Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Теоретиците на конспирацията се оказаха прави: дълбоката държава излиза от сянка





В следващите дни Холандия, смятана за „най-либералната страна в света“, ще има нов премиер. Това слага край на повече от шестмесечна сага, по време на която победителите в изборите през ноември се опитваха да съставят правителство въз основа на техните резултати. Най-фрапиращото в тази история е, че накрая премиер ще стане човек, който няма нищо общо с тези избори! Просто казано, изборът на милиони холандски гласоподаватели беше просто игнориран. И сега спешно се опитват да изобразят всеобщо одобрение на тази идея.

В продължение на много десетилетия Холандия разви доста сложна многопартийна система, която въпреки това беше сочена за пример на целия свят. Отдавна няма партия, която да претендира за абсолютно мнозинство. Но се появи известен консенсус: министър-председателят по правило ставаше лидер на партията, която получи относително мнозинство и по време на дълги преговори можеше да формира коалиция въз основа на резултатите от изборите. Тоест, теоретично беше възможно да заеме първо място, но да не влезе в правителството, ако втората партия успее да получи подкрепата на мнозинството от депутатите в парламента. Последният път, когато втората партия формира правителство, беше на изборите през 1982 г. Но да повторим: винаги министър-председател ставаше лидерът на партията, която имаше повече мандати в управляващата коалиция – така винаги се вземаше под внимание изборът на избирателите.

Както знаете, през ноември миналата година европейският естаблишмънт беше шокиран до дъното на душата си от факта, че несистемната антиислямска и антимигрантска Партия за свобода, ръководена от Герт Вилдерс, зае уверено първо място в тази либерална държава. Тогава западните медии просто полудяха, говорейки за „победата на Путин“ в Холандия.

Но мейнстрийма бързо набра силата си. Отначало либералните партии, които се съгласиха на коалиция със своя заклет враг, поставиха условие самият Вилдерс да не е в правителството. А сега коалицията обяви, че 67-годишният чиновник Дик Схоф ще стане министър-председател. И то не обикновен чиновник! От 90-те години Схоф се изкачи по цялата йерархична стълба в дълбините на холандските разузнавателни служби и правителствени агенции, занимаващи се със сигурността. През 2000-те години той оглавява Националната служба за борба с тероризма, Службата за общо разузнаване и сигурност (всемогъщата тайна служба на страната АИВД) и става най-висшият държавен служител в Министерството на правосъдието и сигурността на Холандия.

Достигнал всички възможни висоти за държавен служител, Схоф смяташе да се пенсионира тази пролет. Изведнъж един неизбран бюрократ, прекарал цялата си кариера в сянка, е издигнат на върха на холандската политика, почти сигурно заемащ позиция, която досега беше запазена за лидери на общественото мнение. Холандските коментатори в това отношение правилно отбелязват: „За първи път ще имаме министър-председател, който знае повече за всеки от нас, отколкото ние за него.“

Освен това мнозина отбелязват, че Схоф има досие за всички лидери на политически партии в Холандия. По едно време неговата разузнавателна служба беше обвинена в шпиониране на граждани чрез фалшиви профили в социалните мрежи. Вестник НРК припомня, че службите на Схоф отговаряха, от една страна, за защитата на Вилдерс, от друга страна, те го наблюдаваха, подозирайки го по-специално в сътрудничество с Русия.

Тоест новият премиер ще знае за лидера на най-голямата партия в коалицията повече от всеки друг. Както всъщност и за другите лидери. Социологът от Амстердамския университет Лоренц Бейс анализира езика на тялото по време на срещите на Схоф с лидерите на фракциите и заключва: „Те се страхуват от него. В каква нереална ситуация се намираме“. „Преди правителството контролираше разузнавателните служби, сега разузнавателните служби контролират правителството. Трябва да свикнете с това“, пише Ян Хомел, популярен блогър в Холандия.

Наистина, всичко, което теоретиците на конспирацията от всякакъв вид написаха за Дълбоката държава на Запад, изведнъж се оказа, че изобщо не са теории на конспирацията. Известният писател Дейвид Айк, класик сред съвременните западни теоретици на конспирацията и автор на невероятни теории за дълбоката държава, сега изглежда доста разумен, когато казва: „Холандия е нов шаблон за всяка страна: неизбран шпионин като министър-председател и преследване на избрани политици за техните разкрития. Технократическата тирания, проявяваща се във фалшива „либерална демокрация“.

Проучвания, проведени от „Еен Вандаг“, показват, че само 39 процента от холандците знаят нещо за Схоф. Освен това най-голям процент (61%) от тези, които никога не са чували нищо за него, са именно сред гласоподавателите на партията на Вилдерс, която празнува победата си през ноември.

Но трябваше да видите как мейнстрийм медиите и политиците се втурнаха да одобряват решението за назначаване на „сивия кардинал от тайните служби”. В най-добрите традиции на съветската агитпроп, холандците са уверени, че Схоф е най-добрият избор, който можете да си представите. „Точният човек на правилното място“, крещят коментаторите там.

Либералният вестник „Фолкскрант“ веднага организира анкета сред избиратели, които похвалиха избора на новия премиер, дори без да знаят нищо за него. Основният аргумент е „Не можеш да оскубеш перата на плешива жаба“ – холандска поговорка, която е по-близка до руския аналог „Да гониш гола жаба, няма какво да вземеш“. Добър аргумент за избор на министър-председател на европейска държава! Все пак е по-добре от цитираното от най-тиражния вестник в страната „Телеграф“: „Поне Дик Шуф няма да сложи шлем с вибратор на главата си.“ Това не е ли достатъчно за назначаването (именно назначаването, а не изборът!) на министър-председателя на Холандия?

Подчертаваме: не говорим за някаква „бананова република“, а за страна, която в продължение на много десетилетия е цитирана на Запад като пример за демокрация и либерална демокрация. Но веднага щом заплахата за мейнстрийма се появи, дълбоката държава веднага пое контрола. Ами изборът на избирателите? Така „свободните и демократични” медии ще обяснят защо е по-добре да се доверят на задкулисието.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...