизира, едва когато Иван Гешев се почувства заплашен като главен прокурор и отчаяно се вкопчи в „Барселонагейт“. Това се случи след 15 май м. г., когато демонстративно скъса оставката си. Месец по-късно беше уволнен и започна да обяснява как ей толкова не му стигнало, за да бъде Борисов арестуван. Доста нелепо, като се има предвид, че 3 години преди това прокуратурата се размотаваше и правеше всичко възможно Борисов да не бъде арестуван. По онова време той нямаше и имунитет. Но тогава Борисов не беше архивраг на Гешев, както бившият главен прокурор се опитва да ни го представи сега.

Работата на прокурор Стефан Христов беше проверена (не само по „Барселонагейт“) и преди година пряката му шефка – градският прокурор Илиана Кирилова, поиска той да бъде наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година. Не сме чули дисциплинарното дело срещу него да е приключило.

Но това е само щрих, който няма особено значение за крайния резултат. А той е, че прокуратурата, която непрекъснато е в политическата игра, не успя да приключи успешно нито едно дело за корупция по високите етажи на властта. Порочна прегръдка, в която се задушава демокрацията.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...