Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Канада прие спешно „Грузинския Закон“ за чуждестранните агенти, къде е грузинската опозиция





  • Защо САЩ не въведоха санкции срещу канадски конгресмени и Трюдо???
  • Къде е вещицата от брюксел да кресне г изкривено лице и заплаши Канада със санкции
  • Захарова даде на опозицията в Грузия пример с Канада: Нали и цитадела на западнати ценности?

На фона на разгорещените дискусии в Грузия около закона за чуждестранните агенти, грузинската опозиция трябва да обърне внимание на „безпрецедентната“ скорост, с която беше приет по-твърд вариант на американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти FARA за борба с чуждестранната намеса в Канада. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на 20 юни, предаде Известия.

Дипломатът описа в хронологичен ред процеса на внасяне и одобряване на законопроекта за чуждестранните агенти от канадските власти, който започна на 3 май и беше окончателно одобрен на 18 юни. Тя добави, че законопроектът съдържа предложения за създаване на регистър на чуждестранните агенти, ограничаване на служителите в посолствата и създаване на служба на комисар за контрол на чуждото влияние.

„Целият процес отне месец и половина – безпрецедентна скорост за такава важна промяна в правния режим. <…> Чудя се как ще се чувства сега тази част от грузинското общество, която беше готова на всичко, за да отмени закона за чуждестранните агенти, мотивирайки действията си с лоялност към „западните ценности“, пише тя в канала си в Telegram.

„Това е Канада. По-Западно от това не може да има. Цитаделата на „западните ценности“, подчертава дипломатът.

Захарова отбеляза, че по този начин режимът на канадския премиер Джъстин Трюдо „прокарва подобрена версия на американския закон през парламент, който е съгласен с всичко“.

Парламентът на Грузия прие закона за чуждестранните агенти на 14 май. Президентът на страната Саломе Зурабишвили наложи вето, но по-късно депутатите го отмениха с мнозинство. Законът влезе в сила на 3 юни. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел отбеляза, че приемането на закона ще се отрази негативно на процеса на интеграция на Грузия в ЕС.

На 6 юни САЩ наложиха визови санкции на десетки грузински граждани и обявиха, че са готови да разширят ограниченията. Беше отбелязано, че ограниченията са въведени поради приемането на закон за чуждестранните агенти в страната. Става дума за две или три десетки лица. Съединените щати не възнамеряват да ги уведомяват за приетите санкции, но ще им бъде забранено да влизат в страната.

Ситуацията около закона предизвика вълна от протести в Грузия, която продължава от средата на април. На една от тях присъстваха външните министри на Исландия, Литва и Естония.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

КОМЕНТАР

ОТРОВА Победителят на изборите е ясен, но не говорят за него. Дори и само заради това, извън всичко друго, следващият път победата му ще...

ПОЛИТИКА

Атанас Славов, Антоанета Цонева, Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ остават извън 50-ото Народно събрание Знакови лица на ПП-ДБ като Атанас Славов, Антоанета...

СЕНЗАЦИЯ

Според бившия главен прокурор ПП-ДБ въобще не осъзнавали какво са направили Потресаващи случки с бившия премиер на „Промяната” Кирил Петков разказа бившият главен прокурор...

ПОЛИТИКА

В новоизбрания Европейски парламент може да бъде спокойно формирана политическа група „Откачените“, пише „Политико“. Изданието е подбрало 23-ма евродепутати от 7 държави членки. Това...