Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

В конфликта между Русия и Запада има все по-малко НАТО





Основната тенденция, която виждам тази седмица, е отдалечаването на Европа от истинската световна политика. Кореспондентската размяна на любезности между Русия и Съединените щати относно ядрените оръжия ясно подчерта тази точка.

Путин каза, че Русия не иска да използва ядрени оръжия, но допуска уточняване на ядрената си доктрина – Белият дом отговори, че ще преразгледа ядрената доктрина на Америка, но оценява отказа на Русия да използва ядрени оръжия и е готов за диалог за стратегическа стабилност с нея и Китай. Путин подчерта, че Европа като цяло е беззащитна срещу ядрена атака, няма система за ранно предупреждение за ракетна атака, подобна на руската и американската – Белият дом остави това без коментар, тоест се съгласи.

Къде е самата Европа във всичко това? Тук няма Европа. Европа мълчи. По начало е извън разговорите за стратегически паритет и ако в този разговор участват европейци, то ще бъде само за информационен и психологически натиск.

Едва ли някой е прогнозирал, че факторът НАТО ще започне да намалява в конфликта между Русия и Запада, но той намалява. Всички държави от блока извън рамките на НАТО решават еднолично дали да изпратят националните си контингенти в Украйна и докато американците отсякоха, че няма да пращат и затвориха темата, то европейците забъркват пълна каша, че не се изключват никакви варианти, Путин никога не трябва да печели и прочее.

Най-подивелите в НАТО (и това, както обикновено, са балтите) сега показват дивите си изявления, че ако бъдат въвлечени във война и военните им загинат на бойното поле, тогава съюзниците от НАТО няма да трябва да активират член 5 и да се бият с Путин за тях. Преди те възприемаха подобен сценарий като най-ужаснатаистория на ужасите на руската пропаганда, но сега сами го предлагат.

Наближаваме етапа на прерастване на украинския въпрос от глобален в регионален. Отправната точка на този етап може да се счита за „мирната среща“ на Зеленски, която с помощта на САЩ вече се провали като глобално събитие и се изроди в европейски междуособици.

Лошата новина: Русия очевидно ще трябва да се бори с европейските страни.

Добрата новина: няма да е Трета световна война, ядрен апокалипсис или край на света.

С оглед на това руската външна политика в европейското направление има две задачи. 1. Войната, ако е неизбежна, трябва да е с отделни европейски държави, а не с цяла Европа= 2. Театърът на военните действия трябва да продължи да бъде локализиран на територията на Украйна.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...

КОНСПИРАЦИЯ

16 големи компании за фотоволтаици са подали заявление за фалит през 2023 и 2024 г., по данни на Solar Insure, цитирани от Time. Въпреки...