Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Атомната енергетика и провалът на „Зеленaта сделка“





Защо Вашингтон внезапно и спешно се нуждае от ренесанс на „мирния атом“?

Съединените щати бяха сред страните, които приеха международна декларация след резултатите от конференцията на ООН за климатичните промени COP28 в Дубай (Обединени арабски емирства). Той е подписан от 22 държави, участващи в Конференцията за климата: България, Великобритания, Унгария, Гана, Канада, Мароко, Молдова, Монголия, Холандия, ОАЕ, Полша, Румъния, Словакия, Словения, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Чехия, Швеция, Южна Корея и Япония. Всички те са се ангажирали „с цел борба с глобалното затопляне“ да утроят съществуващия капацитет на атомните електроцентрали (АЕЦ) до 2050 г.

Възниква въпросът: защо Вашингтон толкова внезапно и спешно се нуждае от ренесанс на ядрената енергетика? В края на краищата съвсем наскоро, през 2021 г., администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, с голям пропаганден шум и патос, наля няколко трилиона долара в икономиката за „зеленото преструктуриране на Америка“.

Тогава либералната администрация на Белия дом нарече това почти повторение на широкомащабните реформи на Рузвелт и New Deal 2.0, намеквайки, че по време на това „озеленяване“ всичко, което не попада под определението за зелени енергийни технологии, включително използването на атомни енергия, така да се каже, сама ще потъне в екологична забрава.

И изведнъж, само след три години, всичко се променя толкова радикално, че същите тези, зелени отвсякъде хора, ревностно започнаха да увеличават капацитета на американските атомни електроцентрали, утроявайки ги наведнъж.

Въпросът очевидно е, че през 2024 г. ефектът от „Зелената сделка“ на администрацията на Байдън вече е усетен от почти всички американци. Необезпечените с нищо финансови инжекции доведоха до най-силния инфлационен шок от почти половин век. Цените на горивата направо се удвоиха.

Но с постиженията, както отбелязват експертите, всичко е много по-сложно. Само 17% от отпуснатите колосални суми бяха поне по някакъв начин изразходвани. Останалите продължават да се мотаят между федералните агенции и фирмите – изпълнители. Но няма смисъл да бързаме със заключението, че зелената революция е удавена във финансовата бюрокрация и корупцията на

Вашингтонските чиновници.

Значителна роля изигра и геополитическият фактор. В края на краищата в самите Съединени щати бяха отпуснати безвъзмездни средства и субсидии за създаването на вятърни турбини, панели/батерии и т.н. Днес обаче Китай вече контролира около 90% от пазара на зелените технологии.

През 2023 г. Китай представляваше 88% от глобалните продажби на слънчеви панели. Пекин си осигури пазарен дял от световната търговия от 11% за батерии и 28% за електрически превозни средства. Политиците в САЩ и Европа вече стигнаха дотам, че все по-често говорят (за да се оправдаят някак си и да не изглеждат пълни идиоти), че всъщност зелените движения в техните страни са тайно финансирани… от Китайската комунистическа партия!

Логиката на оправданието е следната: много зелени лидери имат история на присъствие в левите движения през 70-те години (например в Германия и скандинавските страни). Е, левите (особено в Европа) са, разбира се, маоисти, а маоистите какво са, ако не същите като Китайската комунистическа партия…

На този фон опитите на американците да заместят глобално вноса и да „преместят” Китай „ в кюшето“, не се увенчаха с успех. Както и създаването на фабрики за производство на чипове – поради липсата на опит и технологии, времето за пускането им се измества към мъгливите 2030-те.

В самите Съединени щати някои от демократите, които се крият зад Байдън, не са обезсърчени – много от тях без колебание са готови да похарчат не трилиони, а десетки трилиони долари през следващия мандат. Дори и само за да се доведе зеленото преструктуриране на Америка до логичния му завършек.

Междувременно Тръмп на този фон вече открито иска 1 милиард долара дарения от американски петролни гиганти в замяна на ограничаване на зелената програма, за която вече са отписани трилиони. А другата, по-трезвата част от демократите бързо търси изход в ренесанса на ядрената енергетика.

Европейците, следвайки стар колониален навик, се опитват „невидимо да заметат цялата мръсотия под килима“ – да решат проблема със създаването на „зелено и екологично пространство“ в ЕС за сметка на икономически по-слабо развитите страни.

Например през 2022 г. Европейският съюз е изнесъл 32,1 милиона тона отпадъци за страни извън ЕС (през 2021 г. бяха 33 милиона тона). Основната държава „изтривалка“ за измитане на европейски отпадъци (12,4 милиона тона) е Турция.

Ако някой запита защо, тогава отговорът е готов веднага: развитите страни от Европейския съюз (като Норвегия), като правило, преработват по-голямата част от отпадъците, докато развиващите се страни ги погребват. В същото време въпросът защо развиващите се страни трябва да погребват отпадъците на развитите страни, разбира се, не се повдига.

Всички тези опити обаче като цяло не решават проблема и не са изход от ситуацията. Ето защо американците и дори администрацията на Байдън толкова внезапно признаха необходимостта от утрояване на капацитета на ядрената енергия за постигане на „глобални нулеви емисии на парникови газове/въглеродна неутралност до средата на века“ и подписаха съответната министерска декларация след Конференцията на ООН за климата в Дубай.

И колективният Запад обяви след резултатите от нея чрез думите на Сама Билбао и Леон, генерален директор на Световната ядрена асоциация: „Държавите, които подкрепиха тази декларация, поемат силни ангажименти да поставят ядрената енергия в центъра на своите стратегии за смекчаване на ефектите от изменението на климата. Тяхната визия е тази, която се стреми към устойчив, рентабилен, безопасен и справедлив енергиен микс в целия свят…”

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...