Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Идва ли краят на Доган в ДПС с Пеевски?





„На Бойко не му стиска“. Могат ли ГЕРБ и ДПС да управляват заедно

За 34 години ДПС изминава пътя от партия, създадена да защитава права и свободи, до формация, с която никой не иска да управлява официално. През 2024 г. движението реши да търси промяна и избра за лидер санкциониран за корупция политик. С него ДПС иска да влезе във властта през парадния вход.

ДПС влезе в предизборната кампания с девиза “Заедно с хората“ и две задачи – “да разширява електоралния си периметър“ и “обновяване на нейния политически образ“. Тези задачи бяха поставени от почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време конференцията на партията през февруари. С работата да ги изпълняват са натоварени двамата съпредседатели – Делян Пеевски и Джевджет Чакъров. На практика ДПС видимо се представлява само от Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

ДПС иска официално да участва във властта. Тази цел на движението не е нова. Предишният председател на ДПС Мустафа Карадайъ също говори за “участие в изпълнителната власт”. „Ние сме готови да управляваме“, каза в края на май Делян Пеевски в Кърджали, където е водач на листа. По думите му „ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри“.

Според предварителните социологически проучвания за изборите нито една партия няма да има мнозинство в следващия парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припознава ДПС като партньор, но не говори открито за коалиция с Пеевски. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ казаха, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС.

Журналист разговаря с бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай за амбициите на ДПС да станат втора политическа сила.

Най-важното от интервюто

“Пеевски саботира цялото демократично публично държавническо поведение в държавата. И не случайно в подготвените реплики на Делян Пеевски пред медиите и микрофоните, той постоянно стреля по президента по министър-председателя, по министрите. Унижава всички отсреща”.
“Това е изчистването на последните мохикани от времето на изграждането на структурата на ДПС като кауза, като модел. Изчезнаха от политическото пространство много знакови имена”.
“Аз не приемам за истински позициите, както на Бойко Борисов, така и на Делян Пеевски, и на самия Доган, че са толкова големи евроатлантици. Че са толкова много за еврозоната. Че са толкова много за Шенген. Те могат да имитират”.
“Еврозоната е пречка за т.нар. корупционен модел, който се изгражда 30 години в България, от който се възползват хора като Бойко [Борисов], чекмеджета, банки, КТБ-та и т. нар. обръчи”.
“Елена Йончева ще бъде евродепутат. И то с преференции. ДПС там ще направи изключение и ще обявят следното, много я обичат нашите хора, както заобичаха Пеевски и го номинираха от всички региони”.
“[ГЕРБ и ДПС] много биха искали и работят всички за това [да управляват заедно]. Обаче на Бойко [Борисов] не не му стиска. Защо? Ако утре-другиден той и Делян Пеевски направят правителството, да не би отново да запалят искрата на протеста”.
“Корпоративният вот вкара Слави [Трифонов] няколко пъти (…), но сега Пеевски, за да не загуби тези позиции, ще се опита да осигури този корпоративен вот за ДПС”.

ДПС и Пеевски

ДПС е различно начело с Пеевски, по думите на Осман Октай. „Това е изчистването на последните мохикани от времето на изграждането на структурата на ДПС като кауза, като модел. Изчезнаха от политическото пространство много знакови имена“, каза Октай.

Пеевски беше избран по предложение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Той го описа като „представител на новото поколение технократи в политиката, които имат като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата“.

По думите на Осман Октай „Пеевски саботира цялото демократично, публично държавническо поведение в държавата. В подготвените реплики на Делян Пеевски пред медиите и микрофоните, той постоянно стреля по президента по министър-председателя, по министрите, унижава всички отсреща“. По думите му след появата на Пеевски като лидер в ДПС движението „всички кадри са в парализа“.
С кого ще се коалира Борисов

„[ГЕРБ и ДПС] много биха искали и работят всички за това [да управляват заедно]. Обаче на Бойко [Борисов] не му стиска“, каза Октай. По думите му това е, защото, „ако утре-вдругиден той и Делян Пеевски направят правителството, да не би отново да запалят искрата на протеста“. Октай каза, че в момента „те търсят някакъв златен пръст“. “Златен пръст” в годините се превърна в синоним на малка партия или отделни политици, уговорени да дадат гласовете си, когато не достига малко за формиране на мнозинство в парламента.

Според Октай на изборите ще има по-висока избирателна активност, „защото цялата агресия е насочена около представляващите тази протестна вълна“. Прогнозата му не съвпада с тази на социолозите, които очакват ниска избирателна активност. Според него „колкото и мандати да вземе Бойко Борисов, няма да може с негов мандат да реализира правителство“. Октай каза, че това може да се случи само при „коалиция Магнитски“. По думите му това не е в интерес на Борисов,“ но когато можеш да слушаш сръбския президент, защо да не слушаш руския президент“. Намекът на Октай е по повод опита за промяна на българската позиция за гласуване на резолюциля на ООН, с която 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреница.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...