Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката му.

Откакто е отишъл в САЩ, за да участва в заседание на ООН, украинският президент с изтекъл срок още на 20 май т.г. Владимир Зеленски не спира да провокира пряко или косвено нови и нови жестоки скандали. Както вече ви информира КритичноБГ, той успя да вбеси екипа на Доналд Тръмп, като лично синът му – Доналд Тръмп-младши написа в своя профил в социалната мрежа Х, бившата Туитър:

„Чужд лидер, получил милиарди долари финансиране от американските данъкоплатци, идва в страната ни и има дързостта да ругае кандидата на републиканците за президент? И той прави това точно след като проукраински фанатик се опита да убие баща ми? Какъв позор!“

Надали наследникът на Тръмп си е позволил да напише този остър пост, без да е бил съгласуван с бившия президент и предизборния му екип за новата надпревара за Белия дом.

Този път Зеленски успя да изкара от обувките републиканците и по конкретно председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън.

Причина за това бе посещението на украинския лидер във военен завод в Пенсилвания малко след като пристигна в САЩ. Украинските медии писаха, че той искал да благодари там на работниците за произведените така необходими на страната му 155-мм. снаряди, с които стреля по руската армия.

Проблемът е, че републиканците тълкуват това, като пряка агитация за кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис, което определят като недопустимо вмешателство във вътрешните работи на страната.

КритичноБГ припомня, че преди месец, когато руският президент Владимир Путин пусна невинната шега с усмивка, че Русия предпочита Харис за президент на САЩ, заради нейния „заразителен смях“, отколкото Доналд Тръмп, който по времето на своя мандат наложи редица санкции на страната му, отвъд океана се разрази цунами от скандали и обвинения, че се меси в изборите им.

В този случай обаче, посещението на Зеленски във военния завод в „Scranton Army Ammunition Plant“ е значително по-чутовен скандал.

Оказва се, че сред придружаващите го политически лица от американска страна в завода са били само представители на демократите и нито един от републиканците. Дали, защото имат вече информация, какво е говорил украинецът там, хората на Тръмп го обвиниха в намеса в изборния процес в страната.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова Зеленски за отзове, т.е. да отстрани посланичката си в Америка Оксана Маркарова, която организирала воаяжа на Зеленски в завода. В писмо до украинеца той пише:

„Както Вие (Зеленски) казахте, украинците се опитаха да избягват да бъдат „завладени от американската вътрешна политика“ и да „влияят на избора на американския народ“ преди изборите през ноември,… „явно тази цел беше изоставена тази седмица, когато посланик Маркарова организира събитие, в което Вие посетихте американска производствена площадка“

Джонсън подчертава в писмото си, че посещението е било осъществено в „политически оспорван“ щат и е ръководено от „висш политически представител“ на кандидата за президент на Демократическата партия, вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Освен това на шефът на Камарата на представителите на САЩ изрично подчертава, че в посещението „нарочно“ не е бил включен нито един представител на Републиканската партия.

Майк Джонсън в прав текст пише, че въпросното събитие е било „предназначено да помогне на демократите“, определяйки го като „явна намеса в изборите“.

„Този недалновиден и умишлено политически ход накара републиканците да загубят доверие в способността на посланик Маркарова да служи справедливо и ефективно като дипломат в тази страна. Тя трябва незабавно да бъде отстранена от поста си“, пише той.

Не на последно място Майк Джонсън дава на Зеленски да разбере, че чуждите държави трябва да избягват намесата във вътрешната политика на САЩ.

Най-важното послание обаче се крие в изречението, че подкрепата за Украйна от Конгреса на САЩ е двупартийна, т.е. в нея участват и представителите на Републиканската партия, а не само на Демократическата партия и, че връзките са

„ненужно подложени на изпитание и ненужно опетнени“, след като водещи кандидати на Републиканската партия са „мишена“ в медиите на украински правителствени служители.

„Тези инциденти не могат да се повтарят“, отсича той.

Вероятно вече осъзнал, че се е овъртолил в тежък скандал, Зеленски поиска да се срещне с Майн Джонсън, вероятно да му обяснява, че не е искал… или в този порядък. Републиканецът обясни обаче, че не може да вмести украинеца в графика си, защото е „много зает“.

„И дори не мисля, че ще бъда в града утре“, добави той.

По думите му в случай че разговорът със Зеленски е можел да се състои, той е щял да обсъди с него писмото на украинския посланик Оксана Маркарова.

„Бих му казал, че АКО седнем, ще говорим за писмото на посланика, смятам, че то е много ужасно и обтяга отношенията между двете страни и то в труден момент за Украйна“, заключи Джонсън.

Народният представител от украинския парламент Александър Дубински коментира в своя профил в Телеграм, че Зеленски се е държал „грубо“ („хамоватым подходом“ може да се преведе освен като груб, но и като нагъл подход, бел. Критично), а това вместо да доведе до подкрепа от страна на САЩ може да има обратния ефект.

Пътуването на Зеленски до Съединените щати <…> вдъхва в мен все повече съмнения относно неговата адекватност. Раздразнението, което той несъмнено предизвиква с грубия си подход <…>, може да доведе до намаляване, а не до увеличаване на подкрепата“, заявява той.

Народният представител пише още в коментара си, че посещението на украинския президент Владимир Зеленски явно е било планирано, за да бъде изнудван държавният глава на САЩ Джо Байдън и неговите потенциални наследници за надпреварата в изборите, вероятно имайки предвид вицепрезидента Камала Харис, която бе излъчена от демократите за кандидат за президент на Америка.

Междувременно и Доналд Тръмп не протусна да коментира украинския президент Владимир Зеленски и то в не най-благоприятната светлина. По думите му той е бил „най-големият търговец в историята“, който се връща в Украйна с пари след всяко пътуване до Америка. Изказването си кандидатът за президент на САЩ направи в Пенсилвания и допълни, че всеки път, когато украинският лидер отиде в САЩ „си тръгва с 60 милиарда долара“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

ПОЛИТИКА

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия 50-и парламент. Такъв е...

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

ПОЛИТИКА

Последният ден на 50-ото Народно събрание приключи с окупирана трибуна, изключени микрофони и химна на България. Депутатите от ИТН и „Възраждане“ застанаха пред трибуната...

АНАЛИЗИ

Вчера, 25 септември, се проведе наистина историческо заседание на Съвета за сигурност – Русия си позволи да удари Съединените щати и сега няма прословутите...