Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отряза коалицията на Ахмед Доган “Демокрация, права и свободи-ДПС” от участие в парламентарните избори на 27 октомври. От решението на съда става ясно, че магистратите се позовават на прословутото електронно заявление за регистрация, подадено от конкурента на Доган Делян Пеевски. Именно това заявление техни колеги съдии във ВАС използваха като основание, за да пуснат Пеевски на избори като единствен носител на марката ДПС.

Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията “Алианс за права и свободи” (АПС), регистрирана от близките до Доган партии ЗНС и СБОР.

Фракцията на Доган подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на тази коалиция за вота. Съперниците им от лагера на Делян Пеевски обаче също бяха поискала комисията да запише за вота тяхна собствена коалиция – “ДПС-Ново начало”. ЦИК прие заявленията на коалициите и впоследствие отказа да ги регистрира. Аргументът на комисарите беше, че и двете имат в наименованията си абревиатурата ДПС, а Изборният кодекс забранява една партия да участва в повече от една коалиция за едни и същи избори.

“ДПС-Ново време” първа обжалва отказа във ВАС. Съдът отсъди в полза на Пеевски и нареди на ЦИК незабавно да регистрира неговата коалиция, както и стана. Освен това, върховните съдии посочиха в решението си, че Изборният кодекс позволява на една партия да се яви на избори или самостоятелно, или само в една коалиция. И уточниха, че това правило ще бъде нарушено, ако въпросната партия вече е регистрирана за участие в тези избори, независимо дали е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Това решение на ВАС стана основание ЦИК да отхвърли заявлението, подадено от обкръжението на Ахмед Доган да регистрира ДПС като партия самостоятелно за изборите. Преди това лагерите на Доган и Пеевски разиграваха изборните комисари, като подадоха около дузина искания за регистрация и оттегляне на заявления за регистрацията на движението за самостоятелното му участие във вота. Накрая ЦИК констатира, че председатели на партията са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно, и имат еднакви права, и комисията не може да разрешава спора между двамата.

В крайна сметка, нещата се стекоха така, че Пеевски излезе победител – поне за момента, тъй като “ДПС-Ново време” беше регистрирана, а заявленията на лагера на Доган да се регистрират коалицията му “Демокрация, права и свободи-ДПС” и отделно партията ДПС пропаднаха.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

ВОЙНА

На 19 септември вечерта Израел предприе атаки срещу южната част на Ливан, където са съсредоточени основните сили на ислямската групировка Хизбула. В отговор военно-политическото...

ПОЛИТИКА

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

ВОЙНА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия. На 15 септември...