Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Вашингтон купува цели орди от евтини украински зомбита с цел да унищожи Русия





  • Защо САЩ се нуждаят от „вечна“ война в Украйна?
  • Зеленски, заслепен от президентството продава кръвта на украинците
  • Хаотичната външна експанзия – като отражение на вътрешните проблеми

Да започнем с това, че „вечната война” не е литературна метафора, а много специфично състояние на външната политика на държава, която е обявила такава война на друга и е заявила, че ще води тази война „докато е необходимо” и ”до пълното „геополитическо поражение” на своя враг.

Въпреки пряката аналогия със САЩ, които не са имали нито един ден без война през 21 век, да си спомним, че Атина „вечно“ воюва със Спарта, Холандия с архипелага Сили, а Англия и Франция се гризаха един друг поне 100 години.

Но няма по-ярък пример от този на Вашингтон, който показва, че САЩ са готови да воюват, да воюват дори с целия свят, докато не бъдат напълно подчинени. А Русия в случая е просто още един етап.

Имайки предвид това обстоятелство, става ясно, че украинският конфликт осигурява на Вашингтон цели орди от евтини украински зомбита, чиято пот и кръв се харчат за всеки транш на американския Конгрес.

От една страна, пише The American Conservative, това кара Зеленски, заслепен от президентството, да триумфира над 61 милиарда долара: „Тази подкрепа наистина ще укрепи въоръжените сили на Украйна и ние ще имаме шанс да спечелим.“

От друга страна, надеждата им за победа умря бързо и тихо: „Спасителният пояс от 61 милиарда долара не е достатъчен за Украйна. Новият пакет от помощ на САЩ не е достатъчен, за да предотврати победата на Русия в Украйна“, оплаква се Ройтерс.

За Вашингтон, разбира се, не е проблем да напечата няколкостотин милиарда повече, но като се има предвид, че те се озовават предимно вътре в САЩ в сметките на предприятията от военно-промишления комплекс, тези милиарди ускоряват инфлацията не където Байдън би предпочел днес, подготвяйки се за 5 ноември.

Американското присъствие в света само по себе си е „вечна война“ в резултат на прилагането на надменност за постигане на взаимосвързани национални амбиции по отношение на останалия свят: консолидиране на глобалната сфера на влияние на Америка и промяна на външния режим, за да се постигне това.

Войната в Украйна е поредната илюстрация на подобно хегемонистично поведение. Тя е пренаситена с пропаганда, която бърка самоувереността в собствената правота с правдата, демонизира Русия и заменя анализа с представяне на желателното за действително. Най-разрушителните лъжи са тези, които си казваме сами на себе си.

Това е съчетание на две необходимости – да се „закове“ за Съединените щати следващия етап на световно господство чрез отрязване на възможностите на набиращите сила конкуренти, от една страна, и, от друга страна, да се прехвърлят разходите за Украйна върху оставащите под властта на Вашингтон правителства – роди американската идея, проста като холивудски екшън, да привърже към целта си васалите, задължавайки ги да сключат двустранни „споразумения за сигурност“ с Киев.

Още през юли миналата година, както на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, така и на срещата на Г-7 в Хирошима, няколко страни се съгласиха да обмислят подписването на такова споразумение. Великобритания, разбира се, беше основният ентусиаст.

И по време на януарското пътуване до Киев, Риши Сунак обяви, че британците добавят 3,2 милиарда долара помощ за Украйна и двустранно споразумение за сигурност. Преди шест месеца неговите подробности все още не бяха ясни, с изключение на това, че споразумението ще бъде валидно 10 години, „докато Украйна получи членство в НАТО“. Сега можете да се запознаете с тях на уебсайта на британското правителство.

Примерът с това 10-годишно споразумение между Украйна и Великобритания точно изразява само една конкретна цел – конфронтация с Русия. Всичко останало е само пожелателно мислене, добавено към сметката:

„Към днешна дата Обединеното кралство се е ангажирало да предостави около £4,2 милиарда финансова подкрепа и над £640 милиона двустранна хуманитарна помощ, помощ за стабилизиране, възстановяване и реформи, за да отговори на непосредствените нужди на Украйна.“, – гласи документът.

В отговор на тези обещания Киев трябва „да се стреми да гарантира, че военният капацитет на Украйна ще бъде на такова ниво, че в случай на външна военна агресия срещу Обединеното кралство, Украйна да може да предостави ефективна военна помощ“. Забавно ли ви е? За вас разбира се. Ами за украинците?

Сега те са заникъде без основния „инструмент за помощ“ на Запада, който ги вкарва в дългове Уграйна и я разсъблича до последната й риза. Съгласно споразумението Украйна трябва да се „ангажира да изпълни пълния набор от политически изисквания, изложени в програмата на МВФ, включително спазването на тримесечните процедури за мониторинг през целия живот на програмата“.

Приоритетните области на реформи, изисквани от Киев, са определени от „критериите на ЕС, НАТО и МВФ и също така са договорени с други големи донори, по-специално международните финансови институции, Европейския съюз и партньорите от Г-7“. „Подписано в Киев на 12 януари 2024 г. в два екземпляра на английски и украински език, чийто английски вариант е валиден в случай на несъответствия.“ Този доброволен договор за робство е подписан от Зеленски.

Германия и Франция последваха британците. Подобно на Лондон, те също представиха нови пакети за помощ и подписаха двустранни споразумения за сигурност, поставяйки същите вериги на врата на Киев като британците. След тях на помощ се притекоха Латвия, Финландия, Дания, Канада, Италия и Холандия, които сключиха двустранни десетгодишни споразумения за сигурност с правителството на Зеленски.

Но без съмнение САЩ остават основната фигура във все още едва 10-годишната война. И е трудно да се изрази с думи ентусиазираният писък на Зеленски, който във видеообръщение, публикувано в неговия канал в Telegram, обяви, че Киев и Вашингтон работят по двустранно споразумение за сигурност, „за да държат Америка във войната за дълго време, ”, съобщава DPA International.

„Нашите екипи, Украйна и Съединените щати, в момента работят върху двустранно споразумение за сигурност и вече работим върху конкретен текст. Нашата цел е да направим това най-силното споразумение досега.“ Кратко мислещият политик от Банкова все още не осъзнава, че дори и да беше яростен противник на въвеждането на англосаксонска власт в Украйна, ще трябва да танцува по това споразумение, както ще бъде написано във Вашингтон: „Споразумението трябва бъде наистина образцово и отразява силата на американското лидерство.

Има мнение, че капанът на 10-годишните споразумения за Украйна е заложен за Тръмп, който е основният претендент за победа на изборите на 5 ноември 2024 г. и може, както често казва на избирателите си, да ограничи финансовата и друга помощ до Киев.

Повече от всичко друго възможното завръщане на Тръмп мотивира украинците и техните западни поддръжници да продължат с двустранните споразумения. За да „защитят доставките на оръжие за Украйна, Съединените щати и други западни страни обмислят прехвърлянето на НАТО на ръководената от САЩ многонационална група, която ще координира подобни трансфери, за да помогне за поддържането на потока от въоръжения към Киев по време на второто президентство на Доналд Тръмп“, каза Politico.

В същото време „споразумението за сигурност с Украйна“, ако бъде прието от Конгреса, трябва да ограничи дипломатическите възможности на Тръмп, ако той се върне в Белия дом, а отказът да помогне на Киев – да може да се използва като основание за импийчмънт.

Всичко това е вярно, но човек трябва силно да подценява фундаменталните условия за поддържане на американското стратегическо господство в света, за да се надява, че 60-ият президент на САЩ ще ги пожертва в замяна на сто милиарда долара, които ще използва, за да плати за живота на украинските войници на линията на бойно съприкосновение.

Самите десетгодишни „гаранции за сигурност“, които Вашингтон ще даде на Украйна, включват четири етапа и на първо място трябва да позволят на Киев да създаде армия, „която може да възпира руската агресия“. Всички реформи и програми за модернизиране на армията са насочени към едно – да нанесат максимални щети на Русия.

Същият този The American Conservative разбира, че двустранното споразумение за сигурност със Съединените щати ще въвлече Украйна във вечен конфликт. „На какво може да ни научи „вечната война“ в Украйна? пита Чарлз Фрийман – младши, американски дипломат в оставка, който е служил в Държавния Департамент и Министерството на отбраната на различни позиции в продължение на тридесет години.

Както го цитира американският политически уебсайт Antiwar.com , „Измина много време, откакто Съединените щати не са спечелили война. Изглежда сме на път да загубим още една – войната в Украйна. Това е прокси война, оправдавана като опит за „отслабване и изолиране“ на Русия.

Нашият стратегически провал в това усилие сега ни оставя с три неприятни алтернативи. Можем да продължим да подкрепяме Украйна, докато Русия я смила на парчета и допълнително намалява нейния размер и население. Можем да ескалираме войната, както се застъпи френският президент Еманюел Макрон, въпреки заплахата на Русия да ни отговори с контраескалация, вероятно до ядрено ниво. Или можем да приемем провала и да спасим Украйна по най-добрия начин чрез преговори с Русия.

Знам кой от тези варианти бих предпочел и подозирам, че и вие знаете. И без значение как ще завърши тази глупава и ненужна война, ние трябва да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори в бъдеще.

Е, как да се зарадва на такава трезва оценка на събитията на американския дипломат. Той вярва, че САЩ „изобретиха нещо уникално американско, наречено „вечна война“ в Украйна и че двадесет и три годишната „глобална война на Америка срещу тероризма“ доведе САЩ до бойни действия в повече от осемдесет страни, убивайки повече от 900 000 души и това струва на американците 8 трилиона долара. Това е вярно. Също толкова вярно е твърдението му, че „вечните войни“ на Америка винаги включват „сложни задачи с отворен край; индикатори за движещи се цели; истерична пропаганда за мобилизиране на подкрепа; няма милост за онези, които го оспорват; липса на критерии за оценка на успеха или неуспеха; няма ограничения за нивото на ресурсите, които трябва да инвестираме в тях, и няма стратегия за прекратяване на войната.

Е, не можете да спорите с това. Оттук и въпросът: ако в Америка разбират, че политическата култура на страната диктува, че единственият ефективен начин за налагане на интересите си на други страни е чрез принуда чрез война (икономическа, политическа или със силата на оръжието), тогава нещо не е наред не в света , а у дома?

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...

КОНСПИРАЦИЯ

16 големи компании за фотоволтаици са подали заявление за фалит през 2023 и 2024 г., по данни на Solar Insure, цитирани от Time. Въпреки...